Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

UŽIVO Izrael naredio novu evakuaciju u sjevernoj Gazi; U masovnoj grobnici u Kan Junisu do sada pronađeno 310 tijela

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je najmanje 34.151 Palestinaca je ubijeno, a 77.084 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj poginulih u Izraelu u Hamasovim napadima 7. oktobra iznosi 1.139, a desetine su još uvijek zarobljeni u Gazi. Palestinska civilna zaštita saopštila je da je do sada izvukla preko 280 tijela iz masovnih grobnica otkrivenih nakon što su se izraelske snage povukle iz bolnice Naser u Kan Junisu na jugu Gaze.

Sukob Izraela i Hamasa – 200. dan. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je donatore da obnove finansiranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) nakon što je nezavisna revizija pokazala da Izrael nije pružio “nikakav dokaz” za svoje tvrdnje o prestupu protiv te agencije, koja je najveći pružatelj usluga u Gazi .

Izraelski mornarički brodovi napadali su centralnu obalu Gaze u područjima Az-Zawayda, Deir el-Balah i izbjegličkog kampa Nuseirat, dok su artiljerija i borbeni avioni gađali istočna područja grada Kan Junis na jugu i grada Gaze u sjeveru palestinskog teritorija.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je najmanje 34.151 Palestinaca je ubijeno, a 77.084 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj poginulih u Izraelu u Hamasovim napadima 7. oktobra iznosi 1.139, a desetine su još uvijek zarobljeni u Gazi.

Palestinska civilna zaštita saopštila je da je do sada izvukla 283 tijela iz masovnih grobnica otkrivenih nakon što su se izraelske snage povukle iz bolnice Naser u Kan Junisu na jugu Gaze.

Šef humanitarne misije EU-a poziva zemlje da obnove finansiranje UNRWA-a

Pozivam donatore da podrže UNRWA – slamku spasa za palestinske izbjeglice, rekao je Janez Lenarčič, evropski komesar za upravljanje krizama, na platformi X.

Poziv dolazi nakon što je nezavisna revizija juče rekla da Izrael nije pružio “nikakve dokaze” o bilo kakvom prekršaju osoblja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Zvaničnik EU-a rekao je da pozdravlja “značajan broj uspostavljenih sistema usklađenosti agencije kao i preporuke za njihovu daljnju nadogradnju”.

Izrael je u januaru iznio optužbe da je dio osoblja UNRWA-e sudjelovao u Hamasovim napadima 7. oktobra, što je dovelo do toga da su brojne države donatori suspendirale ili pauzirale finansiranje od oko 450 miliona dolara.

Mnogi su od tada nastavili s finansiranjem, dok drugi – uključujući SAD, najvećeg donatora – nisu.

Izrael tvrdi da je ubio operativce Hezbolaha

U objavi na platformi X, izraelska vojska je saopštila da su u njihovim posljednji vazdušnim napadima na južni Liban ubili dva viša člana Hezbolaha, visokorangiranu osobu u jedinici protivvazdušne odbrane te grupe i člana njenih snaga za specijalne operacije Radwan.

Hussein Azqul, koji je bio član Hezbolahove jedinice protivvazdušne odbrane, ubijen je u ranojutarnjem napadu na njegovo vozilo, prema vojsci, koja je objavila video koji pokazuje napad u blizini grada Aadlouna.

Muhammad Attiya, pripadnik snaga Radwan, ubijen je u noćnom napadu u blizini grada Arzona, prema izraelskoj vojsci.

Medijska kuća Al-Manar koju vodi Hezbollah potvrdila je ubistvo svoja dva člana u izraelskim udarima.

SAD: Izraelski napad na Rafah “prekomjerno će naškoditi civilima”

Američki Stejt Department kaže da ne postoji način da se stotine hiljada Palestinaca sigurno evakuišu iz Rafaha dok izraelska vojska priprema kopnenu invaziju.

“Ne želimo vidjeti Palestince evakuisane iz Rafaha osim ako se ne žele vratiti svojim domovima. I to smo sasvim jasno stavili do znanja vladi Izraela”, rekao je portparol Metju Miler.

“Ne mislimo da postoji djelotvoran način za evakuaciju 1,4 miliona Palestinaca. Ne postoji način da se provede operacija u Rafahu koja ne bi prekomjerno naškodila civilima i koja bi ozbiljno otežala isporuku humanitarne pomoći. I to je ono što im nastavljamo predstavljati.”

Erdogan: Potpuno zauzimanje Gaze otvorilo bi Izraelu vrata za nove invazije

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kako prenose turski mediji, smatra da delegacija Hamasa neće napustiti Katar, gdje im je političko sjedište u pregovorima sa Izraelom o prekidu vatre.

“Nema takvih navoda ni iz Dohe, ni od Hamasa”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je novinarima predstavio i stav da bi Izrael, u slučaju potpune pobjede nad Hamasom i zauzimanjem cjelokupne enklave, imao “otvorena vrata” za dalje invazije na palestinske teritorije.

Erdogan se u subotu sastao sa šefom Hamasovog politbiroa Ismailom Hanijeomi Samehom Šukrijem, egipatskim ministrom inostranih poslova, kako bi razgovarali o izraelskim napadima na Gazu i naporima da se smire tenzije širom regiona, navedeno je tada u zajedničkom saopštenju.

Odbijena još jedna žalba Gerškoviča, ostaje u pritvoru

Ruski sud odbio je poslednju u nizu žalbi novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča na pritvor pod optužbom za špijunažu.

Gerškovič (32) postao je prvi američki novinar uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata kada ga je pritvorila Federalna služba bezbjednosti (FSB) 29. marta prošle godine.

Sam Gerškovič, Volstrit džornal i američka vlada negiraju optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Još nije određen datum suđenja, a pritvor mu je prošlog mjeseca produžen za tri mjeseca, do 30. juna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da bi Gerškovič mogao da bude pušten u nekom trenutku u zamjenu za ruskog zatvorenika u inostranstvu, ali takav dogovor još nije postignut.

Zvaničnik SAD: Napadnuta američka baza na zapadu Iraka

Američke snage napadnute su u bazi El Asad na zapadu Iraka, rekao je vojni zvaničnik SAD koji je želio da ostane anonimnan, prenosi Tajms of Izrael.

Nije precizirao prirodu napada, u kojem nije bilo povruheđenih ni materijalne štete.

To je drugi takav udar na trupe SAD nakon više od dva mheseca pauze.

Prethodni se dogodio tokom vikenda, kada su rakete ispaljene iz shevernog Iraka na bazu u Siriji, u kojoj su smheštene snage koalicije predvođene SAD protiv Islamske države.

Trupe SAD na Bliskom istoku bile su na meti više puta od sredine oktobra, ali niz raketnih i udara dronovima prestao je nakon američkih vazdušnih napada na ciljeve povezane sa Iranom početkom februara.

Odgovornost za većinu ranijih udara preuzeo je Islamski otpor u Iraku, labava alijansa grupa koje podržava Iran, ali se nijesu oglašavali povodom napada ovog mjeseca.

Brigade El Kasam pozivaju na eskalaciju na svim frontovima

Portparol brigada El Kasam, vojnog krila Hamasa, Abu Ubaida je pozvao na eskalaciju na svim frontovima.

Abu Ubaida je uputio poziv u govoru na televiziji povodom 200 dana od početka rata Izraela i Hamasa.

Izrael naredio novu evakuaciju u sjevernoj Gazi

Izrael je naredio novu evakuaciju u oblasti Bejt Lahija u sjevernoj Gazi, upozoravajući da je to “opasna borbena zona”, rekao je portparol izraelske vojske.

IDF je tokom noći u nekoliko navrata bombardovao sever Pojasa Gaze, što je bilo jedno od najsnažnijih granatiranja posljednjih nedjelja, javio je Rojters, pozivajući se na lokalne izvore.

Ujedno, izraelski tenkovi su više puta gađali položaje u samom gradu Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da je napad usledio pošto je internom istragom utvrđeno da je tokom prethodne noći nekoliko raketa lansirano na Izrael iz pravca sjeverne Gaze.

IDF odbacuje tvrdnje o masovnim grobnicama u bolnici u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) odbacuju tvrdnje zvaničnika Hamasa da su izraelske trupe bile umiješane u masovne grobnice i navodna pogubljenja Palestinaca u bolnici Naser u Kan Junisu.

“Tvrdnja da je IDF zakopao palestinska tijela potpuno je neosnovana”, dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici iskopali neka tijela na tom mjestu i ponovo ih sahranili kako bi se uvjerili da među njima nema talaca.

Ističu i da su djelovali na “ciljani način”, samo kada su imali obavještajne podatke da su izraelski taoci možda zakopani.

“Pregledi su obavljeni uredno, uz očuvanje dostojanstva pokojnika i uz poštovanje“, navodi IDF i dodaju da su tijela “vraćena na svoje mjesto”.

U masovnoj grobnici u Kan Junisu do sada pronađeno 310 tijela

Službe hitne pomoći izvukle su još 35 tela iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis.

Kako se navodi, to je jedna od najmanje tri masovne grobnice pronađene na tom mjestu, a do sada je pronađeno 310 tijela.

Palestinci kažu da su izraelske trupe tamo sahranjivale buldožerima, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici iskopali neka tijela na tom mjestu i ponovo ih sahranili nakon testiranja kako bi se uvjerili da među njima nema talaca.

Šef UN za ljudska prava “užasnut” izvještajima o masovnim grobnicama u Gazi

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk rekao je da je “užasnut” uništavanjem medicinskih kompleksa Naser i El Šifa u Gazi i izvještajima o masovnim grobnicama koje su tamo otkrivene.

Izrael kaže da je bio primoran da se bori u bolnicama, jer su tamo djelovali borci Hamasa, što medicinsko osoblje i Hamas negiraju.

Turk je takođe osudio izraelske napade posljednjih dana na Gazu, tokom kojih su, kako je rekao, uglavnom stradali žene i djeca.

Ponovio je upozorenje protiv sveobuhvatnog upada u Rafu, ističući da bi to moglo dovesti do “daljih zločina”.

Širom SAD uhapšeno više od 150 studenata na propalestinskim protestima

U univerzitetskim kampusima širom SAD pojačani su propalestinski protesti, a održavaju se dok studenti Jevreji obilježavaju Pashu. Policije je juče uhapsila oko 150 demonstranata na propalestinskim demonstracijama na Jejlu i na Univerzitetu u Njujorku.

Rektor Univerziteta Kolumbija u Njujorku otkazao je juče nastavu kao odgovor na proteste i rekao da će se nastava odvijati onlajn do kraja semestra.

U međuvremenu se u Severnoj Kaliforniji interventna policija sukobila sa propalestinskim demonstrantima koji su se zabarikadirali u zgradi kampusa. Grupa je, u porukama objavljenim na internetu, postavila niz zahtjeva da njihov univerzitet prekine sve veze sa Izraelom, kao i da Izrael okonča okupaciju palestinske teritorije i pristane na prekid vatre u Gazi.

Demonstracije su se proširile na kampuse širom SAD i dok većina demonstranata izražava podršku Palestincima i ljutnju zbog izraelskog vođenja rata, a ne protiv Jevreja, mnogi studenti Jevreji navode da se plaše za svoju ličnu bezbjednost nakon incidenata.

U blizini Univerziteta Kolumbija, među uzvicima demonstranata čuli su se antisemitski slogani, uključujući: “Vrati se u Poljsku”.

Hezbolah tvrdi da je izveo najdublji napad na izraelsku teritoriju od 7. oktobra

Hezbolah je saopštio da je pokrenuo napad dronom na izraelske vojne baze sjeverno od Akre, što bi bio najdublji udar ove organizacije na izraelsku teritoriju od početnih sukoba 7. oktobra.

Prethodno je izraelska vojska navela da je likvidirala dvojicu istaknutih operativaca Hezbolaha na jugu Libana, kao i da su ublizini Naharije, nedaleko od Akre, presretnule dvije sumnjive vazdušne mete.

IDF: Presretnute sumnjive vazdušne mete

Izraelska vojska je u na Telegramu saopštila da je kratko aktivirala sisteme za protivvazdudušnu opasnost na sjeveru zemlje jer je kod obala Naharije videla “dvije sumnjive vazdušne mete” koje su ubrzo “uspješno presretnute”.

Šef humanitarne misije EU-a poziva zemlje da obnove finansiranje UNRWA-a

Pozivam donatore da podrže UNRWA – slamku spasa za palestinske izbjeglice, rekao je Janez Lenarčič, evropski komesar za upravljanje krizama, na platformi X.

Poziv dolazi nakon što je nezavisna revizija juče rekla da Izrael nije pružio “nikakve dokaze” o bilo kakvom prekršaju osoblja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Zvaničnik EU-a rekao je da pozdravlja “značajan broj uspostavljenih sistema usklađenosti agencije kao i preporuke za njihovu daljnju nadogradnju”.

Izrael je u januaru iznio optužbe da je dio osoblja UNRWA-e sudjelovao u Hamasovim napadima 7. oktobra, što je dovelo do toga da su brojne države donatori suspendirale ili pauzirale finansiranje od oko 450 miliona dolara.

Mnogi su od tada nastavili s finansiranjem, dok drugi – uključujući SAD, najvećeg donatora – nisu.

Izrael tvrdi da je ubio operativce Hezbolaha

U objavi na platformi X, izraelska vojska je saopštila da su u njihovim posljednji vazdušnim napadima na južni Liban ubili dva viša člana Hezbolaha, visokorangiranu osobu u jedinici protivvazdušne odbrane te grupe i člana njenih snaga za specijalne operacije Radwan.

Hussein Azqul, koji je bio član Hezbolahove jedinice protivvazdušne odbrane, ubijen je u ranojutarnjem napadu na njegovo vozilo, prema vojsci, koja je objavila video koji pokazuje napad u blizini grada Aadlouna.

Muhammad Attiya, pripadnik snaga Radwan, ubijen je u noćnom napadu u blizini grada Arzona, prema izraelskoj vojsci.

Medijska kuća Al-Manar koju vodi Hezbollah potvrdila je ubistvo svoja dva člana u izraelskim udarima.

SAD: Izraelski napad na Rafah “prekomjerno će naškoditi civilima”

Američki Stejt Department kaže da ne postoji način da se stotine hiljada Palestinaca sigurno evakuišu iz Rafaha dok izraelska vojska priprema kopnenu invaziju.

“Ne želimo vidjeti Palestince evakuisane iz Rafaha osim ako se ne žele vratiti svojim domovima. I to smo sasvim jasno stavili do znanja vladi Izraela”, rekao je portparol Metju Miler.

“Ne mislimo da postoji djelotvoran način za evakuaciju 1,4 miliona Palestinaca. Ne postoji način da se provede operacija u Rafahu koja ne bi prekomjerno naškodila civilima i koja bi ozbiljno otežala isporuku humanitarne pomoći. I to je ono što im nastavljamo predstavljati.”

Erdogan: Potpuno zauzimanje Gaze otvorilo bi Izraelu vrata za nove invazije

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kako prenose turski mediji, smatra da delegacija Hamasa neće napustiti Katar, gdje im je političko sjedište u pregovorima sa Izraelom o prekidu vatre.

“Nema takvih navoda ni iz Dohe, ni od Hamasa”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je novinarima predstavio i stav da bi Izrael, u slučaju potpune pobjede nad Hamasom i zauzimanjem cjelokupne enklave, imao “otvorena vrata” za dalje invazije na palestinske teritorije.

Erdogan se u subotu sastao sa šefom Hamasovog politbiroa Ismailom Hanijeomi Samehom Šukrijem, egipatskim ministrom inostranih poslova, kako bi razgovarali o izraelskim napadima na Gazu i naporima da se smire tenzije širom regiona, navedeno je tada u zajedničkom saopštenju.

Tirk: Užasnut sam zbog uništenih bolnica i grobnica u Gazi

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Folker Tirk izjavio je danas da je “užasnut” uništenjem medicinskih ustanova Naser i Šifa u Gazi i izvještajima o masovnim grobnicama koje su tamo otkrivene.

Tirk je, obraćajucći se na brifingu UN preko portparola, takođe, osudio izraelske napade na Gazu posljednjih dana, u kojima su, kako je rekao, ubijeni uglavnom žene i djeca, prenio je Rojters.

Ponovo je iznio upozorenje protiv akcije u Rafi, rekavši da bi to moglo dovesti do “novih zločina”.

U vazdušnom napadu ubijena jedna osoba u Beit Lahiji

Izraelski ratni avioni napali su grupu ljudi u blizini igrališta u sjevernom gradu, ubivši jednog od njih i ranivši druge, javlja informativna agencija Wafa pozivajući se na lokalne medicinske izvore.

Kao što su mediji ranije prenijeli, izraelski ratni avionu gađali su druga područja sjeverne Gaze, uključujući četvrti širom grada Gaze.

Nastavlja se potraga za masovnim grobnicama u bolnici Naser

Nakon što se izraelska vojska povukla iz Kan Junisa ranije ovog mjeseca, stanovnici svakodnevno odlaze u bolnicu Naser u potrazi za tijelima svojih najmilijih kako bi ih mogli pokopati na drugim lokacijama u trajnim grobovima.

Agencija civilne zaštite kaže da je od petka u bolničkom dvorištu pronađeno ukupno 283 tijela.

Međunarodni odbor Crvenog krsta dao je 1.500 vreća za mrtvace i zaštitnu opremu medicinarima kako bi pomogli u prekopavanju terena i premještanju leševa.

“Ovdje dolazim već peti dan tražeći tijelo svog sina Jamala. Ali nažalost nisam pronašla tijelo svog sina”, rekla je Raeda Abu al-Ola.

Radnici civilne zaštite nastavljaju potragu za ljudskim ostacima. Izrael još nije komentarisao ubistva i masovne grobnice u bolnici.

Protesti na američkim univerzitetima: “Prestanite ulagati u genocid”

Osim antiratnih demonstracija u američkim školama Ivy League, propalestinski kampovi su podignuti i u drugim kampusima, uključujući Univerzitet u Michiganu i Massachusetts Institute of Technology.

Desetine su uhapšene tokom noći, a školski direktori krenuli su u akciju. Mohammad Khalil, aktivist sa Univerziteta Columbia, pozvao je svoju instituciju da prestane finansirati industrije povezane s ratom.

“Univerzitet bi trebalo učiniti nešto u vezi s genocidom koji se dešava u Gazi. Trebali bi prestati ulagati u ovaj genocid, koji trpi naš narod”, rekao je Khalil.

Neki jevrejski studenti, u međuvremenu, kažu da je velik dio kritika Izraela skrenuo u antisemitizam i učinio da se osjećaju nesigurno.

U e-mailu osoblju i studentima u ponedjeljak, predsjednik Univerziteta Columbia Nemat Minouche Shafik rekao je da škola prelazi na online nastavu kako bi “smanjila ljutnju i svima dala priliku da razmotre sljedeće korake”.

Iranski šef diplomatije: Odluka EU o sankcijama Teheranu za žaljenje

Sankcije Evropske unije (EU), za koje je prošle nedjelje postugnut načelan dogovor da se uvedu Teheranu nakon iranskog napada na Izrael, su za “žaljenje” jer je Iran djelovao u samoodbrani, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan.

Iran je 13. aprila ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael, navodeći da je to odmazda za izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku, kada je ubijeno 13 ljudi.

U ponedjeljak su se ministri spoljnih poslova EU dogovorili načelno da prošire sankcije Iranu i da produže restikrivne mjere Teheranu na izvoz oružja, dronova ili raketa iranskim saveznicima i Rusiji.

Izraelski brodovi i ratni avioni tokom noći napadali širom Gaze

Izraelski mornarički brodovi napadali su centralnu obalu Gaze u područjima Az-Zawayda, Deir el-Balah i izbjegličkog kampa Nuseirat, dok su artiljerija i borbeni avioni gađali istočna područja grada Kan Junis na jugu i grada Gaze u sjeveru palestinskog teritorija.

Wafa izvještava da su borbeni brodovi otvorili vatru u zoru, napadajući lokacije na plažama u tri centralna područja Gaze.

Izraelski avioni takođe su napali mete u gradu Gazi i južnom Khan Younisu, prema Wafi i Al Jazeeri Arabic, što je rezultiralo smrtnim slučajevima, ranjavanjima i razaranjem domova civila.

Izraelska artiljerija takođe je pucala na četvrt Zeitoun, jugoistočno od grada Gaze, prema izvještajima.

Otkrivena masovna grobnica

Palestinska civilna zaštita saopštila je da je do sada izvukla 283 tijela iz masovnih grobnica otkrivenih nakon što su se izraelske snage povukle iz bolnice Naser u Kan Junisu na jugu Gaze.

Stanovništvo Kan Junisa, koje se vratilo svojim domovima poslije povlačenja IDF-a, takođe, navelo je da su izraelske snage ponovo ušle u istočni dio grada, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, istovremeno, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijen najmanje 34.151 Palestinac, dok su 77.084 njih povrijeđena.

Uoči praznika Pashe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da “neće odmarati” sve dok svi izraelski taoci u palestinskoj enklavi ne budu oslobođeni.

Šef izraelskih obavještajaca Aron Haliva, u međuvremenu, podnio je ostavku zbog neuspjeha da 7. oktobra prošle godine spriječi napad palestinskog Hamasa na Izrael.

Za to vrijeme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj rekao je da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor u načelu da zbog napada na Izrael prošire sankcije Iranu.

Borelj je, ipak, ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Teheranu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve