Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

UŽIVO Katar: Postignut dogovor da se primirje produži za dva dana; Izrael obavijestio porodice talaca koji treba da budu pušteni danas

Razmijenjeno još 17 izraelskih talaca i stranih državljana za 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je voljan da oslobodi još talaca, ali traži puštanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Benjamin Netanjahu kaže da je otvoren za produžetak prekida vatre. Sa druge strane, naglašava da će se, po okončanju primirja, kopnena operacija nastaviti ''u punoj snazi''

Danas je 52. dan od početka sukoba Izraela i Hamasa, i četvrti dan primirja. Razmijenjeno još 17 izraelskih talaca i stranih državljana za 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je voljan da oslobodi još talaca, ali traži puštanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Benjamin Netanjahu kaže da je otvoren za produžetak prekida vatre. Sa druge strane, naglašava da će se, po okončanju primirja, kopnena operacija nastaviti ”u punoj snazi”.

“Više od 15.000 ubijeno u Gazi”

Portparol kabineta za medije kaže da je broj ubijenih u Gazi porastao nakon što je više tijela izvučeno s ulica i ispod ruševina uništenih domova.

Portparol je takođe rekao da je među mrtvima više od 6150 djece i 4000 žena.

Dodao je da se 7000 Palestinaca još uvijek vode kao nestali, ili se njihova tijela nalaze ispod ruševina.

Liban: Širenje rata u Gazi ‘u rukama Izraela’

“Liban ne želi niti traži rat”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u objavi na X-u.

Poziva “izraelske zvaničnike da zaustave prijetnje uništenjem Libana i svakodnevna i ponavljana vojna kršenja suvereniteta Libana”.

Od 8. oktobra libanska grupa Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom preko južne granice Libana.

Hamas objavio imena palestinske djece koja će biti puštena iz izraelskih zatvora

Grupa je objavila spisak od 30 djece za koju se očekuje da će biti puštena danas u objavi na Telegramu.

Djeca su iz Jerusalima i gradova širom okupirane Zapadne obale, uključujući Ramallah, Jenin, Hebron i Nablus, između ostalih.

Primirje u Gazi produženo za dva dana

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari objavio je na društvenoj mreži X da je postignut dogovor o produženju humanitarnog primirja za dodatna dva dana u Pojasu Gaze.

Izrael obavijestio porodice talaca koji bi trebalo da budu pušteni danas

Izrael je obavijestio porodice talaca koji bi trebalo da budu pušteni danas, pošto se čini da je dogovor ponovo na putu realizacije.

Kabinet premijera saopštava da su izraelske vlasti obavijestile porodice talaca koji bi trebalo da budu pušteni u narednim satima, pošto se čini da je dogovor ponovo na pravom putu nakon ranijeg spora. ​

Mask: Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze

Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi X (Tviter) sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom tokom posjete Izraelu rekao da “nema izbora“ osim da se uništi teroristička grupa Hamas kako bi se donijela bolja budućnost Gazi.

Ilon Mask Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Izrael: Hamas i dalje drži 184 taoca

Portparol izraelske vlade saopštio je danas da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom. Izrael i Hamas su pokrenuli pitanja u vezi sa spiskovima koji su dati za današnja potencijalna oslobađanja.

Izrael uhapsio više od 60 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su tokom noći više od 60 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je Udruženje palestinskih zatvorenika.

Egipat: Blizu smo dogovora kojim bi se produžilo primirje za još dva dana

Egipat i Katar su blizu da pomognu u postizanju dogovora kojim bi se produžio prekid vatre između Izraela i Hamasa za dva dana, rekao je danas šef egipatske Državne službe za informacije (SIS) Dija Rašvan.

Borelj: Treba produžiti pauzu u ratu Izraela i Hamasa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Barseloni da treba produžiti trajanje pauze u ratu između Izraela i Hamasa da bi bila održiva dok se traži političko rešenje sukoba.

Rojters: Blizu dogovor o produženju primirja

Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su postizanja sporazuma o produženju primirja koje ističe do kraja dana.

Kako navodi Rojters, još se razgovara o dužini produženja prekida vatre i o tome koji će zatvorenici biti oslobođeni na osnovu njega, rekla su tri egipatska bezbjednosna izvora.

Hamas traži još četiri dana primirja, dok je Izrael za produženje iz dana u dan, uz nastavak pregovora o tome koji će palestinski zatvorenici biti oslobođeni, dodali su izvori Rojtersa.

Mask sa Netanjahom obišao kibuc koji je pretrpio napad Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obišao Ilonom Maskom kibuc Kfar Aza koji je pretrpio napad Hamasa 7. oktobra.

Netanjahu mu je predočio svjedočenja o zločinu koji se tamo dogodio.

Stoltenberg pozvao na produženje primirja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na produženje četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, kako bi se omogućilo oslobađanje još talaca.

Obraćajući se novinarima, Stoltenberg je rekao da Iran treba da obuzda svoje “klijente“.

Hamas je dio regionalnog saveza koji se sastoji od Irana, Sirije i šiitske islamističke grupe Hezbolah u Libanu, koji se svi snažno protive politici SAD na Bliskom istoku i Izraelu.

Borelj: Izraeska naselja na okupiranim teritorijama ozbiljno kršenje međunarodnog prava

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da finansiranje novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama “neće učiniti Izrael bezbjednijim“.

“Naselja predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i najveća su bezbjednosna odgovornost Izraela“, objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Borelj: Izraeska naselja na okupiranim teritorijama ozbiljno kršenje međunarodnog prava

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da finansiranje novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama “neće učiniti Izrael bezbjednijim“.

“Naselja predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i najveća su bezbjednosna odgovornost Izraela“, objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Mask u Izraelu: Postignut načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask koji se nalazi u posjeti Izraelu, rekao je da je postignut načelni dogovor o korišćenju satelita Starlink njegove kompanije Spejs Iks u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila sa posjetom tehnološkog preduzetnika.

Izraelski predsjednik Isak Hercog trebalo bi popodne da se sastane sa Maskom.

Njima će se pridružiti rođaci talaca koje Hamas drži u Gazi, a takođe će razgovarati o “potrebi da se djeluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu”, saopštila je Hercogova kancelarija.

Premijer Benjamin Netanjahu takođe treba da se sastane sa Maskom u ponedjeljak kako bi razgovarao o bezbjednosnim aspektima vještačke inteligencije i održao onlajn diskusiju uživo.

Kada su se posljednji put sreli, u Kaliforniji 18. septembra, Netanjahu je pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon nedjelja kontroverze oko antisemitizma na platformi Iks, bivšem Tviteru.

Prošlog mjeseca, dok je rat bjesnei, Mask je predložio korišćenje Starlinka za podršku komunikacionim vezama u Gazi, pogođenoj čestim nestancima struje, sa “međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama”.

Izraelska agencija za komunikacije “Šlomo Karhi” se tada usprotivila, rekavši da će “Hamas to koristiti (Starlink) za terorističke aktivnosti”.

Međutim, Karhi je u ponedjeljak rekao da su Izrael i Mask postigli načelni sporazum prema kojem “Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.

U objavi na platformi Iks upućenom Masku, Karhi je rekao da se nada da će posjeta Izraelu „poslužiti kao odskočna daska za buduće poduhvate, kao i da će poboljšati vaš odnos sa jevrejskim narodom i vrijednostima koje dijelimo sa cijelim svijetom“.

Mask je rekao da je protiv antisemitizma i svega što “promoviše mržnju i sukob” – uključujući i Iks.

Jemenski Huti ispalili dvije rakete u pravcu američkog razarača

Dve balističke rakete ispaljene su u pravcu američkog razarača “USS Mejson” nakon što je američka posada intervenisala u nedjelju zbog napada na komercijalni tanker u vodama Adenskog zaliva u Indijskom okeanu, prenio je Rojters.

Rakete su ispaljene sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom proiranskih pobunjenika Huta, ali su pale na više od 20 kilometara od američkog razarača.

Nije bilo materijalne štete i povrijeđenih, preneo je Rojters.

Američki ratni brod prethodno je odgovorio na poziv za pomoć upućen sa komercijalnog tankera “Central park” koji su zaplijenili naoružani napadači “nepoznatog identiteta”, saopštila je Centralna komande američke vojske.

Raketni razarač “USS Mejson” i drugi saveznički brodovi iz operativne grupe za borbu protiv piraterije, koja djeluje u Adenskom zalivu i duž obala Somalije, zahtijevali su oslobađanje broda.

“Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se sa broda i pokušalo da pobjegne svojim malim čamcem, ali su se ubrzo predali”, navodi se u saopštenju.

Tanker “Central park” je u vlasništvu kompanije koja posluje u okviru grupacije izraelskog milijardera Ejla Ofera.

Palestinska strana insistira na šest imena koje se navodno ne nalaze na listi

Palestinski izvori navode da je jedna od spornih tačaka između Izraela i Hamasa u vezi sa spiskom zatvorenika za koje se očekuje da će danas biti pušteni na slobodu odnosi se na šestoricu koji su uhapšeni prije 7. oktobra i ostali u izraelskim zatvorima.

Izvori kažu da oni nisu uvršteni na listu koju je Izrael predstavio u nedjelju, a nejasno je da li će biti pušteni u ponedjeljak.

Do 7. oktobra u izraelskim zatvorima je bilo 38 palestinskih zatvorenica, a trideset dva su već puštena.

Osim tih šest zatvorenika, ima na desetine drugih Palestinki koje su uhapšene, neke bez suđenja, nakon 7. oktobra.

Hamas poziva Izrael da najprije oslobodi zatvorenike koji su najduže zatvoreni.

Rojters: Izrael i Hamas “izrazili zabrinutost” u vezi sa spiskovima

Izrael i Hamas “izrazili su zabrinutost” zbog spiskova izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji bi danas trebalo da budu pušteni u ponedjeljak, rekao je za Rojters zvaničnik upućen u to pitanje.

Neimenovani zvaničnik je dodao da katarski posrednici rade sa Izraelom i Hamasom na rješavanju problema i izbjegavanju kašnjenja.

U prethodna tri dana primirja Izrael je dostavio imena palestinskih žena i tinejdžera koje će pustiti iz zatvora, a Hamas će dostaviti imena izraelskih civilnih talaca koje će osloboditi najmanje 12 sati prije puštanja na slobodu.

Izrael dobio listu posljednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, posljednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu posljednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i djece koji su kidnapovani u Gazi, u zamjenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Hamas je saopštio u nedjelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca – troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

U saopštenju objavljenom u nedjelju uveče, Hamas je rekao da želi da produži primirje i nakon isteka četvorodnevnog primirja, u nastojanju da se iz izraelskih zatvora oslobodi veći broj Palestinaca.

Dogovoreno primirje već uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje Hamas pristane da oslobodi.

Netanjahu podržao nastavak primirja: “Čim se završi, ostvarićemo naše ciljeve”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedjelju predsjedniku SAD-a Džou Bajdenu da bi mogućnost produženja primirja s Hamasom bila dobrodošla u zamjenu za dalje oslobađanje 10 talaca dnevno iz Gaze.

“Večeras smo vratili još jednu grupu talaca – žene i djecu, i dirnuti smo iz dubine srca, cijela nacija, kada vidimo ovo ponovno okupljanje porodice. To jednostavno dirne dušu”, rekao je Netanjahu.

“Postoji i nacrt koji kaže da je moguće osloboditi dodatnih deset talaca svaki dan. To bi bilo dobrodošlo”, dodao je.

Netanjahu je kazao Bajdenu da će, ako i kada primirje istekne, Izrael ”punom snagom krenuti u ostvarenje ciljeva: eliminisati Hamas, osigurati da se Gaza više ne vrati u ono što je bila i – naravno – osloboditi sve njihove taoce”.

Demonstranti blokirali Menhetenski most, traže trajan prekid vatre

Više od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih ljevičarskih organizacija, blokiralo je u nedjelju na dva sata Menhetenski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Saobraćaj je bio zaustavljen u oba pravca, a policija je savjetovala vozačima da koriste alternativne pravce, prenijeli su američki mediji.

Kako je objavljeno na nalogu grupe ”Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu”, demonstranti su uzvikivali parole kao što su: “Prekid vatre odmah, ne genocidu” i “Predsjedniče Bajden, izaberite stranu”.

Posljednji dan primirja

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.

Hamas drži još 195 osoba, od toga su 27. djeca. Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, održan je masovni doček nove grupe od 39 Palestinaca oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Benjamin Netanjahu rekao je da je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu da je otvoren za produžetak sadašnjeg primirja, ali da će, kada se ono završi, kopnena operacija vojske nastaviti “u punoj snazi.”

Pauza u borbama prilika je da se dostavi prijeko potrebna humanirna pomoć. Trećina stanovnika nije dobila osnovne potrepštine. Još 120 kamiona pomoći prešlo je iz Egipta u Gazu, uključujući četiri sa gorivom i plinom. Ogromni su redovi ispred benzinskih stanica.

Izraleska vojska ponovo je upozorila Palestince da ne putuju u sjeverni dio Gaze, što je najava još jačih borbi kada se primirje završi.

U Dženinu i Nablusu na Zapadnoj obali Izraelci nastavljaju racije, stradalo je osmoro Palestinaca. Od početka rata, izraelska vojska bacila je 40.000 tona bombi na Gazu. Raseljeno je 80 odsto stanovništva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve