Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Dogovor o prekidu vatre moguć u narednih 48 sati; Galant: Nećemo okončati rat bez eliminacije Hamasa

Netanyahu je najavio da će ''pronaći rješenje kako bi se ultraortodoksni Jevreji pridružili vojsci ili civilnoj službi, iako neće svi biti zadovoljni''. Upozorio je kako bi to moglo ''blokirati sve'' u vrijeme rata, jer bi se raspala njegova koalicija i morali raspisati novi izbori. U Kairu se nastavljaju pregovori za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze.

Danas je 149. dan sukoba Izraela i Hamasa.

U Kairu se nastavljaju pregovori za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze. Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbijedi pauza u borbama prije svetog muslimanskog mjeseca posta – Ramazana – koji počinje 10. marta.

Zdravstveni izvori: Devetoro Palestinaca ubijeno dok su čekali da dobiju pomoć

Najmanje devet osoba je ubijeno, a nekoliko je povrijeđeno kada su izraelske snage danas granatirale Palestince koji su čekali da dobiju humanitarnu pomoć iz kamiona u Deir al Balahu, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, kazali su palestinski medicinski izvori.

“Devet ljudi je ubijeno, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kamiona pomoći u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze”, kazao je anonimni medicinski izvor za tursku agenciju Anadoliju, preneo je TRT.

Prema medicinskim izvorima, ovo je drugi napad u posljednjih pet dana na raseljene Palestince u Gazi dok su čekali humanitarnu pomoć. Zdravstvene vlasti Gaze saopštile su ranije da je 118 Pelsetinaca ubijeno u četvrtak dok su na severu Gaze čekali u redovima za humanitarnu pomoć, pripisujući odgovornost za masakr izraelskoj vojsci.

Izrael je osporio te cifre i rekao da je većina žrtava “pregažena” u stampedu nastalom dok je masa pokušavala da stigne do kamiona sa humanitarnom pomoći.

COGAT: U bolnice u Pojasu Gaze isporučeno 50 inkubatora

Tijelo izraelskog Ministarstva odbrane koje koordinira aktivnosti u Pojasu Gaze – COGAT navodi da je danas isporučeno 50 inkubatora namijenjenih za bolnice u sjevernom i južnom dijelu Gaze.

COGAT nije naveo ko je obezbijedio inkubatore i kuda su oni isporučeni.

Inkubatori su namijenjeni za bolnicu Šifa, bolnicu Kamal Advan, Evropsku bolnicu, bolnicu Naser i bolnicu Aksa, navodi COGAT.

Mediji: Izrael sve manje vjeruje u postizanje sporazuma, oprezni zbog moguće eskalacije

Izraelski zvaničnici sve su pesimističniji u pogledu postizanja sporazuma o taocima i primirju prije Ramazana, javljaju izraelski mediji.

Prema komentarima neimenovanih zvaničnika citiranih u nekoliko medija, zvaničnici vjeruju da šef Hamasa Jahja Sinvar nema namjeru da pristane na privremeni prekid vatre u narednim danima.

Umjesto toga, kažu zvaničnici, Izrael vjeruje da Sinvar želi da dodatno eskalira nasilje zbog Ramazana.

U takvom scenariju, dodaju, Izrael je oprezan zbog moguće eskalacije.

Ganc stigao u Vašington, sastaje se sa američkim zvaničnicima

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc stigao je u SAD uoči niza sastanaka sa visokim zvaničnicima, saopštila je njegova kancelarija.

Ganc bi sutra trebalo da se sastane potpredsjednicom SAD Kamilom Haris, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom i savjetnikom Bijele kuće za Bliski istok Bretom Mekgurkom.

U utorak bi trebalo da razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Nakon puta u Vašington, planirano je da Ganc otputuje u London i sastane se sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom, kao i drugim zvaničnicima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, kako javljaju mediji, ljut što Ganc odlazi u Vašington bez njegovog odobrenja.

Galant: Izrael neće okončati rat dok Hamas ne bude potpuno eliminisan

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

“Nema ko da pomogne teroristima, samo je pitanje naše odluke o čemu ćemo se prvo pobrinuti, a šta drugo“, rekao je Galant obilazeći izraelske trupe.

“Nećemo okončati ovaj rat bez eliminacije Hamasa. Neće biti takve situacije. Neće biti Hamasa kao vladajuće organizacije”, zaključio je izraelski ministar.

Nikaragva tuži Njemačku zbog “omogućavanja genocida” u Gazi

Nikaragva je tužila Saveznu Republiku Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zato što je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UNRWA. Optužba: omogućavanje genocida.

Nikaragva je podnijela je tužbu protiv Njemačke najvišem sudu UN zbog “omogućavanja genocida” u Pojasu Gaze.

Ova država u centralnoj Americi je svoj potez opravdala političkom, finansijskom i vojnom podrškom Njemačke Izraelu i otkazivanjem finansiranja palestinske humanitarne agencije UN, UNRWA, kako je saopštio Međunarodni sud pravde u Hagu.

Time Njemačka ne ispunjava svoje obaveze da “učini sve što je moguće da se spriječi genocid”, stoji u podnijetoj prijavi.

Nikaragva je pozvala sud da hitno donese odluku protiv Njemačke.

Nakon optužbi da su zaposleni UNRWA bili umiješani u napad islamističkog pokreta Hamas na Izrael 7. oktobra, brojne države, važni donatori prestale su da finansiraju tu humanitarnu agenciju. Pored Njemačke, to su SAD, Velika Britanija i Švedska.

Krajem decembra, Južnoafrička Republika – koja je poput Nikaragve, snažan zagovornik prava Palestinaca – tužila je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde zbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu počinjenih u ratu u Gazi.

Sud UN je privremenom odlukom naložio da Izrael mora da preduzme zaštitne mjere kako bi sprečio genocid.

Međutim, odbijena je još jedna hitna prijava Južnoafričke Republike protiv Izraela zbog predstojeće vojne ofanzive na grad Rafu u južnom pojasu Gaze.

Izvor Hamasa za Si-En-En: Nema dogovora o taocima bez dogovora o okončanju rata

Bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima, rekao je za Si-En-En visoko pozicionirani izvor Hamasa.

Druge dvije oblasti neslaganja koje sprječavaju dogovor su povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i dopuštenje civilima da se vrate u sjeverni dio Pojasa Gaze, dodaje izvor Hamasa.

Pored toga, kako navodi ovaj izvor, Hamas zahtijeva da postoji garancija da će određena količina humanitarne pomoći stići i na sjever i na jug Gaze prije nego što se postigne napredak u dogovorima.

IDF: Završen dvonedeljni napad, ubijeno više od 100 pripadnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su završili dvonedeljni napad u naselju Zeitoun u gradu Gazi, tokom kojeg su uništile lokacije Hamasa i ubile više od 100 operativaca.

Oko 35 lokacija je locirano i uništeno tokom operacije, uključujući skladišta oružja i proizvodne lokacije, tunelsku infrastrukturu, lokacije za lansiranje raketa sa stotinama lansera i lokaciju koja pripada komandantu gradske brigade Gaze, navodi IDF.

IDF kaže i da su uhvatili desetine operativaca Hamasa, koji su, nakon ispitivanja, dali obaveštajne informacije.

Neki od njih krili su se među civilnim stanovništvom, saopštio je IDF.

Abas u utorak u posjeti Turskoj, sastaje se sa Erdoganom

Palestinski predsednik Mahmud Abas posjetiće u utorak Tursku na poziv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, najavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Dvojica lidera će razgovarati o “događajima u Palestini, trenutnom toku rata, kao i o unutarpalestinskom dijalogu”, istakao je Fidan.

Posjeta dolazi u trenutku intenzivne diplomatske aktivnosti kako bi došlo do prekida borbenih dejstava i postizanja dogovora o oslobođenju talaca.

Egipat, Katar i SAD posredovale su u višenedjeljnim pregovorima kako bi se obezbijedilo privremeno primirje do početka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana za nedjelju dana.

Hamas odbija da dostavi spisak živih talaca, Izrael danas ne šalje tim u Kairo

Hamas je odbio da odgovori na zahtjev Izraela za dobijanje spiska živih talaca, ali i koliko palestinskih zatvorenika Izrael mora da oslobodi kako bi taoci koje drži Hamas bili oslobođeni, naveo je izraelski zvaničnik.

Nakon nezadovoljavajućeg odgovora, Izrael je odlučio da danas ne šalje delegaciju na pregovore o primirju u Kairo, dodao je zvaničnik.

Huti: Nastavljamo sa potapanjem britanskih brodova

​Jemenski Huti saopštili su da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu, nakon što je potonuo brod Rubimar u vlasništvu Velike Britanije.

“Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova”, rekao je Husein el Ezi, zamjenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode Huti.

Istraga IDF-a: Smrt većine Palestinaca nastupila usljed stampeda kod konvoja pomoći

Izraelska vojska saopštila je da je prema preliminarnoj istrazi smrt preko 100 Palestinaca nastupila usljed stambeda kod konvoja humanitarne pomoći.

Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je i da je utvrđeno da izraelske snage nijesu napale kovoj.

“Većina Palestinaca je stradala ili povrijeđena kao posljedica stampeda”, naveo je Hagari.

Najmanje 15 djece umrlo od neuhranjenosti u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 15 djece umrlo u proteklih nekoliko dana od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan u Gazi.

“Strahujemo za živote šest djece koja pate od neuhranjenosti i dijareje na bolničkoj jedinici intenzivne njege, kao rezultat prestanka rada električnog generatora i kiseonika i slabljenja medicinskih sposobnosti”, rekao je portparol Ministarstva zdravlja.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 30.410

Najmanje 30.410 Palestinaca je ubijeno, a njih 71.700 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vode Hamas.

IDF: Napadnuto 50 položaja Hamasa u Kan Junisu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na oko 50 položaja Hamasa za šest minuta u Kan Junisu.

IDF navodi da se od jutra i vode intenzivne borbe u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.

Delegacija Hamasa stigla u Kairo

Predstavnici Hamasa stiglu su u Kairo, gdje će se održati pregovori o prekidu vatre u Gazi, javlja Rojters.

Delegaciju Hamasa predvodi Kalil El Haja, zamjenik lidera te palestinske grupe u Gazi.

Protest Izraelaca protiv ortodoksnih Jevreja koji nemaju obavezu služenja vojske

Dok Izraelce pozivaju u rat u Pojasu Gaze, raste bijes prema ultraortodoksnoj zajednici koja je pošteđena obaveznog služenja vojske, piše agencija France Presse.

Od početka izraelske ofanzive na palestinsku enklavu sve je aktuelnije pitanje treba li ta izolovana zajednica, čiji članovi smatraju služenje vojske suprotnim njihovim vjerskim obavezama, ipak ići u vojsku. Oni koji smatraju da bi, zbog toga su izašli na ulice.

„Tako je kad ste normalni Izraelac. Cijelo društvo mora dati svoj doprinos”, rekao je Oren Shvill, jedan od stotina na protesti u Jerusalemu.

Taj 52-godišnji inženjer, stanovnik jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, jedan je od 340 hiljada rezervista pozvanih u gotovo pet mjeseci rata.

Javni bijes stvara dodatni pritisak na premijera Benjamina Netanyahua, dugo smatranog zaštitnikom te zajednice, čiju koaliciju nakon niza izbora bez jasnog pobjednika sada čine dvije stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Njegova vlada prošle je godine njihovim jevrejskim školama omogućila proračun bez presedana koji iznosi više od milijardu dolara.

U blizini protesta mladi Izraelci uzvikuju skupini ultraortodoksnih Jevreja da su „lijenčine” i „paraziti”. Muškarci obučeni u tradicionalnu odjeću odgovaraju molitvom i plesom, pjevajući da je „bolje umrijeti nego ići u vojsku”.

Podjela tereta

Od osnivanja Izraela 1948. jevrejski muškarci koji proučavaju Toru dobijali su godišnje odlaganje služenja vojske do 26. godine, kad su u potpunosti oslobođeni te dužnosti. Time se tadašnjoj grupi od 400 mladića omogućilo da uče svete tekstove i održe jevrejske tradicije, većinom izgubljene u holokaustu.

No danas, ultraortodoksnu zajednicu čini 1,3 miliona ljudi, osnaženu činjenicom da njihove žene rađaju prosječno šestoro djece, u odnosu na 2,5 koliko iznosi državni prosjek.

Samo prošle godine od služenja vojske oslobođeno je 66 hiljada članova te zajednice.

Danas vojska poziva na novu regrutaciju radi ofanzive na Pojas Gaze. Vojska je objavila da je dosad izgubila 242 vojnika u Gazi, a planira produženje trajanja vojnog roka s 32 na 36 mjeseci za muškarce.

Ministar obrane Yoav Gallant u srijedu je iznenada pozvao na kraj oslobađanja od te dužnosti.

„Svi moramo podijeliti teret”, rekao je.

Dan kasnije Netanyahu je najavio da će „pronaći rješenje kako bi se ultraortodoksni Jevreji pridružili vojsci ili civilnoj službi, iako neće svi biti zadovoljni”.

Upozorio je kako bi to moglo „blokirati sve” u vrijeme rata, jer bi se raspala njegova koalicija i morali raspisati novi izbori.

Zatvorena zajednica čiji članovi komuniciraju i ulaze u brak isključivo međusobno, tvrdi da bi se njihove vjerske i tradicionalne vrijednosti ugrozile interakcijom sa širom zajednicom unutar vojske.

Mnogi od njih protive se služenju vojske jer bi tamo potencijalno bili u kontaktu s pripadnicama suprotnog spola, što je zabranjeno u Tori.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve