Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO SAD traži od Izraela i Egipta otvaranje graničnog prelaza kod Rafe; Hamas: Pregovaraćemo samo ako Izrael obustavi sve operacije

Al Jazeera Arabic javlja da su četiri osobe poginule, a 14 ranjeno u izraelskom granatiranju kuće u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi. Izraelska vojska kaže da je preuzela kontrolu nad cijelom dužinom granice Gaze s Egiptom – poznate kao Filadelfijski koridor, signalizirajući da je produbila svoju kopnenu invaziju uprkos međunarodnoj osudi. Rat protiv Gaze mogao bi trajati još sedam mjeseci kako bi se postiglo ''uništenje Hamasove moći'', smatra Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Sukob Izraela i Hamasa – 237. dan. Žestoke ulične borbe i izraelsko bombardovanje nastavljaju se u Rafi, dan nakon što su tenkovi ušli u centar grada na jugu Gaze u koji su se sklonile stotine hiljada civila. U izraelskim napadima ubijeno je najmanje 37 Palestinaca, većina njih u šatorima.

Al Jazeera Arabic javlja da su četiri osobe poginule, a 14 ranjeno u izraelskom granatiranju kuće u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska kaže da je preuzela kontrolu nad cijelom dužinom granice Gaze s Egiptom – poznate kao Filadelfijski koridor, signalizirajući da je produbila svoju kopnenu invaziju uprkos međunarodnoj osudi.

Rat protiv Gaze mogao bi trajati još sedam mjeseci kako bi se postiglo ”uništenje Hamasove moći”, smatra Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Najmanje 36.171 Palestinaca je ubijeno, a 81.420 ranjeno u izraelskom ratu u Gazi od 7. oktobra. Broj poginulih u Izraelu u napadu Hamasa je najmanje 1.139, a deseci ljudi su još zarobljeni u Gazi.

Netanjahuov savjetnik: Izrael neće okončati rat za dogovor o oslobađanju svih talaca

Izraelski savjetnik za nacionalnu bezbjednost Caki Hanegbi rekao je rođacima talaca da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat u zamjenu da Hamas oslobodi sve taoce koje drži od 7. oktobra, prenosi izraelski Kanal 12.

Hanegbi je rekao na sastanku porodicama talaca da misli da će vlada u bliskoj budućnosti moći da postigne dogovor u “prvoj fazi za povratak talaca u takozvanoj humanitarnoj kategoriji”, navodi se u izvještaju.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Caki Hanegbi blizak je saradnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Hamas o sporazumu o taocima samo ako Izrael obustavi sve operacije

Hamas kaže da je obavijestio posrednike da će se vratiti pregovorima o sporazumu o taocima samo ako Izrael prekine sve svoje operacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Hamas kaže da je spreman da postigne “potpuni sporazum” sa Izraelom, uključujući oslobađanje svih talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike, ali da će to učiniti samo ako Izrael “prekine rat i agresiju na ljude u Gazi”.

Izrael i Egipat pristali da ponovo otvore prelaz Rafa

Izrael i Egipat složili su se da ponovo otvore granični prelaz Rafa u južnoj Gazi za humanitarnu pomoć po prvi put od kada je IDF preuzela kontrolu nad prelazom u Gazi početkom maja, prenosi javni emiter Kan.

Sporazum je postignut kao rezultat pritiska SAD na obje strane, dodaje se u izvještaju.

Prelaz je zatvoren otkako je IDF preuzela kontrolu nad Gazom 7. maja, pošto je Egipat rekao da će odbiti da ga ponovo otvori sve dok ne bude ponovo pod palestinskom kontrolom, kako bi izbegao da bude viđen kao saučesnik u vojnoj operaciji Izraela na najjužnijem dijelu Gaze.

Prema izvještaju tv Kan, Izrael je pristao da ukloni svoje trupe sa prelaza kako bi omogućio njegovo ponovno otvaranje a za uzvrat traži međunarodno tijelo koje bi preuzelo odgovornost za to.

IDF uništio mrežu Hamasovih tunela u Džabaliji iz kojih su izvučena tela 7 talaca

IDF je saopštio da je uništio Hamasovu mrežu tunela u Džabaliji na severu Gaze, iz koje su ranije ovog mjeseca izvučena tijela sedam talaca.

Tunel je srušen inženjerskim vozilima, minama i drugim “tehnološkim sredstvima” od strane elitne borbene inžinjerijske jedinice, nakon što je IDF isključio mogućnost da se u toj oblasti drži još taoci, saopštila je izraelska vojska.

Islamski džihad objavio drugi video na kome je talac Saša Trufanov

Teroristička grupa Islamski džihad objavila je drugi video koji prikazuje taoca Aleksandra (Sašu) Trufanova u Pojasu Gaze, ovoga puta pružajući očigledan dokaz da je snimak nedavno snimljen.

U skoro tri minuta dugom video snimku, Trufanov — čiju su izjavu gotovo sigurno diktirali njegovi otmičari — u kome pominje odluku Izraela od 5. maja da zabrani kanal Al Džazira, ukazujući da je snimak urađen prethodnih nedjelja.

Prethodno je Islamski džihad objavio 30 sekundi dugačak snimak Trufanova, koji nije sadržao nikakvu informaciju o tome kada je snimljen.

Izrael osudio odluku slovenačke vlade da prizna nezavisnu palestinsku državu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac osudio je danas odluku slovenačke vlade da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Kac je rekao da je tom odlukom, za koju je potrebno odobrenje slovenačkog parlamenta, Hamas “nagrađen za ubistva i silovanja”.

U saopštenju, Kac je naveo da je taj potez, takođe, ojačao najvećeg izraelskog neprijatelja Iran i oštetio “blisko prijateljstvo između slovenačkog i izraelskog naroda”, prenio je “Reuters”.

“Nadam se da će slovenački parlament odbaciti ovu preporuku”, poručio je Kac.

Slovenačka vlada usvojila je ranije danas predlog da Ljubljana prizna državu Palestinu i uputila ga parlamentu na konačno odobrenje, izjavio je danas slovenački premijer Robert Golob nakon sednice vlade, prenela je agencija STA.

Očekuje se da skupština o predlogu glasa sljedeće nedjelje, čime bi se završio proces priznanja države Palestine od strane Slovenije.

Golob je istakao da odluka nije usmjerena ni protiv koga, uključujući Izrael, već da je riječ o poruci mira. Ranije ove sedmice Palestinu su priznale Španija, Norveška i Irska.

Stranka Benija Ganca podnijela predlog zakona o raspuštanju izraelskog Kneseta

Poslanica izraelskog parlamenta Pnina Tamano-Shata, iz stranke Nacionalnog jedinstva izraelskog ministra Benija Ganca, podnijela je predlog zakona o raspuštanju Kneseta, prenosi “Haaretz”.

”Sedmi oktobar je katastrofa koja zahtijeva da se vratimo i dobijemo povjerenje naroda, da uspostavimo široku i stabilnu vladu jedinstva koja nas može bezbjedno voditi pred ogromnim bezbjednosnim izazovima , u ekonomiji i u izraelskom društvu. Podnošenje zakona sada će nam omogućiti da ga iznesemo na trenutnoj konferenciji”, rekla je poslanica.

Ovaj potez naišao je na osudu Likuda, vladajuće partije premijera Benjamina Netanijahua, budući da zakon podrazumijeva prijevremene izbore usljed sukoba u Pojasu Gaze.

Iz Likuda su poručili da je raspuštanje Kneseta kapitulacija lideru Hareca Jahji Sinvaru i da će onemogućiti povratak izraelskih talaca iz Gaze, prenosi “Al Jazeera”.

U Izraelu se nedjeljama održavaju protesti sa kojih se poziva na prijeveremene izbore, a demonstranti tvrde da vlada premijera Benjamina Netanjahua loše upravlja ratom u Gazi i da nije učinila dovoljno da postigne dogovor sa palestinskim Hamasom o povratku talaca iz palestinske enklave.

Ganc je sredinom mjeseca najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za poslijeratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, čime je doveo u pitanje budućnost izraelske vlade.

Netanijahu ga je nakon toga optužio da “upućuje ultimatum premijeru, umjesto Hamasu”, a da bi ispunjenje njegovih zahtjeva značio “kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države”.

Vlada Slovenije usvojila odluku o priznavanju Palestine

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici usvojila odluku da Narodnoj skupštini predloži priznanje Palestine kao nezavisne i suverene države. Očekuje se da će poslanici o tome odlučiti na vanrednoj sjednici u utorak sljedeće sedmice, javlja N1 Slovenija.

Vlada je uputila prijedlog Narodnoj skupštini Slovenije da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Kako je napisala u obrazloženju, Slovenija kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a stalno ukazuje na neodrživost postojećeg stanja zbog neriješenog palestinskog pitanja i opasnosti od ozbiljne eskalacije u regionu.

“Slovenija će nastaviti da se zalaže za postizanje mira i sigurnosti u širem regionu, što je u njenom strateškom interesu, i oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa”, istakla je Vlada.

Više ranjenih Palestinaca u izraelskom napadu na Jenin

Broj Palestinaca ranjenih u Jeninu, koji trenutno napadaju izraelske snage, popeo se na šest, kaže palestinsko ministarstvo zdravlja.

Svi ranjeni mladići pogođeni su izraelskom paljbom, izvještava novinska agencija Wafa, pozivajući se na medicinske izvore, dok su izraelski snajperisti stacionirani na krovovima lokalnih kuća i trgovina.

Tokom racije, izraelski buldožeri su se kretali ulicama i oštetili ceste i imovinu, navodi Wafa.

Izraelski ministar Smotrich gradovima na Zapadnoj obali: Pretvorićemo vas u ruševine

Krajnje desničarski izraelski ministar Bezalel Smotrič zaprijetio je da će Izrael uništiti gradove i mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali na isti način kao što je to učinio u Gazi.

Obraćajući se stanovnicima palestinskih područja Tulkarem, Nur Shams, Qalqilya i Shuweika, Smotrič je na X-u napisao: “Pretvorićemo vas u ruševine kao u Pojasu Gaze, ako se nastavi teror koji provodite nad naseljima.”

Izraelske snage od 7. oktobra izvode nasilne, gotovo svakodnevne racije širom Zapadne obale, redovno upadajući u domove, masovno hapseći Palestince i uništavajući ceste buldožerima.

Tokom tih napada ubijeno je najmanje 519 Palestinaca, a više od pet hiljada ih je ranjeno.

Devetero ubijenih u napadu na porodičnu kuću u Beit Hanoonu

Novinari Al Jazeere Arabic izvještavaju o još jednom izraelskom napadu na sjeveru Gaze, u kojem je ubijeno najmanje devet ljudi.

U napadu na porodičnu kuću u Beit Hanoonu također je povrijeđeno više osoba, navodi se u izvještaju.

Velika nestašica lijekova u Gazi, bolesti se šire među raseljenim Palestincima

Palestinci u Gazi suočavaju se sa velikom nestašicom lijekova i medicinskih sredstava. Dostava pomoći neophodne za spašavanje života naglo se smanjila zbog izraelskih restrikcija, odlaganja i vojnih operacija u Rafahu.

U kampovima za raseljene osobe u Gazi, farmaceuti se bore da pomognu sve većoj populaciji bolesnih i ranjenih.

16.000 raseljenih ljudi nagurano u školu UN-a

Škola koju vode Ujedinjene nacije (UN) u Deir el-Balahu sada ima 16.000 ljudi, a njena pretrpanost se pogoršava zbog trenutnog raseljavanja Palestinaca iz Rafaha.

Porodice koje traže utočište u školi prisiljene su spavati u njenim hodnicima ili postavljati improvizirane plastične šatore, saopštila je Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA).

“Životni uslovi su strašni, sa oskudnim resursima, bez adekvatnih sanitarnih objekata i vrlo ograničenim zalihama”, navodi agencija.

Više od milion Palestinaca napustilo je grad Rafah, prethodno proglašen kao sigurna zona za raseljena lica iz Gaze.

Mnogi su se preselili u Deir el-Balah ili Kan Junis.

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti parlamentu koji treba da je potvrdi, čime će biti završen proces slovenačkog priznavanja palestinske države.

Predložena rezolucija o priznanju Palestine nije na dnevnom redu današnje sjednice, ali je premijer Robert Golob proteklih dana najavio da će Vlada o tome odlučivati danas, prenosi agencija STA.Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula proceduru za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Premijer Robert Golob je rekao da je priznanje samo prvi korak u potrazi za dugoročnim rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba, a Slovenija je, kao odgovorna članica Savjeta bezbjednosti UN, dužna da učini sve da uspostavi trajni mir na Bliskom istoku.

U utorak su Palestinu priznale Španija, Irska i Norveška čime su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su priznale palestinsku državu.

IDF: Dvojica vojnika stradala na Zapadnoj obali, jedan na sjeveru Gaze

Dva izraelska vojnika, teško ranjena u sinoćnom napadu automobilom u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, preminula su od zadobijenih rana, saopštila je izraelska vojska.

Vojnici su vršili nasumične provjere palestinskih automobila koji su napuštali Nablus, što je dovelo do formiranja kolone, pišu izraelski mediji.

Dok su vojnici provjeravali automobil, jedno vozilo pozadi je zaobišlo dio automobila iz kolone i pojurilo na dvojicu vojnika, udarivši ih, prenosi Tajms ov Izrael.

Auto je zatim napravio polukružno okretanje i pojurio nazad prema Nablusu, a prema izvještajima, vozači su se kasnije predali.

U odvojenom saopštenju, izraelska vojska je navela da je još jedan njen pripadnik ubijen u borbi protiv pripadnika Hamasa u sjevernom dijelu Pojasu Gaze, čime je zvaničan broj poginulih od početka sukoba 7. oktobra 2023. godine porastao na 292.

Zapaljeni šatori Palestinaca kod Ramale na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenici na Zapadnoj obali nastavili su sa napadima na Palestince u ovom području, piše palestinska novinska agencija Vafa, a u najnovijim incidentitma zapalili su, kako se navodi, šatore beduinskih zajednica i obore sa ovcama istočno od Ramale.

Si Đinpping: Hitan prekid vatre u Gazi imperativ

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je u razgovoru sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Pekingu da hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ zbog velikog broja civilnih žrtava i humanitarne situacije koja je krajnje zabrinjavajuća.

Si je ukazao da je neophodno izbjeći prelivanje sukoba na region Bliskog istoka i sprečiti još katastrofalniju humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, prenijela je agencija Sinhua.

Istakao je da je Kina duboko ožalošćena zbog velikog broja žrtava nedužnih civila u Gazi, napominjući da je rješenje o uspostavljanju dvije države važno za palestinsko pitanje.

Kineski predsjednik je naglasio da Peking snažno podržava Palestinu u njenom nastojanju da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Bijela kuća: Moguća kontrola IDF-a nad Filadelfijskim koridorom u skladu sa ograničenom ofanzivom u Rafi

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi istakao je da izraelska kontrola nad koridorom Filadelfija, tampon-zonom između granice Egipta i Pojasa Gaze, nije događaj koji prelazi “crvenu liniju” za administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena kada je riječ o ofnazivi na jugu palestinske enklave.

“Izrael nas je obavijestio o svojim planovima i akcijama u Rafi i okolnom području. Operacije su uključivale zauzimanje i kretnju pomenutim koridorom kako bi se izvršio pritisak na borce Hamasa u samom gradu”, naveo je Kirbi u razgovru sa novinarima.

Ipak, nije želio da potvrdi da li su vojnici zauzeli veći dio koridora, već je ponovio kako bi taj potez bio u skladu sa “ograničenom kopnenom operacijom izraelske vojske u Rafi”.

Erdogan pozvao “islamski svijet” da reaguje

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je “islamski svet” da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

“UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo prijetnja Gazi, već cijelom čovječanstvu”, rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska sada kontroliše dvije trećine Filadelfisjog koridora, tampon zone duž granice sa Egiptom, za koji tvrdi da ga je Hamas koristio za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predatoj Savjetu bezbjednosti UN zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu palestinske enklave. Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obavještajne agencije, navodno je prijetio glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao da izvrši pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski Gardijan.

Izraelska vojska ubila 66 Palestinaca u četiri dana napada na ‘sigurnu zonu’ u Rafi

Iz humanitarne organizacije Save the Children kažu da su napadi uslijedili manje od sedam dana nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju ofanzivu na Rafah.

Među 66 žrtava su i brojna djeca i žene. Pozvali na hitnu akciju zaštite civila u Rafi i širom Pojasa Gaze.

“Koji su još dokazi potrebni liderima da pokažu da apsolutno nigdje nije sigurno za djecu i porodice u Gazi?” rekao je Xavier Joubert, direktor organizacije Save the Children na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Sve više ubijenih Palestinaca u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat

Al Jazeera Arabic javlja da su četiri osobe poginule, a 14 ranjeno u izraelskom granatiranju kuće u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi.

Dopisnici Al Jazeere takođe su izvijestili da je izraelski napad na stambenu zgradu u Beit Lahiji na sjeveru Gaze uzrokovao žrtve. Ukupan broj ubijenih nije preciziran.

Dva izraelska vojnika ubijena u napadu automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska vojska identifikovala je vojnike ubijene u blizini grada Nablusa u srijedu uveče kao dva 20-godišnja narednika u brigadi Kfir.

Prema izvještajima, napad se vozilom dogodio u blizini izraelskog naselja Itamar izvan okupiranog grada na Zapadnoj obali.

Prema Times of Israel, osumnjičeni napadač se kasnije predao bezbjednosnim snagama Palestinske uprave nakon što je pobjegao u Nablus.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve