Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO Kijev: Smanjena ruska aktivnost u Harkovskoj oblasti; Makron i Bajden za korišćenje profita ruske imovine u Ukrajini

Rusi su smanjili aktivnost u Harkovskoj oblasti, ali nastavljaju pregrupisanje, saopštio je šef Harkovske oblasti Oleg Sinegubov. Iz ukrajinske vojske tvrde da se aktivne borbe vode u Vovčansku u Harkovu, kao i da drže veći dio grada. Sa druge strane, Moskva nastavlja da izvještava da obara dronove iznad Belgorodske oblasti. Predsjednici Francuske i SAD-a u Parizu podržali korišćenje profita ruske imovine, zarobljene u Evropi, za pomoć Ukrajini.

Rat u Ukrajini – 835. dan.

Zelenski: Rusi nijesu uspjeli da sprovedu “harkovsku operaciju”

Predsjednik Volodimir Zelenski je ocijenio da je veoma važan rezultat to što vojska Ruske Federacije nije uspjela da sprovede svoju “operaciju u Harkovu”.

Zelenski je to rekao tokom večernjeg obraćanja objavljenog na Fejsbuku, a prenosi Ukrinform.

“Razgovarao sam danas sa šefom odbora – o situaciji uopšte. Veoma važan rezultat je to što ruska vojska nije uspjela da sprovede svoju harkovsku operaciju”, rekao je Zelenski.

Ističe da trenutno maksimalno sputavaju i uništavaju ruske jedinice koje ulaze na Ukrajinu i, kako kaže, terorišu Harkovsku oblast.

“Pravac je ojačan. I biće ojačan”, rekao je Zelenski.

Kijev: Ruske snage lansirale bombe na oblast Harkova, ubijen jedan civil

Jedan muškarac je poginuo, a još dvije žene su povrijeđene u ruskom bombardovanju sela Hotimlija saopštila je uprava Harkovske vojne oblasti.

Pored toga, dvije vođene avionske bombe uništile su školsku zgradu i oštetile radnju i nekoliko kuća.

Francuska i SAD podržavaju korišćenje profita ruske imovine za Ukrajinu

Francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednik SAD-a Džo Bajden izjavili su da podržavaju napore da se iskoristi izuzetan profit od zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine.

U zajedničkom dokumentu objavljenom tokom Bajdenove posjete Francuskoj, dvojica lidera su takođe izrazila zabrinutost zbog transfera oružja Rusiji iz Irana i Sjeverne Koreje i materijala dvostruke namjene iz Kine.

Naveli su da podržavau korake za ograničavanje takvih transfera koji prolaze kroz američke i francuske finansijske sistema.

Vojska Ukrajine: Kontrolišemo veći dio Vovčanska u Harkovskoj oblasti

Veći dio Vovčanska, u Harkovskoj oblasti, je pod kontrolom odbrambenih snaga Ukrajine, a ruske trupe proširuju grupu u ovom pravcu, saopštava portparol jedne od kopnenih trupa ukrajinske vojske Nazar Vološin.

“Veći dio grada Vovčanska je pod kontrolom Odbrambenih snaga. Oni drže neprijatelja pod kontrolom vatre, nanose mu maksimalne gubitke i pokušavaju da napreduju da oslobode sve naše teritorije”, navodi Vološin, a prenosi Ukrajinska pravda.

Takođe je izvijestio da Rusija povećava grupisanje svojih trupa na sjeveru Harkovske oblasti, prebacuje dodatne snage iz drugih pravaca i “pokušava da premjesti jedinice u zoni državne granice i privuče ruske trupe i vazdušno-desantne snage”.

Fidan: Oni koji se protive okupaciji u Ukrajini smatraju zločinom otpor okupaciji u Gazi

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je da zemlje članice grupe D8 “neće ćutati pred izraelskom represijom u Gazi”, prenijela je Anadolija.

“Mi, zemlje D8, zajedno poručujemo cijelom svijetu da ne ćutimo pred izraelskom represijom u Gazi i ne možemo da ćutimo”, rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon vanrednog sastanka Veća ministara spoljnih poslova D8 u Istanbulu.

Sastanku grupe D8 prisustvovali su ministri spoljnih poslova Bangladeša, Egipta, Indonezije, Irana, Malezije, Nigerije, Pakistana i Turske.

Fidan je takođe naglasio potrebu za doslednim međunarodnim principima, povlačeći paralele između globalnih reakcija na sukobe u različitim regionima.

“Oni koji se protive okupaciji u Ukrajini smatraju zločinom otpor okupaciji u Palestini. Gaza je pokazala svu slabost i neadekvatnost međunarodnog sistema”, rekao je Fidan.

Organizacija D8, osnovana 1997. godine, ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje među državama.

Sinegubov: Smanjena ruska aktivnost u Harkovskoj oblasti

Rusi su smanjili svoju aktivnost u Harkovskoj oblasti, ali nastavljaju da se pregrupišu i pokušavaju da napreduju duboko u region, saopštio je načelink Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

“Uprkos relativnom smanjenju aktivnosti na liniji fronta, Rusi nastavljaju da se pregrupišu i pokušavaju da napreduju duboko u region”, kaže Sinegubov.

Navodi da su borbe u Vovčansku u toku, da su u Sinkivka i Andrijevka stalno pod napadima i da granatiranje ne prestaje.

Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi

Francuski predsjednik Emanuel Makron svojom agresivnom retorikom gura evropski kontinent ka katastrofi, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“On (Makron) je, nažalost, dosledan u svojoj rusofobiji. Važno je da takvom agresivnom retorikom i monstruoznim kriminalnim akcijama pomaže da se evropski kontinent gurne ka katastrofi”, rekla je Zaharova na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Napomenula je da Makron i njegov tim nemaju iskustva u vladi, kao ni “u stvarnim poslovima ne samo u svijetu, već i u svojoj zemlji”. Istovremeno, kako je dodala, tvrde da imaju ogroman značaj.

“Makron je neznalica, sudeći po njegovim izjavama. Možda ima mnogo diploma, ali to ništa ne znači”, rekla je ona i istakla da njegove izjave ne odgovaraju realnosti.

Makron je ranije izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako dobije odgovarajući zahtev iz Kijeva i ako Ruska Federacija probije linije fronta.

Japan potvrđuje dugoročnu podršku Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisaće u četvrtak sporazum kojim se Japan obavezuje na dugoročnu podršku Ukrajini, uključujući međudržavne pregovore u roku od 24 sata od bilo kakve nove invazije Rusije, rekli su neimenovani izvori iz japanske vlade za agenciju Kjodo.

Sporazum će biti na snazi deset godina, a Kišida i Zelenski će ga potpisati na margini samita G7 u Italiji.

Sporazum će biti usredsređen na dugoročnu podršku Ukrajini u rekonstrukciji zemlje poslije rata, prenosi Kjodo.

Takođe se očekuje da će sporazum uključivati finansijsku pomoć i napore da se obnove stambena i industrijska infrastruktura, kao i poljoprivredna proizvodnja.

Dvije žene poginule u napadima na Hersonsku i Poltavsku oblast

Jedna žena poginula je u ruskom napadu na naselje Maliv u Hersonskoj oblasti, prenosi Ukrinform.

Incident se dogodio oko 11.40, nekoliko minuta nakon što je Vojska Rusije otpočela napad.

Žena koja je stradala je bila u svojoj kući u trenutku raketiranja.

U drugom odvojenom udaru na područje u Poltavskom regionu ranjena je žena, koja je kasnije preminula u bolnici.

Šolc: Putin mora da bude svjestan da neće ostvariti svoje planove u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Ukrajina jaka i da neće dozvoliti da bude poražena i da neće dozvoliti da joj se diktira da se preda u ratu sa Rusijom, ocjenjujući da Moskva neće ostvariti, kako je naveo, “svoje imperijalističke planove”.

Šolc je na Iksu (Tviteru) napisao da ruski predsjednik Vladimir Putin konačno mora da postane svestan da se Ukrajina neće predati.

“Za Ukrajinu može postojati samo pravedan mir. Neumorno radimo na postizanju pravednog mira”, naveo je Šolc.

Kuleba: Ukrajina će biti u NATO-u, to je istorijska činjenica

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ističe da će Ukrajina, kada se ukaže prilika, postati članica NATO-a i da je to “istorijska činjenica”.

Kuleba se time osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena da nije spreman da podrži “NATO-izaciju Ukrajine”.

Šef ukrajinske diplomatije ponavlja da je siguran da će Ukrajina biti članica Alijanse.

“To će se dogoditi, jer je u današnjem svijetu jednostavno nemoguće zamisliti bezbjednost evroatlantske zajednice bez Ukrajine i naše vojske. Sviđalo se to nekome ili ne, to je realnost”, zaključuje Kuleba.

Fico: Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture zapadnih zemalja u Ukrajini

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je na izborima za Evropski parlament (EP) neophodno izabrati poslanike koji će podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata u Ukrajini.

Fico, nakon što je u bolnici glasao na izborima za EP, rekao je da “Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture pojedinih zapadnih zemalja koje su se saglasile sa tim da Ukrajina upotrIJebi njihovo oružje za gađanje ciljeva u Rusiji”.

Fico je ocIJenio da takva odluka ukazuje na želju tih zemalja za eskalacijom sukoba.

“Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, što će se sigurno desiti”, napisao je Fico na svom Fejsbuku.

Naglasio je da kao premijer Slovačke neće uvlačiti tu zemlju u “takve vojne avanture” i da će učiniti sve da mir dobije prioritet nad ratom.

Funkcionalno svega 27 odsto elektrana u Ukrajini

Premijer Ukrajine Denis Šmihalj izjavio je da trenutno radi samo 27 odsto ukrajinskih termoelektrana.

“Situacija u energetskom sektoru je veoma teška, to je očigledno. Rusija je uništila 50 odsto naših kapaciteta za proizvodnju struje”, rekao je Šmihalj, a prenosi Unian.

Uništena su 42 energetska bloka.

Šmihalj je naveo da je 27 odsto velikih termoelektrana u funkciji, a 73 odsto je uništeno ili oštećeno tako da trenutno ne rade.

Naglasio je da Ukrajina radi na obnovi kako bi prije sezone grijanja pokrenula što više kapaciteta za proizvodnju električne energije, kao i na povećanju uvoza struje iz EU.

Ruska PVO oborila dronove iznad Sjeverne Osetije, letjeli ka vojnom aerodromu

Ruska PVO oborila je iznad Sjeverne Osetije tri ukrajinska drona koji su lansirani na vojni aerodrom u Mozdoku, objavio je na Telegramu guverner ruske republike Sergej Menjajlo.

“Prema preliminarnim informacijama, bespilotne letjelice su stigle sa ukrajinske strane, a njihov cilj je bio vojni aerodrom”, naveo je Menjajlo, a prenosi RIA.

Prema rečima Menjajla, nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO danas oko 08.40 oborile dron iznad teritorije Sjeverne Osetije.

Blumberg: Stoltenberg povlači planove o fondu za vojnu pomoć Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg povlači planove o uspostavljanju petogodišnjeg fonda od 100 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, nakon negodovanja pojedinih zemalja članica Alijanse, rekli su neimenovani izvori za Blumberg.

Agencija navodi da bi se, prema novom predlogu za koji se očekuje da će dobiti podršku ministara odbrane zemalja članica na sastanku u Briselu sljedeće nedelje, zemlje NATO-a obavezale da godišnje izdvajaju pomoć Ukrajini u vrijednosti od najmanje 43 milijarde dolara, a u nju bi spadalo oružje i drugi oblici pomoći.

NATO bi određivao doprinos svake države u skladu sa procentom njihovog bruto domaćeg proizvoda i vjerovatno objavljivao podatke o donacijama u godišnjem izvještaju, navodi Blumberg.

Stoltenberg je ranije iznosio plan o prikupljanju 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u roku od pet godina, ali su neke zemlje članice NATO-a negodovale postavljajući pitanje izvodljivosti takvog plana.

“Trošili smo otprilike 40 milijardi godišnje do sad, ali ono što ja tražim saveznicima je da se obavežu da će to raditi u narednim godinama”, rekao je Stoltenberg poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a održanog 31. maja u Pragu.

Ukrajinska vojska napala više ciljeva u Rusiji – oboreno 25 dronova

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 25 ukrajinskih dronova nad Krimom, te Kubanskim, Tulskim, Brjanskim, Belgorodskim i Astrahanskim regionom.

“Tokom noći zaustavljen je niz pokušaja kijevskog režima da izvede terorističke napade dronovima na ruske teritorije”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Rusija raketirala 15 naselja u Hersonskoj oblasti, civil poginuo u Nikopoljskom regionu

Rusija je granatirala najmanje 15 naselja u Hersonskoj oblasti u posljednja 24 sata, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti.

“Između ostalog, pogođen je soliter u Hersonu, kao i industrijski kompleks u ovom gradu”, kaže Oleksandar Prokudin, načelnik Vojne uprave u Hersonu.

Povrijeđena je jedna osoba.

U napadu dronovima u Nikopoljskom regionu poginuo je jedan civil.

Rusija izdala potjernicu za Julijom Timošenko

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je izdalo potjernicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

“Julija Vladimirovna Timošenko, rođena 27. novembra 1960. godine traži se prema članu Krivičnog zakona”, naveo je ruski MUP, ne precizirajući za koje je krivično djelo Timošenko optužena.

Timošenko je bila na funkciji premijera Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, kada je njena vlada raspuštena, a ponovo je preuzela tu funkciju u decembru 2007. godine.

Početkom 2010. godine kandidovala za predsjednika Ukrajine.

Prema rezultatima drugog kruga glasanja, izgubila je od Viktora Janukoviča sa razlikom od 3,48 odsto.

Žestoke borbe na više linija fronta

Žestoke borbe nastavljene su u Harkovskoj oblasti, oko Časovog Jara, Kupjanska, ali i na drugim djelovima fronta.

Najmanje tri osobe su stradale, a 35 njih je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Luganska projektilima američke proizvodnje, saopštili su ruski zvaničnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u međuvremenu, na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem, ali da joj takvo oružje nije ni potrebno da bi odnijela pobjedu u Ukrajini.

Sa druge strane, iz Bijele kuće je saopšteno da postoji mogućnost da Vašingon, zbog odvraćanja povećanih prijetnji i zaštite građana, u narednim godinama poveća raspoređivanje američkog nuklearnog strateškog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, istovremeno, u Parizu sastao se sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, koji mu se izvinio zbog kašnjenja pomoći, najavivši novu vojnu podršku Kijevu u vrijednosti od 225 miliona eura.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, takođe, rekao je da će nova politika Vašingtona koja dozvoljava ukrajinskoj vojsci da izvodi napade unutar Rusije municijom SAD, biti “veoma, veoma korisna Ukrajincima u budućnosti”.

Za to vrijeme, Evropska komisija saopštila je da Ukrajina ispunjava sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, kao i da su sad na potezu države članice koje treba da odobre pregovarački okvir.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve