Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Izrael: Hamas izgubio kontrolu nad većim dijelom Gaze; Za 24 sata stradalo 147 Palestinaca

Bijela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu da u stavu SAD po tom pitanju ''nema promjene, jer ne vjerujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu''. Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao ''najgore mjesto na zemlji''.

Sukob Izraela i Hamasa – 95. dan. Akcija izraelske vojske se nastavlja na jugu enklave u Kan Junisu gdje su već ubijene desetine operativaca Hamasa, a gdje izraelski obaveštajni izvori vjeruju da se krije i vođa vojnog krila Hamasa odgovoran za napad 7. oktobra.

Bijela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu da u stavu SAD po tom pitanju ”nema promjene, jer ne vjerujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu”.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao ”najgore mjesto na zemlji”.

Iračke grupe preuzele odgovornost za napad na američku bazu u Siriji

Šiitske paravojne grupe u okviru frakcija otpora u Iraku, koje uglavnom podržava Iran, preuzele su odgovornost za raketni napad na vojnu bazu u blizini aerodroma u gradu Kamišli na sjeveroistoku Sirije, navodi se u saopštenju pokreta otpora, javila je iračka agencija Šafak njuz.

Ranije danas, iračke oružane grupe saopštile su da su napale još jednu američku bazu u blizini gasnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji. Pored toga, nekoliko dronova je oboreno u oblasti međunarodnog aerodroma Erbil u sjevernom Iraku, gdje su smještene međunarodne antiterorističke snage. Prema pisanju iračkih medija, napad je prvi te vrste na bazu.

Naoružani dronovi oboreni iznad američke vazdušne baze u sjevernom Iraku

Dvije naoružane bespilotne letjelice oborene su danas iznad aerodroma Erbil u sjevernom Iraku, gdje su stacionirane američke i druge međunarodne snage, javila je iračka novinska agencija Šafak, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Američke i međunarodne snage koje se nalaze u Iraku i preko granice u Siriji su u stanju pripravnosti usred desetina napada na njihove baze od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, navodi iračka agencija.

Upozorenje Egipta i Jordana protiv bilo kakve nove izraelske okupacije Gaze

Na sastanku lidera Egipta i Jordana sa predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, Egipat i Jordan su upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze zahtijevajući da se iseljenim Palestincima dozvoli povratak kućama.

Izrael nastavlja svoju vojnu kampanju i najavljuje da će ona trajati mjesecima, predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas, jordanski kralj Abdulah i predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi ponovili su da odbacuju bilo kakve planove za raseljavanje Palestinaca sa okupirane palestinske teritorije, prenosi Rojters.

Crveni polumjesec: U napadu na sanitetsko vozilo u Gazi poginule četiri osobe

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca tvrdi da je u vazdušnom napadu IDF-a na ambulantna kola u centralnom pojasu Gaze poginulo više osoba.

“Četiri člana hitne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca stradala su zbog izraelskog napada na sanitetsko vozilo”, navodi se u saopštenju organizacije, a prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski ratni kabinet: Hamas izgubio kontrolu nad velikim djelovima Gaze

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je da je Hamas izgubio kontrolu nad velikim djelovima Gaze i da je vraćanje talaca prioritet u odnosu na bilo koji drugi vojni cilj.

Ganc je na konferenciji za novinare u Tel Avivu ocijenio da Izraelske oružane snage (IDF) treba da nastave operacije u Pojasu Gaze jer će u suprotnom Hamas ponovo uspostaviti kontrolu.

“U toku je demontaža terorističke infrastrukture”, prenosi Tajms of Izrael.

“Imamo odlučnost i strpljenje. Naši neprijatelji moraju da znaju da je naša odlučnost beskrajna”, rekao je Ganc.

Abas Blinkenu: Gaza je sastavni dio palestinske državnosti

Predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da je Gaza sastavni dio palestinske državnosti i da ne bi trebalo da bude odsječena kao rezultat rata Izraela sa Hamasom, navodi se u zvaničnom saopštenju, koje je objavila WAFA.

Abas je rekao da Palestinci ne smiju da budu raseljeni iz Gaze ili sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael i da on ima ograničenu vlast nakon raskola sa Hamasom 2007. godine, prenio je Rojters.

On je pozvao na “sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se okončala izraelska okupacija palestinske zemlje, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, čime bi se postigao mir i bezbjednost za sve”, objavila je WAFA.

Izraelska delegacija u Kairu na novoj rundi pregovora o mogućoj razmjeni talaca

Izraelska delegacija sletjela je u Kairo na novu rundu pregovora sa Egiptom o mogućoj razmjeni talaca koje Hamas drži za palestinske zarobljenike u Izraelu, izjavio je neimenovani egipatski zvaničnik.

Egipat, Katar i SAD bile su posrednici između Izraela i Hamasa.

Vjeruje se da se u Gazi nalazi 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra i da nisu svi od njih živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra.

Huti izveli masivni napad na američki brod u Crvenom moru

Jemenski Huti napali su velikim brojem balističkih i mornaričkih raketa i dronova američki brod u Crvenom moru za koji tvrde da obezbjeđuje podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Portparol Huta Jahja Sare rekao je na konferencij za novinare da je napad “preliminarni odgovor” na napad američkih snaga na brodove Huta u nedelju u kojem je ubijeno 10 pripadnika te organizacije.

Vlasti Gaze: U izraelskom granatiranju u blizini bolnice ubijeno i ranjeno 40 osoba

Medijski Kabinet vlade u Gazi saopštio je da su izraelske snage bombardovale kuću u blizini bolnice mučenika Al-Aqsa u Deir el-Balahu, u centralnom dijelu Gaze, u području za koje je izraelska vojska rekla da je “sigurno”.

“Ovo je nastavak obmana i izmišljotina ‘izraelske’ okupacione vojske kako bi se javno mnijenje dovelo u zabludu”, poručio je Kabinet za medije.

U bombardovanju je više od 40 ubijenih i ranjenih, stoji u saopštenju, “što potvrđuje da nema sigurnog mjesta u Pojasu Gaze, kako tvrdi izraelska okupacija”.

“Najoštrije osuđujemo masakre i zločine okupatora nad našim narodom i pozivamo cijeli svijet da zaustavi genocidni rat koji se vodi protiv civila”, dodaje se.

Ekspert UN-a: Međunarodni sud bi trebao uništavanje kuća smatrati dokazom genocida

Balakrishnan Rajagopal, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za pravo na odgovarajuće stanovanje, rekao je da je oko 56 odsto kuća u Gazi uništeno ili oštećeno.

“Sjeverni dio Gaze je najteže pogođen, sa do 82 odsto uništenih ili oštećenih kuća. [ICJ] bi ovo trebao smatrati dokazom genocida u kombinaciji sa javnim izjavama koje je pred njim dokumentovala Južnoafrička Republika”, rekao je.

Broj ubijenih Palestinaca popeo se na 23.357

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je od 7. oktobra stradalo ukupno 23.357 Palestinaca, dok je njih 59.410 ranjeno.

U izraelskim napadima u protekla 24 sata ubijeno je 147 Palestinaca, dok su njih 243 povrijeđena, navodi Ministarstvo.

Kina pozvala Izrael da zaustavi “kolektivno kažnjavanje” civila

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na sveobuhvatan i hitan prekid vatre i apelovalo na Izrael da zaustavi “kolektivno kažnjavanje” civila u Pojasu Gaze.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo sukobljene strane u Gazi da sprovedu relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, prenosi Al Džazira.

Posljednjom rezolucijom koju je donio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) krajem decembra, zahtijeva se brza i neometana isporuka humanitarne pomoći u velikim razmjerama palestinskom civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Kina je glasala za tu rezoluciju, dok je u novembru pozvala SB UN da formuliše “konkretan” raspored i mapu puta za dogovor o dvije države u svrhu postizanja “sveobuhvatnog, pravednog i trajnog” rješenja palestinskog pitanja.

Blinken sa Abasom na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali .

Posjeta Blinkena je uslijedila dan nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim ratnim kabinetom o sukobu između Izraela i Hamasom, tenzijama u regionu i budućnosti izraelsko-palestinskog sukoba.

IDF: Za 24 sata pogođeno 150 ciljeva Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe nastavljaju u Kan Junisu, kao i da su tokom proteklog dana pogodile preko 150 ciljeva Hamasa.

IDF tvrdi da su za 24 sata otkrile i 15 tunelskih okna Hamasa, kao i da su ubile desetine operativaca te palestinske grupe.

Broj stradalih izraelskih vojnika porastao na 186

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik stradao tokom borbi u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije porastao je na 186.

U izraelskim zatvorima više od 30 palestinskih novinara

Ranije je objavljeno da je Izrael u utorak oslobodio Diau al-Kahlout, dopisnicu novinske kuće Al Araby Al Jadeed iz Gaze.

Reporteri bez granica (RSF) navode da je Al-Kahlout jedna od 32 palestinskih novinara koji su uhapšeni od 7. oktobra i jedina koja je do sada oslobođena.

Još 31 novinar koje je Izrael uhapsio uglavnom su pritvoreni bez optužbe, dodaju Reporteri bez granica.

Stradao izraelski vojnik

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik stradao tokom borbi u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije porastao je na 186.

Danas glasanje za razoluciju u SB UN

Savjet bezbjednosti UN zakazao je za srijedu glasanje o rezoluciji koju su predložile SAD i kojom bi se osudili napadi jemenskih Huti pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.

U nacrtu rezolucije navodi se da najmanje dvadesetak napada Hutija ometa globalnu trgovinu “i podriva prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbjednost”.

Rezolucijom bi se zahtijevalo momentalno oslobađanje prvog broda koji su Huti napali, japanskog teretnog broda koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplenjen 19. novembra zajedno sa svojom posadom.

Bez navođenja Irana, glavnog dobavljača oružja Hutima, nacrt o kome će se glasati osudio bi sve poslove sa oružjem sa pobunjenicima, koji krše sankcije Savjeta bezbjednosti.

Američke i britanske snage oborile su 21 bespilotnu letjelicu

Američke i britanske snage oborile su 21 bespilotnu letjelicu koje su ispalili Huti sa sjedištem u Jemenu u južno Crveno more prema međunarodnim brodskim putevima, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

Centralna komanda SAD saopštila je da nema povrijeđenih ili prijavljenih šteta, dodajući da je ovo 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra.

SAD ne podržavaju prekid vatre

Bijela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu da u stavu SAD po tom pitanju ”nema promjene, jer ne vjerujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu”.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao “najgore mjesto na zemlji”.

“Gaza je najgore mjesto na zemlji, a enklava se pretvara u mjesto koje nije pogodno za stanovanje”, rekao je portparol te agencije Adnan Abu Hasna.

Oko 1,9 miliona ljudi raseljeno je širom Gaze, a oko 1,4 miliona traži sklonište u 155 škola i skloništa pod upravom Ujedinjenih nacija.

Većina stanovništva Gaze spas pokušava da nađe u gradu Rafa na granici sa Egiptom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve