Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO Putin iznenada posjetio okupirani Mariupolj; Rusija izvela napade na Kramatorsk

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj. To je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su danas ruski državni mediji. U ruskim napadima u Kramatorsku su ubijene dvije osobe, a 10 ih je ranjeno, rekao je regionalni guverner, optužujući Moskvu da je koristila kasetne bombe u napadu na istočni ukrajinski grad.

Danas je 387. dan rata u Ukrajini, razvoj događaja pratite uživo na Portalu Aktuelno.

22:26 Putin: Imamo hipersonično oružje, ali ga ne koristimo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je u intervjuu za nacionalnu rusku televiziju da Rusija posjeduje hipersonično oružje, ali da ga ne koristi te da je ista riječ i sa drugim modernim sistemima. Putin je rekao da je potrebno puno toga učiniti za razvoj kopnene vojske.

21:39 Gazprom će isporučiti 39,4 miliona kubika plina u Evropu preko Ukrajine

Ruski Gazprom objavio je da će u nedjelju isporučiti 39,4 miliona kubnih metara plina u Evropu preko Ukrajine.
21:26 Podoljak: Kineski prijedlog mirovnog sporazuma sadrži kontradikcije

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je za Corriere della Sera da kineski prijedlog mirovnog plana nema uravnoteženu logiku i sadrži kontradikcije.

“U njemu nema detalja, nema uravnotežene logike. Jedna tačka govori o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a druga o potrebi trenutnog prekida vatre, što znači prenos okupiranih teritorija Rusiji. To je apsolutna kontradikcija. Mirovni sporzum se ne može temeljiti na zadovoljavanju interesa agresora, on mora započeti prisilnim povlačenjem ruskih trupa iz Ukrajine”, rekao je Podoljak.

Istovremeno, Podoljak vjeruje da Kina neće opskrbljivati Rusiju oružjem.

“Ne vidim smisao u tome. To bi se odmah znalo, a Kina bi ugrozila svoje trgovinske i tehnološke odnose s drugim zemljama. I drugo, zašto pomagati Rusiji, koja pati od kolapsa vlastite civilizacije? Uskoro će Rusija prestati postojati, bila bi to beznadna investicija, a Kina je previše pragmatična da bi napravila takve greške. Treće, kineski zakon zabranjuje prenos oružja državi u ratu”, rekao je.

Istovremeno smatra da Kina “može iskoristiti stanje uvelike oslabljene i diskreditirane Rusije”.

20:00 Ukrajinska vojska: Rusi oduzimaju kuće izbjeglicama i predaju ih ruskim vojnicima

U selu Strilkove, u okupiranom dijelu Hersonske oblasti, oduzimaju se kuće stanovnika koji su bili prisiljeni da napuste naselje i predaju ruskim vojnicima, objavio jeGlavni štab oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

“Ruski okupatori nastavljaju pljačku, oduzimajući kuće mirnim građanima Ukrajine”, piše u izvještaju.

Glavni štab piše i da Rusi nastavljaju da vrše psihološki pritisak na lokalno stanovništvo i pokušavaju stanovnike da prisile da uzmu rusko državljanstvo.

“Aktivno se provjerava ima li lokalno stanovništvo ruske pasoše. Građani koji nemaju ruski pasoš šalju se na dodatne provjere, nakon čega im slijedi pritvor”, navodi se u izvještaju.

19:26 “Rusija prosula ukrajinsku pšenicu na cestu koja vodi iz Mariupolja”

Rusija je prosula ukrajinsku pšenicu na cestu koja vodi iz Mariupolja, tvrdi savjetnik gradonačelnika okupiranog grada Petro Andriuščenko. Kaže da je dvadeset tona pšenice razbacano po cesti u području Novoazovsk istočno od Mariupolja.

“Rusija će plakati o gladi u svijetu. Pitam se ko je uzrokovao glad u svijetu?”, napisao je na Telegramu.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko Rusiju je optužio za terorizam hranom.

18:15 Putin: Mislili smo da ćemo Donbas riješiti mirnim putem, ali vukli su nas za nos

Ruski predsjednikVladimir Putinizjavio je da Rusija 2014. nije bila spremna da pokrene specijalnu vojnu operaciju za zaštitu stanovništva Donbasa, jer je to bila znatno ozbiljnija akcija nego Krimsko proljeće, kada je to poluostrvo pripojeno Rusiji.

Rusija mora da uradi mnogo toga za razvoj vojske, a za razliku od 2014. godine, sada posjeduje hipersonično oružje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

„Radilo se o obezbjeđivanju hrane, supstituciji uvoza, jačanju finansijskog sistema i razvoju modernog naoružanja“, rekao je Putin za TV „Rusija 1“ i istakao da, uprkos očekivanjima protivnika, u Rusiji se ništa nije urušilo, finansijski sistem funkcioniše, banke povećavaju svoje mogućnosti.

Prema njegovim riječima, Rusija je tada polazila od toga da će se situacija u Donbasu riješiti apsolutno mirnim sredstvima.

„Što se tiče Donbasa, računali smo na to da ćemo uspjeti da riješimo ovaj problem mirnim putem. Ali, kako se sada ispostavilo – jednostavno su nas vukli za nos, niko od naših takozvanih partnera nije ni namjeravao da nešto rješava mirnim sredstvima, već su Ukrajinu upumpavali oružjem i pripremili je za sukob. Ona je preduzela dvije velike vojne operacije, koristeći tešku opremu, artiljeriju, avijaciju“, naglasio je Putin.

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via Reuters

17:20 Ukrajina o Putinovom dolasku u Mariupolj: Zločinac se uvijek vraća na mjesto zločina

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Mariupolj, grad mučenik koji je lani pao u ruske ruke nakon stravičnih razaranja iskradajući se i kao počinitelj koji se vraća na mjesto zločina bez imalo kajanja, komentarisali su danas ukrajinski zvaničnici.

16:12 Hiljade Rusa pobjegle na Bali, vlasti ih više ne žele

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, desetine hiljada Rusa pohrlili su na Bali. Otprilike 58.000 Rusa posjetilo je ovo ostrvo u jugoistočnoj Aziji prošle godine nakon ukidanja zabrana zbog pandemije, a novih 22.500 stiglo je samo u siječnju 2023., objavila je indonezijska vlada.

Na ostrvo je prošle godine stiglo i više od 7.000 Ukrajinaca, a oko 2.500 u prvom mjesecu ove godine. Ali, one koji bježe od nasilja ili regrutacije, sad imaju novi problem, piše CNN.

Vlasti su ove sedmice pozvale na ukidanje politike viza po dolasku za građane Rusije i Ukrajine, navodeći niz navodnih incidenata koji uključuju nedolično ponašanje i posjetioce koji su prekoračili vize i radili ilegalno kao frizeri, neovlašteni turistički vodiči i taksisti.

“Kad god dobijemo izvještaj o strancu koji se loše ponaša, to je gotovo uvijek Rus”, rekao je lokalni policajac u gradu Kuta za CNN.

Taj su potez s užasom dočekali Ukrajinci na otoku, koji tvrde da većina incidenata uključuje Ruse i da su nepravedno kažnjeni.

14:15 – ‘Dronovi iznad Crnog mora pokazuju umiješanost SAD-a u sukob protiv Rusije’

Letovi američkih dronova iznad Baltičkog mora znak su direktne upletenosti SAD-a u sukob s Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prošle sedmice američki dron srušio se u more nakon što su ga presreli ruski borbeni avioni.

“Sasvim je očito što ti dronovi rade, a njihova misija uopšte nije miroljubiva misija osiguranja sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama”, citirala je novinska agencija Interfax Peskova u TV intervjuu.

“A zapravo, govorimo o direktnoj uključenosti operatera ovih dronova u sukob protiv nas.”

13:34 – Gradsko vijeće Mariupolja u egzilu osudilo posjetu Putina

Prognano gradsko vijeće ukrajinskog Mariupolja u nedjelju je oštro osudilo posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina tom ugroženom lučkom gradu koji je prošle godine nakon duge opsade pao pod kontrolu Moskve.

“Međunarodni ratni zločinac Putin posjetio je okupirani Mariupolj. Gledao je ‘ponovnu izgradnju grada'… noću. Vjerovatno kako grad, ubijen njegovim ‘oslobađanjem’, ne bi ugledao svjetlo dana”, objavilo je gradsko vijeće na svom Telegram profilu.

11:23 – Ukrajina još uvijek može snabdijevati trupe u razorenom Bahmutu

Ukrajinske snage izvan razorenog istočnog grada Bahmuta uspijevaju da drže ruske jedinice na odstojanju kako bi municija, hrana, oprema i lijekovi mogli biti isporučeni braniteljima, saopštila je ukrajinska vojska.

U posljednjoj objavi da je nanio velike gubitke Rusiji, Kijev je rekao da su ukrajinske trupe ubile 193 Rusa i ranile njih 199 tokom borbi u petak.

Rusija je zauzimanje Bahmuta postavila kao prioritet u svojoj strategiji preuzimanja kontrole nad industrijskom regijom Donbas u Ukrajini. Grad je većim dijelom uništen u višemjesečnim borbama, a Rusija je ponovno pokrenula napade.

10:47 – Žestoki udari na Bahmut, odbijeno više od 80 ruskih napada u danu

Ukrajinske snage odbile su 83 ruska napada u toku jučerašnjeg dana, izvijestio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga. Prema Glavnom štabu, ruske snage su fokusirane na pokušaj zauzimanja cijele Donjecke i Luganske oblasti.

Ruske su trupe izvele ofanzive kod Lajmana, Bahmuta, Avdivke, Marinke i Šakhtarska. Fokus napada je bio na Bahmut. Ruske trupe izvele su 11 raketnih napada, od kojih su četiri ciljana na civilnu infrastrukturu u Zaporožju. Ruske snage takođe su izvele 16 vazdušnih napada i 99 napada iz višecjevnih raketnih sistema.

U međuvremenu, ukrajinske vazdušne snage su izvele 10 napada na koncentracije ruskih trupa i oborile Shahed-136 iranske proizvodnje. Ukrajinske snage napale su sedam koncentracija ruskih vojnika i vojne opreme.

Dana 17. marta, general-pukovnik Oleksandr Sjrskji, komandanantu ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da je Rusija upotrijebila sve svoje snage u Bahmutu u pokušaju da potpuno okruži grad.

Borbe se vode sjeverno, istočno i južno od Bahmuta, rekao je Sjrskji. Ruske trupe trpe velike gubitke i u nekim slučajevima, povlače se bez ikakvih značajnijih uspjeha.

9:01 – Putin se lično automobilom provozao kroz Mariupolj

Ruska televizija je na Twitteru objavila snimak kako ruski predsjednik Vladimir Putin lično vozi automobil ulicama Mariuolja.

On je u ovaj okupirani ukrajinski grad stigao samo dan nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

8:48 – Zelenski najavio dolazak dodatne zapadne pomoći

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na društvenim mrežama rekao da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja.

Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć “od prijatelja iz Kanade, Njemačke, Francuske, Danske, Estonije“.

“Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji”, naveo je on.

On je posebno naglasio da je Švedska donijela “veoma važnu odluku” o artiljerijskim postrojenjima “Archer” od 155 milimetara, na čemu je zahvalio Stokholmu.

Zelenski je zahvalio i Slovačkoj na odluci da Ukrajini pošalje borbene avione MiG-29.

“Ukrajinskoj vojsci i dalje „snažno pomažu“ Poljska, Litvanija, Velika Britanija, EU, SAD i mnogi drugi”, dodao je on.

8:32 – Putin iznenada posjetio okupirani Mariupolj

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj. To je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su danas ruski državni mediji.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin juče nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluostrva, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog čelnika.

7:59 – Rusija izvela napade na Kramatorsk

U ruskim napadima u Kramatorsku su ubijene dvije osobe, a 10 ih je ranjeno, rekao je regionalni guverner, optužujući Moskvu da je koristila kasetne bombe u napadu na istočni ukrajinski grad.

Pavlo Kirilenko rekao je da je gađan park i da je oštećeno “desetak stambenih zgrada”.

Novinari agencije France-Presse čuli su oko 10 eksplozija koje su odjeknule gotovo istovremeno i rekli su da su vidjeli ženu koja je umrla na mjestu događaja od zadobivenih rana. Ubrzo nakon toga, još jedna eksplozija začula se u četvrti udaljenoj 2 km.

7:47 – Šolc pozdravio nalog za hapšenje Putina

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji je izdat za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Šolc je tokom službene posjete Japanu upozorio da niko nije iznad zakona i rekao da je ICC prava institucija za istraživanje ratnih zločina.

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je ruski čelnik odgovoran za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece s okupiranih područja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve