Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO MSP naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafu; Netanjahu sazvao sastanak sa državnim zvaničnicima

Direktor bolnice Al-Aqsa Iyad al-Jabri rekao je da nema goriva za napajanje generatora, a bez struje, kako kaže, ''svi će pacijenti biti osuđeni na smrt''. Izraelski tenkovi i trupe napreduju prema gusto naseljenom zapadnom okrugu Rafe, dok se palestinski borci žestoko opiru kopnenoj invaziji. Sam Rose, direktor planiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), skrenuo je pažnju na katastrofalnu situaciju sa himaniranom pomoći u Gazi, rekavši da je došlo do značajnog smanjenja količina koje ulaze u enklavu otkako je Izrael zauzeo prelaz Rafa s Egiptom prije nekoliko sedmica.

Sukob Izraela i Hamasa – 231. dan. Izrael se suočava sa globalnim kritikama zbog sve većeg broja poginulih i humanitarne krize u Gazi, sa više od 900.000 Palestinaca koji su raseljeni zbog borbi u samo dvije sedmice i koji nemaju sklonište, hranu, vodu i ljekove.

Direktor bolnice Al-Aqsa Iyad al-Jabri rekao je da nema goriva za napajanje generatora, a bez struje, kako kaže, ”svi će pacijenti biti osuđeni na smrt”.

Izraelski tenkovi i trupe napreduju prema gusto naseljenom zapadnom okrugu Rafe, dok se palestinski borci žestoko opiru kopnenoj invaziji. Sam Rose, direktor planiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), skrenuo je pažnju na katastrofalnu situaciju sa himaniranom pomoći u Gazi, rekavši da je došlo do značajnog smanjenja količina koje ulaze u enklavu otkako je Izrael zauzeo prelaz Rafa s Egiptom prije nekoliko sedmica.

Posljednje dvije funkcionalne bolnice u regiji Jabalia na sjeveru Gaze i dalje su pod višednevnom opsadom dok izraelska vojska napada. Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će danas donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Netanjahu sazvao sastanak sa državnim zvaničnicima

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde, izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je hitne konsultacije sa državnim zvaničnicima.

Netanjahu će razgovarati sa ministrom za strateška pitanja, ministrom pravde, ministrom odbrane, državnim tužiocem, ministrom spoljnih poslova, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost i drugim zvaničnicima.

Palestinski mediji: Novi napadi u Rafi

Palestinski mediji javljaju da su u vazdušnim napadima pogođeni putevi i kuće u naselju Šabura u centru Rafe i to ubrzo nakon što je presuda Međunarodnog suda pravde pročitana u Hagu, prenosi Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) ranije danas su saopštile da su izvele vazdušne napade širom Pojasa Gaze.

Pozivajući se na lokalno stanovništvo i medicinsko osoblje u Rafi, Rojters prenosi da su izraelski ratni avioni bombardovali nekoliko meta.

Egipatski predsjednik dogovorio sa Bajdenom slanje humanitarne pomoći u Gazu

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi dogovorio se tokom telefonskog poziva sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom da privremeno pošalje humanitarnu pomoć i gorivo Ujedinjenim nacijama preko izraelskog prelaza Kerem Šalom, dok ne budu uspostavljeni pravni mehanizmi za ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafa, saopštilo je egipatsko predsjedništvo.

Reagujući na presudu Međunarodnog suda pravde, egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da pozivaju Izrael da se pridržava svojih zakonskih obaveza u okviru Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i međunarodnog humanitarnog prava i da sprovede sve privremene mjere koje je donio Međunarodni sud pravde, a koje se smatraju pravno obavezujućim, pošto ih izdaje najviše međunarodno sudsko tijelo.

“Egipat naglašava da Izrael snosi punu pravnu odgovornost za pogoršanje humanitarnih uslova u Pojasu Gaze kao okupaciona sila, pozivajući Izrael da prekine svoju sistematsku politiku protiv palestinskog naroda, gladovanja i opsade kršeći sve odredbe međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u saopštenju.

Izrael optužbe Južne Afrike naziva lažnim i nečuvenim

Izraelski savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova objavili su zajedničko saopštenje kao odgovor na odluku Međunarodnog suda pravde.

U saopštenju se navodi da su optužbe za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu “lažne, nečuvene i moralno odvratne”.

“Posle užasnog napada na građane Izraela 7. oktobra 2023. godine, Izrael je krenuo u pravedan odbrambeni rat kako bi eliminisao Hamas i oslobodio naše taoce. Izrael to čini u skladu sa svojim pravom da brani svoju teritoriju i svoje građane, zadržavajući svoje moralne vrijednosti i pridržavajući se međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

“Izrael nije i neće izvoditi vojne operacije u Rafi koje stvaraju uslove koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cjelini ili djelimično”, naglašava se u saopštenju.

Pored toga, kako ističu, “Izrael će nastaviti sa svojim naporima da omogući da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze i deluje u skladu sa zakonom kako bi u najvećoj mogućoj mjeri smanjila štetu civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze”.

Iako se u saopštenju naglašava posvećenost Izraela da spreči terorističke organizacije da ponovo zauzmu prelaz Rafa, Jerusalim kaže da ostaje posvećen tome da dozvoli isporuku pomoći.

Ganc razgovarao sa Blinkenom: Izrael mora da nastavi da se bori

Ministar izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom iz sjedišta IDF-a u Tel Avivu nakon odluke MSP-a.

Izrael mora da “nastavi da se bori”, poručio je Ganc.

Ukazao je da je Izrael dužan da se bori “da vrati svoje taoce i obezbijedi bezbjednost svojih građana, u bilo kom trenutku i na bilo kom mjestu – uključujući i Rafu”.

“Nastavićemo da se ponašamo u skladu sa međunarodnim pravom u Rafi i gdje god da djelujemo i trudićemo se da izbjegnemo povredu civilnog stanovništva”, rekao je Ganc dodajući da to ne čine zbog odluka suda, već zbog toga što su takvi.

Jordanski šef diplomatije: SB mora stati na put nekažnjivosti Izraela

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je da presuda Međunarodnog suda pravde “ponovo razotkriva izraelske ratne zločine u Gazi”.

“I još jednom, izraelska vlada reaguje sa prezirom na međunarodno pravo, odbijajući da posluša naloge suda. Savjet bezbjednosti mora preuzeti svoju odgovornost, stati na kraj nekažnjivosti Izraela i dvostrukim standardima u sprovođenju međunarodnog zakona”, dodaje Safadi.

Netanjahu sazvao sastanak sa državnim zvaničnicima

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde, izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je hitne konsultacije sa državnim zvaničnicima.

Netanjahu će razgovarati sa ministrom za strateška pitanja, ministrom pravde, ministrom odbrane, državnim tužiocem, ministrom spoljnih poslova, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost i drugim zvaničnicima.

Južna Afrika: Naredba suda je revolucionarna

Južnoafrička Republika pozdravila je presudu Međunarodnog suda pravde, saopštilo je njeno odjeljenje za međunarodne odnose.

Rojters citira južnoafričko odjeljenje za međunarodne odnose koje kaže da je “naredba svjetskog suda revolucionarna”.

“Ova naredba je obavezujuća i Izrael mora da je se pridržava”, poručuju.

Kako prenosi Rojters, Južna Afrika je rekla da će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN sa nalogom Međunarodnog suda pravde.

Južnoafrički advokati zatražili su prošle nedjelje od MSP-a da uvede hitne mjere, rekavši da izraelski napadi na Rafu moraju biti zaustavljeni kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Hamas pozdravlja odluku suda, ali kaže da je potrebna obustava izraelske ofanzive u čitavoj Gazi

Hamas pozdravlja odluku Međunarodnog suda pravde, ali navodi da ona nije dovoljna i poziva na prekid izraelske ofanzive u čitavoj Gazi, prenosi Rojters.

Dodaje se da Hamas poziva Savjet bezbjednosti UN da sprovede odluku Međunarodnog suda pravde, kao i da pozdravlja odluku MSP-a o slanju istražnih tijela u Gazu i obećava saradnju u tom pogledu.

Palestinske vlasti: Odluka MSP predstavlja konsenzus za okončanje rata u Gazi

Palestinske vlasti pozdravile su odluku Međunarodnog suda pravde, rekavši da ona predstavlja međunarodni konsenzus za okončanje rata u Pojasu Gaze, rekao je portparol palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudejna za Rojters.

MSP naredio Izraelu da obustavi ofanzivu na Rafu

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafu.

Čitajući odluku suda, predsjednik tog tijela Navaf Salam rekao je da privremene mjere koje je sud naredio u martu nisu u potpunosti riješile situaciju u Gazi i da su se stekli uslovi za nove hitne mjere.

“Izrael mora odmah da zaustavi svoju vojnu ofanzivu”, poručio je Salam.

U svojoj presudi, MSP je naveo da “nije ubijeđen” da su evakuacija Rafe i druge mjere dovoljne da ublaže patnje Palestinaca.

Sud je, takođe, poručio Izraelu da mora da podnese izvještaj o preduzetim mjerama u roku od mjesec dana.

Pored toga, sud je naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa za humanitarnu pomoć, kao i da dozvoli istražiteljima pristup Pojasu Gaze.

Međunarodni sud pravde čita presudu

Međunarodni sud pravde (MSP) čita presudu po zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na grad Rafu i da se povuče iz Pojasa Gaze.

U presudi se navodi da se humanitarna situacija u Rafi “još pogoršala” od posljednjeg naloga suda, kao i da je sudu rečeno da je humanitarna situacija u Rafi sada klasifikovana kao “katastrofalna”.

Južna Afrika je prošle nedjelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu celokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Južnoafrički advokati zatražili su od MSP-a da uvede hitne mere, rekavši da izraelski napadi na Rafu moraju biti zaustavljeni kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Sud je najviše telo UN za razmatranje sporova između država. Njegove presude su konačne i obavezujuće, ali su u prošlosti ignorisane. Sud nema izvršna ovlašćenja.

Direktor CIA danas popodne u Parizu sa šefom Mosada

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se kasnije danas u Parizu sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, rekao je izraelski zvaničnik, potvrđujući izveštaj Aksiosa.

Sastanak će biti fokusiran na oživljavanje pregovora za oslobađanje izraelskih talaca i prekid borbi u Gazi, nakon što su pregovori u Kairu propali prije dvije nedjelje.

Prema Aksiosu, Berns je u kontaktu sa svojim egipatskim kolegom u vezi sa pregovorima, nakon što je Kairo zaprijetio da će prekinuti svoje posredničke napore zbog pokušaja da se sumnja u njegovu ulogu.

Premijer Katara sastaće se i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom tokom boravka u Parizu, zajedno sa svojim egipatskim, jordanskim i saudijskim kolegama.

Šolc odbio da odgovori da li bi Njemačka uhapsila Netanjahua po nalogu MKS

Njemački kancelar Olaf Šolc odbio je da odgovori da li bi Njemačka izvršila potencijalni nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Šolc je naveo da će o takvom nalogu odlučivati veće sudija koje će “imati na umu da je Izrael demokratska država sa jakim i nezavisnim sudstvom”.

Šolcova administracija juče je bila pod oštrom kritikom Izraela nakon što je njen portparol izjavio da bi Njemačka “naravno” izvršila potencijalni nalog MKS.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog ”izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu”.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se ”za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade”.

Borelj: Izrael da ne zastrašuje sudije Međunarodnog krivičnog suda

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je vladu Izraela da ne zastrašuje i ne prijeti sudijama Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

“Pozivam sve, počevši od vlade Izraela, ali i određene evropske vlade, da ne zastrašuju sudije, da im ne prijete”, rekao je Borelj u intervjuu za špansku televiziju TVE, pozivajući na poštovanje tog suda.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta zbog ”izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu”.

Sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se ”za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade”.

Osoblje EU najvišim zvaničnicima: Zabrinuti zbog odgovora Brisela na krizu

Više od 200 članova osoblja institucija i agencija Evropske unije potpisalo je pismo u kojem se izražava “rastuću zabrinutost” zbog odgovora Brisela na humanitarnu krizu u Gazi, tvrdeći da je to u suprotnosti sa njenom osnovnim vrijednostima i ciljem promovisanja mira.

Pismo, koje je potpisalo 211 ljudi u svojstvu građana i koje je upućeno troje najviših zvaničnika EU, počinje najoštrijom osudom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

EU se u njemu poziva da zvanično zatraži trenutni i trajni prekid vatre, dodajući to na listu zahtjeva koji uključuju zvaničan poziv za oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje da države članice zaustave direktni i indirektni izvoz oružja Izraelu.

Pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde od januara, u kojoj se ukazuje na rizik po Palestince prema konvenciji o genocidu, u pismu se upozorava da “nastavak apatije EU prema nevoljama Palestinaca” rizikuje da dovede do normalizacije svjetskog poretka u kojem se čista upotreba sile određuje državnu bezbjednost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

“Upravo da bi spriječili takav sumorni svjetski poredak, naše dede i babe, svjedoci užasa Drugog svjetskog rata, stvorili su Evropu”, navodi se u pismu.

Napominje se i da bi “stajanje skrštenih ruku pred takvim urušavanjem međunarodnog prava, značilo neuspjeh evropskog projekta”.

“To ne može da desi u naše ime”, poručili su u pismu.

Očekuje se da će pismo biti dostavljeno predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Netanjahu: IDF djelovale u srcu neprijateljske teritorije da vrate taoce

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, nakon što su IDF pronašle još tri tijela taoca u Gazi, izjavio je da je izralska vojska djelovala “u srcu neprijateljske teritorije”, da stradale vrati porodicama u Izraelu.

“Imamo nacionalnu i moralnu dužnost da učinimo sve što možemo da vratimo naše taoce, i žive i pokojne. To je ono što radimo”, istakao je Netanjahu.

Hercog: Naša je dužnost da vratimo sve taoce kući

Predsjednik Izraela Isak Hercog izjavio je da mu je “srce stalo” zbog porodica talaca, čija su tijela izvučena iz Gaze.

“Naša je dužnost, kao zemlje, da ih sve vratimo — i žive i one koje moramo da dovedemo na sahranu u Izrael”, rekao je Hercog.

IDF pronašle još tri tijela taoca u Gazi

Izraelska vojska saopštila je da je pronašla još tijela tri taoca u Džabaliji na sjeveru Pojasu Gaze.

IDF navodi da je prema obavještajnim podacima riječ o osobama koje su ubijene 7. oktobra prošle godine u napadu Hamasa.

Borelj: Priznanje Palestine nije poklon Hamasu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da priznanje palestinske države nije poklon Hamasu.

“Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu, naprotiv”, rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, EU je razgovarala, finansirala i sastala se sa palestinskim vlastima.

“Svaki put kada neko donese odluku da podrži palestinsku državu, reakcija Izraela je da to transformiše u antisemitski napad”, dodao je Borelj.

Direktor CIA, šef Mosada i premijer Katara sastaće se u Evropi

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se narednih dana sa šefom Mosada Davidom Barneom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem u Evropi da bi oživjeli pregovori za oslobađanje izraelskih talaca u Gazi.

Neimenovani američki i izraelski zvaničnici rekli su da nije poznato da li će i šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima.

Sastanak na visokom nivou biće prvi otkako su pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca prije dvije nedjelje propali, kada je Hamas odgovorio na predlog američkih, katarskih i egipatskih posrednika predlozima izmjena u sporazumu koje su i SAD i Izrael ocijenili kao neprihvatljive.

IDF: Oboren dron koji je išao ka sjeveru Izraela

Izraelska vojska saopštila je da su njenih borbeni avioni presreli dron koji je sa istoka išao ka sjeveru Izraela.

IDF navodi da su lovci oborili bespilotnu letjelicu koja se približavala sjevernom Izraelu.

Netanjahu će se “uskoro” obratiti američkom Kongresu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu “uskoro” će održati govor na sjednici američkog Kongresa, najavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.

“Ovo će biti blagovremeno i veoma snažno iskazivanje podrške izraelskoj vladi”, rekao je Džonson u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Džonson, ipak, nije precizirao vreme kada će se Netanjahu obratiti Kongresu SAD.

Od izraelske operacije u Rafi samo 150 kamiona pomoći stiglo u Gazu

Sam Rose, direktor planiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), skrenuo je pažnju na katastrofalnu situaciju sa himaniranom pomoći u Gazi, rekavši da je došlo do značajnog smanjenja količina koje ulaze u enklavu otkako je Izrael zauzeo prelaz Rafa s Egiptom prije nekoliko sedmica.

“Vraćamo se na nivoe pomoći koje smo dobijali u oktobru, kada je rat tek počeo”, rekao je Rose, dodajući da je UN od 6. maja primio manje od 150 kamiona sa pomoći.

UNRWA je morao obustaviti distribuciju zbog nedovoljnih zaliha, rekao je Rose.

SB: Povećani rizik od finansijskog kolapsa Palestinske samouprave

Finansijska situacija Palestinskih vlasti (PA) pogoršala se tokom posljednja tri mjeseca usred izraelskog rata protiv Gaze, ”značajno povećavajući rizik od fiskalnog kolapsa”, izvještava Svjetska banka.

“Brzo rastući jaz između prihoda koji pristižu i iznosa potrebnog za finansiranje bitnih javnih rashoda, pokreće fiskalnu krizu”, rekla je Svjetska banka u četvrtak.

U srijedu je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao da više neće prenositi porezna sredstva Palestinskoj samoupravi, koja upravlja okupiranom Zapadnom obalom, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

ICJ danas donosi odluku o zahtjevu Južne Afrike

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će danas donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Južna Afrika je prošle nedjelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu cjelokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da Izrael raspoređuje dodatne snage u Rafi, kao i da će zadati veoma težak udarac Hamasu.

I portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari poručuje da je “Hamas divlji i varvarski”. “Idemo na Hamas. Oslobodićemo naše taoce”, naglašava Hagari.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve