Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski: Kijev će pobijediti Rusiju i izboriti pravičan mir uprkos nedaćama; SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će Sjedinjene Američke Države biti odgovorne za poraz Ukrajine ako Kongres odbije zahtjev Bajdenove administracije koja traži nove milijarde dolara za ratom pogođenu zemlju.

Rat u Ukrajini ušao je u 651. dan

SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

“Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat zaustavljanjem svojih brutalnih napada i povlačenjem snaga iz Ukrajine, od ključne je važnosti za Sjedinjene Države da nastave da predvode koaliciju, koju smo izgradili sa više od 50 zemalja koje čvrsto stoje uz Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bivši poslanik Vrhovne rade ubijen u moskovskoj oblasti

Ubistvo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive organizovala je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), objavio je list “Ukrajinska pravda”, pozivajući se na sagovornike iz agencija za sprovođenje zakona.

Kako navodi list, bivši poslanik je ubijen iz malokalibarskog oružja, prenijela je agencija RIA Novosti. Tijelo, vjerovatno bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je danas u selu Suponevo kod Moskve, rekao je za rusku agenciju predstavnik Hitne pomoći. U Ukrajini, bivši poslanik, koji je više puta kritikovao kijevski režim, optužen je za izdaju i pokušaj teritorijalnog integriteta zemlje.

On se u aprilu prošle godine obratio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu sa zahtjevom za politički azil i rusko državljanstvo, a kasnije tog mjeseca, spriječen je pokušaj njegovog ubistva.

Prema preliminarnim istražnim podacima, u večernjim satima, u parku jednog od vikend naselja u selu Suponevo, gradski okrug Odintsovo, nepoznata osoba je pucala na Kivu iz neidentifikovanog oružja. Od zadobijenih povreda on je preminuo na licu mjesta.

Projektil HARM pao na igralište u centru Donjecka, pričinjena šteta

Američka raketa HARM, koju koristi ukrajinska vojska, pala je danas na igralište u centru Donjecka, oštetivši fasade susjednih višespratnica.

I pored toga što je područje gde je raketa pala gusto naseljeno, civilnih žrtava nije bilo, prenijela je agencija RIA Novosti.

Spasilačke službe rade na otklanjanju posljedica granatiranja. Prema izvještajima predstavništva samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), ukrajinska vojska je u protekla 24 časa gađala teritoriju DNR 56 puta, ispalivši 178 jedinica različite municije. Oštećena su 24 stambena objekta i 10 objekata civilne infrastrukture. Jedan civil je poginuo, a drugi je ranjen.

Zelenski: Kijev će pobijediti Rusiju i izboriti pravičan mir uprkos nedaćama

Predsjednik Ukrajine poručio je građanima da će Kijev pobijediti i izboriti pravičan mir “uprkos svim izgledima jer budućnost vitalne američke vojne i finansijske pomoći visi o koncu”.

Zelenski je svoju prkosnu poruku prenio u video snimku dok šeta Kijevom na putu da oda počast palim vojnicima na Dan oružanih snaga.

“Bilo je teško, ali mi smo istrajali. Koliko god bilo teško, stići ćemo. Na naše granice, za naš narod. Za naš mir. Pošteni mir”, rekao je Zelenski.

Zbog štrajka kamiondžija na granici sa Poljskom čeka i “humanitarna” vojna oprema

Dobrotvorne organizacije i nevladine organizacije koje isporučuju vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama suočavaju se sa nekoliko nedjelja kašnjenja u isporuci dronova i elektronike zbog protesta poljskih kamiondžija na granici.

Hiljade kamiona koji su prevozili komercijalnu robu nedjeljama su zadržavani na graničnim prelazima Poljske sa Ukrajinom zbog protesta koji su počeli 6. novembra. Prevoznici u Slovačkoj počeli su sličnu blokadu 1. decembra.

Dok demonstranti kažu da dozvoljavaju humanitarnu i vojnu pomoć, mnoge resurse potrebne ukrajinskim oružanim snagama kupuju civilne organizacije i prevoze komercijalnim kamionima, kojima nije dozvoljeno da prođu blokadu.

Putin sa šeikom bin Zajedom: Odnosi dvije zemlje na najvišem nivou

Odnosi između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su na najvišem nivou, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Najavljeno je da će Putin sa domaćinima razgovarati o situaciji u Ukrajini i sukobima na Bliskom Istoku.

Rusija i UAE sarađuju u OPEK-u i uključeni su u velike naftne i gasne projekte.

Švedska potisala sporazum sa SAD o pristup svim njenim vojnim bazama

Švedska je potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Vašingtonom koji će omogućiti SAD pristup svim vojnim bazama širom te skandinavske zemlje, navodeći da će sporazum ojačati regionalnu bezbjednost.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson rekao je da će sporazum, potpisan u utorak u Vašingtonu,”stvoriti bolje uslove da Švedska može da dobije podršku od Sjedinjenih Država u slučaju rata ili krize”.

Jonson je rekao da to ne znači da će “biti korišćeno svih 17 lokacija”, već “gdje im je iz vojne perspektive najvažnije da mogu da skladište odbrambenu opremu, na primjer”.

Sporazum su u Pentagonu potpisali Jonson i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je rekao da će dodavanjem sposobnosti švedskih oružanih snaga NATO “postati još jači”.

Strateški važno švedsko ostrvo Gotland u Baltičkom moru nalazi se nešto više od 286 milja od ruske eksklave u Baltičkom moru – Kalinjingradu.

Nove britanske sankcije za ljude i firme koje učestvuju u vojnom snabdijevanju Rusije

Britanija je objavila 46 novih sankcija protiv pojedinaca i grupa iz različitih zemalja koji su uključeni u ruske vojne lance snabdijevanja čime “pomažu njenu invaziju na Ukrajinu”.

Među sankcionisanim su subjekti koji posluju u Kini, Srbiji i Uzbekistanu, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Putin stigao u Abu Dabi

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Abu Dabi u okviru posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Razgovaraće sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom o nafti, OPEK-u i sukobima u Gazi i Ukrajini.

Fides traži od vlada Mađarske da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine EU

Vladajuća partija Mađarske podnijela je parlamentu rezoluciju kojom poziva vladu da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine EU.

Ovi potezi dolaze u trenutku kada premijer Viktor Orban pojačava pritisak na Brisel uoči ključnog samita EU sljedeće nedjelje.

Njegova vladajuća stranka Fides saopštila je da početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom treba da bude zasnovan na konsenzusu među državama članicama i da „danas za to ne postoje uslovi“.

Onlajn sastanak lidera G7 i Zelenskog

Lideri zemalja Grupe 7 (G7) održaće onlajn sastanak sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ministri spoljnih poslova sedam zemalja će na sastanku razgovarati o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i vještačkoj inteligenciji, najavio je glavni sekretar kabineta Japana Hirokazu Macuno.

Bijela kuća je ranije najavila da će sastanak biti zatvoren za medije.

Jelen: SAD će biti odgovorne za poraz Ukrajine ako pomoć ne prođe na Kongresu

Sjedinjene Američke Države biće “odgovorne za poraz Ukrajine” ukoliko Kongres ne odobri novi zahtjev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje rata razorene zemlje, izjavila je sekretar finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

Ona je ocijenila da je finansiranje, naročito opšteg državnog budžeta Ukrajine neophodno, i da predstavlja preduslov da podrška Međunarodnog monetarnog fonda nastavi da stiže Ukrajini.

Jelen je rekla da je finansiranje Ukrajine od suštinskog značaja za sve američke saveznike u Evropi, koji su pružili pomoć toj zemlji.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da je odlaganje pomoći Sjedinjenih američkih država stvorilo “veliki rizik” da Ukrajina izgubiti rat.

Kijev: Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron prije nego što su stigli do cilja.

Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letjelice “šahid”, iranske proizvodnje, bile kamikaze.

Nije precizirano šta se dogodilo sa dronovima koji nisu oboreni, niti da je bilo štete i žrtava u ovim napadima.

Zaharova: I američki piloti biće legitimna meta ruske vojske

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da će i piloti američkih F-16 biti legitimna meta ruske vojske.

“U stvarnosti, rizici od direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a se samo povećavaju. Za ruske oružane snage, borci koji učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, bez obzira odakle lete, biće legitimna meta za uništenje”, poručila je.

Američka ministarka finansija: SAD bi mogle biti odgovorne za poraz Ukrajine

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će Sjedinjene Američke Države biti odgovorne za poraz Ukrajine ako Kongres odbije zahtjev Bajdenove administracije koja traži nove milijarde dolara za ratom pogođenu zemlju.

“Zajedno s mojim kolegama razgovarala sam sa zastupnicima Kongresa. Mislim da razumiju da se radi o vrlo teškoj situaciji i da se možemo smatrati odgovornima za ukrajinski poraz ako ne uspijemo osigurati potrebna sredstva, uključujući podršku ukrajinskom budžetu, što je posebno važno”, rekla je Jelen u izjavi novinarima u Mexico Cityju.

Prije nje je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upozorio da odgađanje američke pomoći za njih predstavlja veliki rizik, zbog čega bi Ukrajina nakon gotovo dvije godine mogla izgubiti rat protiv Rusije.

Predsjednik Zelenski potom je otkazao planirano obraćanje zastupnicima Kongresa, u kojem se vode bitke zbog zahtjeva republikanaca da se u finansijski paket vrijedan 100 milijardi dolara, osim pomoći Ukrajini i Izraelu, uključe i revizija useljeničke politike i jačanje američkih granica.

Kijev: Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron prije nego što su stigli do cilja.

Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letjelice “šahid”, iranske proizvodnje, bile kamikaze.

Nije precizirano šta se dogodilo sa dronovima koji nisu oboreni, niti da je bilo štete i žrtava u ovim napadima.

Putin stiže u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stiže u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o ratu između Izraela i Hamasa, dok Moskva nastoji da ponovo potvrdi ulogu Rusije na Bliskom istoku.

Ovo je ruskom predsjedniku tek peti put u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za hapšenje pod optužbom za odgovornost za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju.

Ni UAE ni Saudijska Arabija nijesu potpisali osnivački ugovor MKS-a, što znači da nisu u obavezi da uhapse ruskog predsjednika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miki
08.12.2023-21:42 21:42

Dali ili ne dali pomoć Ukrajini, Amerika će biti kriva za njihov poraz.