Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Ganc: Obećavajući znaci u vezi sa sporazumom o taocima; Deset zarobljenika ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima u Gazi

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gdje se nalazi primarna baza Hamasa. IDF djeluje i u gradu Gazi, te je pozvala stanovnike naselja Zajton i Turkoman da se evakuišu, kako ne bi stradali usred operacija. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj ''ubijanje i raseljavanje'' Palestinaca.

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 138. dan.  Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još tri vojnika stradala u borbama u Pojasu Gaze. Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi porastao je na 237, navodi IDF.

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gdje se nalazi primarna baza Hamasa. IDF djeluje i u gradu Gazi, te je pozvala stanovnike naselja Zajton i Turkoman da se evakuišu, kako ne bi stradali usred operacija.

Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj “ubijanje i raseljavanje” Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja “još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti”.

Humanitarna pomoć bolnici na sjeveru Gaze dostavljena vazdušnim putem

Velika Britanija i Jordan dostavili su četiri tone pomoći, uključujući ljekove, gorivo i hranu, u bolnicu Tal el Hava u sjevernoj Gazi, saopštio je britanski Forin ofis.

Pomoć koju finansira Ujedinjeno kraljevstvo isporučilo je jordansko vazduhoplovstvo.

Hiljade pacijenata će imati koristi, a gorivo će omogućiti ovoj vitalnoj bolnici da nastavi svoj rad na spašavanju života“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju.

“Međutim, situacija u Gazi je očajna i potrebno je znatno više pomoći, i to brzo. Pozivamo na hitnu humanitarnu pauzu kako bi se omogućila dodatna pomoć u Gazi što je brže moguće i taoci vratili kućama”, dodaje se u saopštenju Kamerona.

Ganc: “Obećavajući znaci” u vezi sa sporazumom o taocima

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je da postoje “obećavajući rani znaci napretka” u vezi sa novim sporazumom o oslobađanju talaca iz Gaze.

“U toku su pokušaji da se promoviše novi sporazum o taocima i postoje obećavajući rani znaci mogućeg napretka“, rekao je Ganc na konferenciji za novinare.

“Nećemo prestati da tražimo način i nećemo propustiti nijednu priliku da vratimo naše devojke i momke kući”, dodao je Ganc.

Međutim, dodao je da će izraelska vojska nastaviti borbe u Gazi, ako ne bude postignut novi dogovor, čak i do svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji počinje sljedećeg mjeseca.

„Ako se ne postigne novi dogovor o taocima, nastavićemo sa operacijama i tokom Ramazana“, rekao je Ganc.

Izvještaj: Deset zarobljenika ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima u Gazi

Izvještaj na nezavisnoj izraelskoj web stranici Hamkom pokazuje da je 10 zarobljenika ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima u Gazi, neki čak i nakon što je izraelska vojska imala obavještajne podatke da su bili u zgradama koje su bile mete.

Izraelska vojska je objavila da su “umrli u Hamasovom zarobljeništvu”.

Rojters: DJevojčica i žena ubijene u izraelskom napadu na jug Libana

U napadu na jug Libana ubijene su žena i djevojčica, izjavili su tamošnji izvori, nekoliko dana nakon što je Hezbolah obećao da će Izrael platiti za ubijanje civila u sukobima širom izraelsko-libanske granice.

Žena i djevojčica ubijene su u napadu u Majdal Zounu, selu udaljenom šest kilometara od granice, navela su dva bezbjednosna izvora i medicinski izvor, prenio je Rojters.

Hezbolah, koga podržava Iran, razmjenjuje vatru sa Izraelom od napada njegovog palestinskog saveznika Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, u kampanji za koju Hezbolah kaže da ima za cilj da podrži Palestince u Pojasu Gaze.

U saopštenju portparola izraelske vojske, potpukovnika Avičeja Adraea na platformi Iks (Tviter), navodi se da je izraelska vojska izvela napad na “vojnu zgradu” u selu Jarun u južnom Libanu i da su izraelski ratni avioni izvršili napade na tri operativna štaba Hezbolaha na jugu.

Majdal Zoun, koji se nalazi oko sat vremena vožnje od Jaruna, nije pomenut.

Hezbolah je saopštio da je danas izveo više od šest napada na izraelske položaje.

Ta libanska proiranska paravojna organizacija u petak je najavila da će pojačati napade na Izrael kao odgovor na smrt 10 libanskih civila ubijenih u izraelskim napadima prošle sedmice.

Kneset odbacio priznanje palestinske države

Izraelski parlament Kneset velikom većinom glasova odlučio da neće priznati uspostavljanje palestinske države.

Za tu odluku glasalo je 99 poslanika, a protiv je bilo devet, prenosi Džeruzalem post.

“Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznavanju palestinske države. Takvo priznavanje nakon masakra od 7. oktobra bi bila velika nagrada terorizmu koji je bio bez presedana, a predstavljaće smetnju i svakom budućem mirnovnom sporazumu”, navodi se u saopštenju.

Kneset koji broji 120 poslanika, podržao je deklaraciju izraelske vlade od nedjelje kojom se Izrael protivi jednostranom priznanju palestinske države, nakon što su stigli međunarodni pozivi za prizavanjem palestinske države.

SAD: MSP mora da uzme u obzir zabrinutost Izraela za bezbjednost

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) ne može da naredi hitno povlačenje izraelskih trupa sa okupiranih teritorija bez uzimanja u obzir bezbjednosnih potreba Izraela.

“Svaki pokret ka povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje bezbjednosnih potreba Izraela”, rekao je Ričard Visek iz američkog Stejt departmenta tokom postupka, koji ispituje zakonitost izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Očevici: Snažna eksplozija u Damasku nakon izraelskih napada

Najmanje jedna snažna eksplozija odjeknula je u Damasku, glavnom gradu Sirije, rekli su Rojters očevici i lokalni novinari.

Svjedok je rekao da se ekplozija čula, nekoliko sati nakon što su izraelski projektili gađali stambenu četvrt.

Lokalni sirijski mediji javili su da se u prestonici čulo više eksplozija.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 29.313

Najmanje 29.313 Palestinca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Ministarstvo navodi da je još 69.333 Palestinca povrijeđeno.

Najmanje dvije osobe stradale u napadu na Damask, pogođena stambena četvrt

Sirijska državna televizija saopštila je da su u izraelskom napadu na Damask, tokom kojeg je pogođena stambena četvrt, poginule najmanje dvije osobe.

Izrael se zasada nije oglasio o navodnom napadu.

Više izraelskih projektila pogodilo Damask, tvrde sirijski mediji

Nekoliko izraelskih raketa pogodilo je naselje Kafr Susa u Damasku, javili su sirijski državni mediji.

U tom dijelu sirijske prijestonice nalazi se više bezbjednosnih agencija, navodi Rojters, dodajući da su u izraelskom napadu na istu oblast u februaru prošle godine poginuli iranski vojni eksperti.

U gradu Borudžen u iranskoj provinciji Čaharmahal i Bahtijari 14. februara dogodila se eksplozija na gasovodu, nakon čega je došlo do požara, saopštile su iranske vlasti.

Kina: Zeleno svjetlo SAD za nastavak pokolja u Gazi

Kina je oštro kritikovala SAD zbog veta na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi, javlja danas BBC.

Peking je saopštio da je potez SAD poslao „pogrešnu poruku“ i dao „zeleno svjetlo za nastavak pokolja“.

SAD su juče uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kome se traži da se odmah proglasi prekid vatre u Gazi.

To je treći put da SAD ulažu veto u tom tijelu, od početka rata zmeđu Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Predlog rezolucije, u kome se traži da se odmah uvede humanitarni prekid vatre koji treba da poštuju sve strane, dobio je 13 glasova, dok je jedan bio protiv a jedan uzdržan – Velika Britanija.

Broj stradalih izraelskih vojnika porastao na 237

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još tri vojnika stradala u borbama u Pojasu Gaze.

Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi porastao je na 237, navodi IDF.

Izraelski ministar: Povratak talaca važan, ali ne po svaku cijenu

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gdje se nalazi primarna baza Hamasa.

IDF djeluje i u gradu Gazi, te je pozvala stanovnike naselja Zajton i Turkoman da se evakuišu, kako ne bi stradali usred operacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar finansija Bezalel Smotrič rekli su da Izrael neće platiti svaku cijenu za povratak talaca koje Hamas još drži u Gazi. Smotrič je za Kan radio rekao da je povratak 134 taoca “veoma važan”, ali da oni ne mogu biti oslobođeni “po svaku cijenu”.

Prema njihovim riječima, način da se oslobode taoci jeste povećanje vojnog pritiska u Gazi i pobjeda nad Hamasom.

MSF: Dvije osobe ubijene, Izrael bombardovao sklonište

Ljekari bez granica (MSF) objavili su da je izraelska vojska bombardovala sklonište u kojem se nalazi osoblje MSF-a u al-Mavasiju u blizini Kan Junisa na jugu Gaze.

Medicinska humanitarna grupa rekla je da su ekipe hitne pomoći stigle na mjesto i da su najmanje dva člana njenog osoblja ubijena, a šest osoba ranjeno u napadu, prenosi Al Džazira.

“Užasnuti smo onim što se dogodilo”, naveo je MSF u objavi na X.

Veto SAD na rezoluciju SB UN

Sjedinjene Američke Države su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put, od 7. oktobra.

Od 15 članica SB UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podnio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana. SAD, stalna članica SB UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena.

Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj “ubijanje i raseljavanje” Palestinaca. Reagovao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i poručio da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja “još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti”.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 29.195 Palestinaca ubijeno, a 69.170 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Svjetska zdravstvena organizacija je završila drugu misiju evakuacije iz bolnice Naser u Gazi, prebacivši ukupno 32 pacijenta u teškom stanju, uključujući djecu.

U međuvremenu je katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Hamas potvrdio da je primio ljekove i da je počeo da ih dostavlja taocima u Gazi.

Oglasio se i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro koji je uporedio izraelske napade na Pojas Gaze sa zločinima nacističke Njemačke. On je to izjavio dan nakon što je predsjednik Brazila Lula da Silva uporedio rat u Gazi sa Holokaustom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve