Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski pozdravio objavljivanje potjernica za dva visoka ruska oficira; Kijev: Poginulo sedam članova posade ruskog broda ”Sergej Kotov”

Ukrajinski vojnici su uništili su 18 ''šaheda'', javilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian. Oružane snage Ukrajine izgradile su odbranu duž linije Berdiči–Semjonovka–Orlovka–Tonenko, gdje je zbog močvarnog područja odbrana olakšana. Međutim, prema nekim izveštajima, Berdiči, djelovi Orlovke i Tonenka došli su pod kontrolu ruskih snaga.

Rat u Ukrajini ušao je u 741. dan.

Antonov: Prijeti opasnost od direktnog sukoba Rusije i NATO-a u Evropi

Rusija i NATO suočeni su sa opasnošću od izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi, izjavio je novinarima ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

“Mi se zapravo suočavamo sa opasnošću direktnog sukoba između oružanih snaga Rusije i Sjevernoatlantske alijanse u istočnoj Evropi. Nedavno je bilo nemogucće zamisliti da će se američki i njemački tenkovi kretati po državi koja se graniči sa Rusijom”, upozorio je ruski diplomata u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ruske ambasade, a prenosi TAS.

Prema njegovim riječima, ispostavilo se da su zapadni vojni instruktori pomagali ukrajinskoj vojsci da dejstvuje sa “izuzetno skupim vojnim oruđima poput PVO sistema “patriot”.

“Sada se govori o učešću vojnika iz zemalja članica NATO u borbenim dejstvima (u Ukrajini). Takav scenario ne može da se sprovede bez odobrenja Vašingtona”, naglasio je ruski ambasador u SAD.

Moskva: Ruski avion ispratio tri zapadne letilice iznad Crnog mora

Borbeni lovački avion “Su-27” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) ispratio je avion tipa “avaks” i dva lovca francuskog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, spriječivši ih da naruše državnu granicu Ruske Federacije, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane (MO).

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora iznad Crnog mora otkrili su danas tri vazdušna cilja koji lete ka ruskoj državnoj granici.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je strani vojni avion, pri približavanju ruskom lovcu, skrenuo sa državne granice Ruske Federacije i napustio vazdušni prostor iznad Crnog mora.

U saopštenju ruskog Ministarstvo odbrane se navodi da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva ili opasnog približavanja avionima strane države.

Ukrajina: Poginulo sedam članova posade ruskog broda “Sergej Kotov”

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu dronova tokom kojeg je potopljen ruski patrolni brod Crnomorske flote “Sergej Kotov” poginulo sedam članova posade, piše Ukrinform.

Navodi se da je šest osoba ranjeno.

Mađarski predsjednik potpisao odluku koja omogućava ulazak Švedske u NATO

Mađarski predsjednik Tamaš Šujok potpisao je odluku koja omogućava ulazak Švedske u NATO, objavio je danas njegov kabinet, javlja Rojters.

Parlament Mađarske je 26. februara odobrio članstvo Švedske, koja je decenijama vodila politiku vojne neutralnosti, ali je od toga odustala nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Zelenski pozdravio objavljivanje potjernica za dva visoka ruska oficira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas izdavanje potjernice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za dva ruska komandanta koji su optuženi za ratne zločine povezane sa bombaškim napadima u Ukrajini.

„Svaki ruski komandant koji naredi napade na ukrajinske civile i važnu infrastrukturu mora da zna da će ga pravda stići“, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks (X).

MKS je saopštio ranije danas da je izdao naloge za hapšenje jednog general-potpukovnika ruskih oružanih snaga i jednog admirala ruske mornarice, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

Sud je „izdao naloge za hapšenje dviije osobe, Sergeja Kobilača i Viktora Sokolova, u kontekstu situacije u Ukrajini zbog navodnih zločina počinjenih između 10. oktobra 2022. i 9. marta 2023. godine“.

EU planira jačanje vojne industrije dok rastu prijetnje iz Rusije

Najviši zvaničnici Evropske unije iznijeli su danas ambiciozne planove za jačanje vojne industrije tog bloka kao odgovor na prihetnju koju po evropsku bezbjednost predstavlja rat u Ukrajini.

Decenijama je EU bila ušuškana zaštitom SAD kroz NATO, te su opali njeni izdaci i spremnost za odbranu i kriznu situaciju.

Za vrijeme bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa postalo je očigledno da Brisel nema dobru koordinaciju i snabdijevenost potrebne ako bi ikada bio primoran da se brani bez pomoći Vašingtona.

Sada, sa sve samopouzdanijom Moskvom, sve više se naglašava potreba jačanja vojne industrije.

„Poslije decenija nedovoljnog ulaganja, moramo više da ulažemo u odbranu, ali to moramo da uradimo bolje i zajedno. Jaka, otporna i konkurentna evropska odbrambena industrija je strateški imperativ“ – izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Slabosti evropske vojne industrije, zanemarene od pada Berlinskog zida 1989. godine, pokazala je i ruska invazija na Ukrajinu. Evropa je bila nespremna da Kijevu hitno dostavi obećanu neophodnu i najelementarniju municiju.

Sada, kada postoji mogućnost da se Tramp vrati u Bijelu kuću i da opadne podrška SAD Ukrajini, EU je shvatila da mora da ojača i vojnu industriju i svoju zaštitu.

„Naša izdvajanja za odbranu idu na previše različitih sistema naoružanja, prvenstveno kupljenih izvan EU“, rekla je potpredsjednica Evropske komisije Margret Vestager.

S obzirom na to da se budžeti za odbranu u državama EU povećavaju, „trebalo bi ulagati bolje, što u velikoj mjeri znači zajedničko ulaganje, i ulaganje u Evropu“ – rekla je ona.

Predlaže se da države članice zajedno kupuju bar 40 odsto vojne opreme koju nabavljaju, te da do 2030. godine 35 odsto prihoda vojne industrije bude od prodaje unutar EU.

EU je do sada imala cilj da proizvodi milion artiljerijskih granata godišnje, ali proizvodi samo oko polovinu te količine.

Sada postoje najave da bi do kraja decembra proizvodnja mogla da dostigne i ostane na 1,4 miliona granata godišnje.

Moskva formirala dva nova vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane prijetnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Navodi da su u pitanju Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

“U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupa trupa na sjeverozapadnom i zapadnom strateškom pravcu”, rekao je Šojgu, prenose RIA Novosti.

Šojgu kaže da se vojnim okruzima dodjeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione – kako Moskva naziva djelove Ukrajine čije je pripajanje proglasila.

Ruski ministar odbrane smatra da će na taj način značajno povećati efikasnost komandovanja i kontrole trupa i snaga.

“Nastavićemo da unaprjeđujemo sastav i strukturu Oružanih snaga srazmjerno novonastalim prijetnjama vojnoj bezbjednosti Ruske Federacije“, naglasio je Šojgu.

U skladu sa ukazom predsjednika Rusije od 26. februara, Zapadni vojni okrug je prestao da postoji, a umjesto njega su stvorena dva nova – Lenjingradski i Moskovski.

Prema novoj vojno-administrativnoj podjeli, Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast, djelovi Ukrajine čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine, postale su dio Južnog vojnog okruga.

Pistorijus kaže da je rusko presrijetanje vojnog poziva bila “operativna greška”

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus kaže da je jedan od učesnika vojnog poziva o Ukrajini, koji je presrela Rusija, pozvao telefonom preko nebezbjedne linije i da komunikacioni sistemi Njemačke nisu kompromitovani.

Rusija je vjerovatno slučajno presrela vojni poziv putem široko rasprostranjenog nadzora, a ne putem špijuna ili bilo kakvih kompromitovanih njemačkih sistema, rekao je Pistorijus predstavljajući prve rezultate istrage o “sramotnom curenju”.

Ruski mediji su prošle nedjelje objavili audio-snimak sastanka visokih njemačkih vojnih zvaničnika koji je održao Vebek, a na kojem se čuje razgovor o oružju namijenjenom Ukrajini i potencijalnom udaru Kijeva na most na Krimu.

Vrhovna Rada dozvolila Porošenku put u inostranstvo

Zamjenik predsjednika Vrhovne rade Oleksandr Kornijenko rekao je da je rukovodstvo dozvolilo lideru “Evropske solidarnosti“ Petru Porošenku i nekadašnjem predsjedniku Ukrajine, da ode na kongres Evropske narodne partije u Rumuniju.

“Ponekad imamo određene razloge da zabranimo ili ne dozvolimo odlazak. Oni su bezbjedni, jasno regulisani”, naveo je Kornijenko.

Porošenko je prošlog mjeseca tvrdio da predsjednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk nije potpisao naredbu o službenom putu radi učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, navodno zbog prijetnje po njegov život.

U to vrijeme, Savjet je saopštio da nije dobio “izjave i relevantna dokumenta“ od Porošenka.

Dron pogodio skladište nafte u Belgorodskoj oblasti

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je ugašen požar koji je izbio nakon ukrajinskog napada dronom na skladište nafte u Belgorodskoj oblasti.

Gubernator te oblasti Vjačeslav Glatkov izvijestio je na Telegramu da je u Gubkinskom okrugu došlo do eksplozije, nakon čega je izbio požar na infrastrukturnom objektu. Kako je naveo, niko nije povrijeđen.

Kijev: Potopljen ruski patrolni brod “Sergej Kotov”

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane potvrdila je da je u napadu dronova Magura V5 potopljen ruski patrolni brod Crnomorske flote “Sergej Kotov”.

Riječ je o je o najnovijem brodu, koji košta više od 60 miliona dolara.

Krimski most otvoren za saobraćaj

Saobraćaj za vozila na Krimskom mostu obnovljen je jutros nakon prekida dužeg od osam sati, javlja telegramski kanal koji informiše o putnim prilazima mostu.

Most je bio zatvoren za saobraćaj vozila od 0:35, a poruka o početku saobraćaja objavljena je u 8:49.

Ranije je operater željezničkog prevoza u krimskom pravcu Grand servis ekspres javio da devet vozova čeka na prolazak: četiri za Krim, pet sa Krima.

Oružane snage Ukrajine granatirale željezničku stanicu Gluškovo u Kurskoj oblasti

Željeznička stanica Gluškovo u Kurskoj oblasti našla se pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt.

Saopštava da je željeznička stanica Gluškovo napadnuta sa devet granata, a žrtava nije bilo.

“Došlo je do požara, koji je već ugašen”, napisao je Starovojt na Telegram kanalu.

Bez struje su ostali stanica Gluškovo i selo Kulbaki.

Moskva tvrdi da se Zapadni ambasadori miješaju u unutrašnje poslove Rusije

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da se Zapadni ambasadori u Moskvi miješaju u unutrašnje poslove Rusije, te da je upitno ponašanje stranih ambasadora u Rusiji, saopštava ruska agencija Tas.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodi da su četiri ambasadora iz Evropske unije odbila da se sastanu sa njim povodom razgovora o predsjedničkim izborima u Rusiji.

Zaharova takođe saopštava da će njemački novinari morati da napuste Rusiju ako Berlin preduzme mjere protiv ruskih novinara u Njemačkoj, prenijela je agencija RIA.

Ukrajinska vojska pokušava da održi odbranu zapadno od Avdejevke

Oružane snage Ukrajine izgradile su odbranu duž linije Berdiči–Semjonovka–Orlovka–Tonenko, gdje je zbog močvarnog područja odbrana olakšana.

Međutim, prema nekim izveštajima, Berdiči, djelovi Orlovke i Tonenka došli su pod kontrolu ruskih snaga.

Borbe se nastavljaju u sva tri sela, što znači da se ukrajinske snage ne povlače i pokušavaju da zaustave Ruse.

Unian: Ukrajinska PVO uništila 18 od 22 drona iznad Odese

Ukrajinski vojnici su uništili su 18 ”šaheda”, javilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian.

Ukrajinske oružane snage su dodale da su neprijatelji lansirali bespilotne letjelice sa Krima (područje lansiranja – Balaklava) i eliminisali vazdušne ciljeve iznad Odeske oblasti.

Napad na Odesu

Ruski dronovi u više navrata napali su ukrajinski lučki grad Odesu. Ni na Krimu nije bilo mira tokom noći, više eksplozija odjeknulo je u istočnom gradu Kerču, dok je Krimski most koji povezuje poluostrvo sa Rusijom bio je zatvoren za saobraćaj.

Sukobi su intenzivirani na nekoliko duonica fronta u Zaporoškoj oblasti. Pored Rabotina, borbe se vode od sela Verbovoje prema Maloj Tokmački. Front je oživio i u oblasti sela Žerebjanki i Pjatihatki, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Vasiljevke.

Ukrajinske snage pokušavaju da zadrže svoje položaje pojačavajući granatiranje bespilotnim letjelicama i artiljerijom, uključujući i kasetne granate.

Oružane snage Ukrajine izgradile su odbranu duž linije Berdiči–Semjonovka–Orlovka–Tonenko. Prema podacima ukrajinskih snaga zaustavljen je prodor ruske strane na tom pravcu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve