Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski: Rusija svakog dana i noći vodi teroristički rat; Putin: Izdajnike kazniti, kad-tad, ma gdje bili

Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji donijeće više koristi nego troškova, a zemlje članice EU-a trebale bi odobriti naredne formalne korake za početak pregovora kasnije ove nedjelje, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal. Stari, novi predsjednik Rusije peti put, Vladimir Putin čestitao je na Crvenom trgu u Moskvi građanima desetu godišnjicu ujedinjenja Krima s Rusijom. Dok Putin slavi, Kijev ga optužuje da planira eskalaciju rata.

Rat u Ukrajini ušao je u 755. dan.

“Ovu vrstu provokacije smatramo činom neodgovornosti”

Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su primjedbe šefa spoljne obavještajne službe Rusije Sergeja Nariškina, koji je sugerisao da se zvanični Pariz priprema da pošalje u Ukrajinu 2.000 vojnika, dezinformacije i čin neodgovornosti koji iznova potvrđuje da Rusija sistematski koristi dezinformacije.

„Ovu vrstu provokacije smatramo činom neodgovornosti“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Nariškinovu izjavu da se Francuska priprema da pošalje oko 2.000 vojnika u Ukrajinu i upozorenje da bi u tom slučaju francuske trupe bile legitimna meta ruskih snaga, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Zelenski: Rusija svakog dana i noći vodi teroristički rat

Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da Rusija svakog dana i svake noći vodi teroristički rat protiv ukrajinskog naroda, protiv običnih gradova i sela, koristeći dronove, rakete i navođene bombe.

“Samo od početka ovog marta ruske trupe su upotrebile 130 projektila različitih tipova, više od 320 „šakhed“ i skoro 900 vođenih vazdušnih bombi“, rekao je Zelenski na Telegramu.

Istovremeno, prema njegovim riječima, Ukrajina je dokazala da može efikasno da obori sve rakete i bespilotne letilice, kako je naveo “ruskih terorista” i uništi ruske vojne letilice.

On je dodao da takve akcije spasavaju hiljade života i omogućavaju funkcionisanje ukrajinske privrede, “ali nam je potrebna veća zaštita – sasvim realan broj sistema PVO koji imaju naši partneri”.

“Patriote i drugi sistemi treba da rade ono za šta su stvoreni, a to je: da štite život, a ne da skupljaju prašinu u skladištu. I zahvaljujem svima na svijetu koji ovo razumiju i pomažu nam da zaštitimo život. Ruski teror mora da izgubi“, naglasio je Zelenski.

Ruska vojska je oslobodila selo Orlovku

Ruska vojska je oslobodila selo Orlovka u pravcu Avdejevke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“U pravcu Avdejevskog, jedinice grupe trupa Centar oslobodile su selo Orlovka Donjecke Narodne Republike i poboljšale situaciju duž linije fronta“, saopštilo je Ministarstvo.

Ruski lovci su, kako se navodi, odbili šest kontranapada jurišnih aviona tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Pervomajskog, Tonenjskog i Berdičija u DNR.

Nariškin: Francuska priprema oko 2.000 ljudi za Ukrajinu

Rusija ima informacije da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi brojati oko 2.000 ljudi, izjavio je direktor Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

“Sadašnje rukovodstvo zemlje (Francuske) ne brine o pogibiji običnih Francuza i brigama generala. Prema podacima koje je dobila ruska spoljna obavještajna služba, već se sprema kontingent za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi to će biti oko 2.000 ljudi”, rekao je Nariškin, preneo je Tas.

Prema riječima direktora Spoljne obavještajne službe, francuska vojska strahuje da tako značajna jedinica neće moći tiho da bude prebačena u Ukrajinu i da tamo bude stacionirana.

“Tako će postati prioritetna legitimna meta za napade Oružanih snaga Rusije. To znači da će doživjeti sudbinu svih Francuza koji su ikada sa mačem došli na teritoriju ruskog svijeta”, istakao je Nariškin.

Putin: Izdajnike kazniti, kad-tad, ma gdje bili

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su propali svi pokušaji diverzantsko – izviđačkih grupa da probiju rusku granicu.

“U okviru tih grupa bore se regularne jedince neprijatelja, strani plaćenici i različiti otpadnici koji se nalaze na teritoriji koju kontroliše kijevski režim”, rekao je Putin na sjednici odbora Federalne službe bezbjednosti, prenosi RIA.

Dodao je da su pogranične oblasti bile zaštićene jer je, kako je naveo, mnogo urađeno na jačanju državne granice, naročito u neposrednoj blizini fronta.

Ruski predsjednik je istakao da FSB ne sme da zaboravi na “izdajnike” koji su napadali položaje na teritoriji Rusije, dodavši da ruska služba trebe da ih pronađe i kazni.

“Biće kažnjeni, kad-tad, ma gdje bili. Da im ne padne na pamet da slično ponove”, upozorio je Putin.

Poručio je da se ovom poslu posveti posebna pažnja, “da se niko ne osramoti“. Naglasio je da Rusija pamti postupke Vlasovca, pa sadašnjim izdajnicima neće oprostiti.

Kazao je da “gospodari“ napuštaju izdajnike Rusije kao topovsko meso za klanje.

“Pa, što se tiče ovih izdajnika, njihovi gospodari danas nemaju nikakve milosti – bacaju ih kao topovsko meso na klanje. Kako treba”, rekao je šef Rusije.

Govoreći o djelovanju Zapada, ruski predsjednik je rekao da je Zapad aktivno koristio “radikalne terorističke grupe koje se nalaze izvan granica Ruske Federacije za napade protiv Rusije, podstičući njihovu agresiju”.

“Borba s pokušajima Zapada da spriječi razvoj Rusije zahtijeva sistemski rad u svim pravcima”, naglasio je Putin.

Istakao je da svi pokušaji izazivanja etničkih sukoba i kršenja prava Rusa moraju da budu suzbijeni.

Kijev se nada da će imati dovoljno muncije da odbije ruske trupe

Ukrajina se suočava sa manjkom municije i nada se da će imati dovoljno da odbije ruske trupe na bojnom polju do aprila, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmihal.

Pistorijus najavio 500 milijardi eura pomoći Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je najavio novi paket pomoći Ukrajini od 500 milijardi eura.

Takođe, Pistorijs je najavio 100.000 jedinica artiljerijske municije za Ukrajinu, a isporuka bi počela tokom godine.

Ministar odbrane Njemačke se novinarima obratio na marginama sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn.

U Ramštajnu se nalazi i Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin koji je poručio da se ne treba zavaravati da će Vladimir Putin stati na Ukrajini.

“Opstanak Ukrajine je na kocki i naša bezbjednost je na kocki. Zato ćemo nastaviti da se zajedno odupiremo Putinovoj osvajačkoj kampanji”, saopštio je Ostin.

Moskva saopštila da su ruske trupe zauzele selo kod Avdejevke

Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da je ruska vojska zauzela selo Orlivka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, deset kilometara od Avdejevke.

Ukrajinski generalštab saopštio je ranije da su ukrajinske snage odbile devet napada ruske vojske u blizini Orlivke.

Borelj će predložiti da se prihodi zamrznute ruske imovine iskoriste za Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je izjavio da će predložiti da EU iskoristi 90 odsto prihoda od ruske imovine zamrznute u Evropi za kupovinu oružja za Ukrajinu preko Evropskog fonda za mir.

Preostalih 10 odsto profita će Borelj predložiti da se prebace u budžet EU, a kako bi se iskoristile za jačanje kapaciteta ukrajinske odbrambene industrije.

Borelj saopštava da će predlog podnijeti državama članicama EU u sredu, uoči samita lidera EU u četvrtak i petak.

Moskva: Ubijeni ukrajinski saboteri u blizini granice

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je došlo do preventivnih udara na dvije grupe ukrajinskih diverzanata u blizini granice sa Belgorodskom i Kurskom oblasti.

U oba slučaja uništene su diverzantske grupe, navode iz Ministarstva odbrane.

U ruskom granatiranju poginula četiri civila

Najmanje četiri civila poginula su u ruskom granatiranju u južnom ukrajinskom regionu Herson, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

On je dodao su u granatiranju oštećene dvije višespratnice.

Ukrajinska mornarica saopštila je oborila dva ruska izviđačka drona iznad južnog regiona Odese, prenosi Slobodna Evropa.

Oko 9.000 djece biće evakuisano iz Belgoroda zbog ukrajinskog granatiranja

Iz ruskog grada Belgoroda će biti evakuisano 9.000 djece kao i iz nekoliko okruga u širem regionu zbog ukrajinskog granatiranja, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Prva grupa od 1.200 djece biće evakuisana 22. marta, kaže Gladkov.

Belgorod, grad i region udaljen više od 600 kilometara od Moskve, nalazi se na otprilike pola sata vožnje od granice sa Ukrajinom, što ga čini vitalnom stanicom za ruske linije snabdijevanja, ali i jedinstveno ranjivim na napade.

Aleksandar Mojsejev je novi šef ruske mornarice

Rusija je imenovala admirala Aleksandra Mojsejeva za vršitelja dužnosti vrhovnog komandanta ruske mornarice.

Mojsejev je zamijenio Nikolaja Jevmenova na mjestu šefa ruske mornarice, izvestila je državna novinska agencija RIA.

Poginule tri osobe u ruskom granatiranju Hersona

U grantiranju Hersona poginule su tri osobe, napisao je Gjunduz Mamedov, bivši zamjenik generalnog tužioca Ukrajine.

Mamedov navodi da su ruske snage napale donjecki grad Selidove sa dvije rakete S-300, pri čemu su četiri osobe povrijeđene, a 24 privatne kuće oštećene.

EU uvodi carinu na poljoprivredne proizvode Rusije i Bjelorusije

Evropska komisija će u narednim danima nametnuti carinu od 95 eura po toni žitarica iz Rusije i Bjelorusije i tarife od 50 odsto na uljarice i njihove derivate, kako bi umirila svoje farmere i neke zemlje članice.

Carina koju EK priprema je odgovor na proteste farmera širom EU protiv restrikcija Zelenog plana koji je namijenjen da se bori sa klimatskim promenama i za ponovno uvođenje carina na ukrajinske poljoprivredne proizvode koje su ukinute nakon Ruske invazije 2022. godine, prenosi Fajnenšl tajms.

Farmeri iz Poljske, Mađarske i Slovačke tvrde da je ukidanje carina Ukrajini potkopalo njihove cijene, a premijer Poljske Donald Tusk je pozvao EU da potpuno zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Bjelorusije.

Kijev: U Odeskoj oblasti oborena dva ruska izviđačka drona

Oružane snage Ukrajine su uništile dva izviđačka drona ruske vojske na nebu iznad Odeske oblasti.

“U noći 18. na 19. marta mornaričke snage su oborile dva neprijateljska izviđačka drona u Odeskoj oblasti”“, navela je mornarica na Facebooku.

Moskva: PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Voronješke oblasti

Sistemi PVO oborili su dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske i Voronješke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije pomoću bespilotnih letjelica tipa aviona“, navodi se u saopštenju.

Šmihal: Ulazak Ukrajine u EU bi donio više koristi nego troškova

Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji donijeće više koristi nego troškova, a zemlje članice EU-a trebale bi odobriti naredne formalne korake za početak pregovora kasnije ove nedjelje, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal, javlja Tanjug.

“Čekamo i želimo da dobijemo odobrenje Savjeta Evrope ove sedmice i vjerujemo da možemo početi pregovore o pristupanju u prvoj polovini ove godine“, napomenuo je Šmihal za Euraktiv.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Evropska komisija prošle sedmice poslala nacrt pregovaračkog okvira za pregovore Ukrajine i Moldavije državama članicama, nakon odluke lidera EU-a u decembru.

Nedavni izvještaj Brugelovog istraživačkog centra, kao i interni dokumenti EU-a koje je Euraktiv vidio, procjenjuju da je finansijski trošak pristupanja Ukrajine između 110 i 136 milijardi eura za sedmogodišnji budžet EU-a, otprilike između 0,10 posto i 0,13 posto BDP-a bloka.

Kijev optužuje Putina da planira eskalaciju rata

Stari, novi predsjednik peti put, Vladimir Putin čestitao je na Crvenom trgu u Moskvi građanima desetu godišnjicu ujedinjenja Krima s Rusijom.

U to ime, Krim je nazvao “nepotopivim nosačem aviona koji se vratio u rodnu luku”. Rusima je objavio i najnoviju vijest – uskoro će vozovi ići do Sevastopolja, jer je obnovljena pruga od Rostova na Donu do Donjecka, Marijupolja i Berdjanka.

Dok Putin slavi, Kijev ga optužuje da planira eskalaciju rata.

Ideja ruskog predsjednika o stvaranju “sanitarne zone” na teritoriji Ukrajine jasan je dokaz da Moskva planira da eskalira rat u susjednim zemljama, poručuje Kijev.

Volodimir Zelenski se zahvalio Evropskoj uniji na novoj pomoći za Ukrajinu od pet milijardi eura.

I šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je hitnu pomoć od EU i Sjedinjenih Američkih Država za Kijev.

Ukrajinski piloti će učiti da upravljaju avionom F-16 u vojnoj bazi u gradu Fetešti na jugu Rumunije, a obuku je odobrio predshednik Klaus Johanis. Odobrio je, takođe, i tranzit vojne opreme kroz Rumuniju iz Finske za Ukrajinu.

A u Rumuniji su počeli radovi na najvećoj vojnoj bazi NATO u Evropi koja će, kako se očekuje, nadmašiti i nhemačku bazu Ramštajn.

Istovremeno, Ukrajina i Severnoatlantska alijansa su pokrenule rad Komiteta za strateške komunikacije u okviru Savheta Ukrajina-NATO.

Borbe na ukrajinskom frontu nisu prestajale ni prethodnog dana. Ruske snage su napale oblast Harkova i Sumu, a ukrajinske Belgorod.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve