Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Hamas: Ne znamo koliko je izraelskih talaca živo; Borelj se pridružio pozivu SAD na prekid vatre u Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da Washington ''na sve moguće načine'' pokušava dopremiti više humanitarne pomoći u Gazu. Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Rafi, čime je ukupan broj ubijenih u noćnim napadima na južni grad porastao na 13. Izrael juče nije poslao tim na pregovore u Kairo, nakon što je Hamas odbio da dostavi spisak živih talaca. Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 150. dan. Izraelski zvaničnici sve su pesimističniji u pogledu postizanja sporazuma o taocima i primirju prije Ramazana, javljaju izraelski mediji. Izvor iz Hamasa tvrdi da nema dogovora o taocima sve dok Izrael na pristane na trajni prekid borbenih dejstava.

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da Washington ”na sve moguće načine” pokušava dopremiti više humanitarne pomoći u Gazu. Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Rafi, čime je ukupan broj ubijenih u noćnim napadima na južni grad porastao na 13.

Izrael juče nije poslao tim na pregovore u Kairo, nakon što je Hamas odbio da dostavi spisak živih talaca. Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Izraelska vojska napala južni Liban

Izraelska vojska objavila je snimak za koji kaže da prikazuje napad njenih ratnih aviona ranije danas na “nekoliko vojnih zgrada” koje pripadaju Hezbolahu u južnom Libanu.

Takođe je potvrđeno da je “sumnjivi vazdušni objekat” prešao u Izrael s libanske teritorije i da ga je protivvazdušnaa odbrana presrela.

Ovo se dogodilo nekoliko sati nakon što su se oglasile sirene u Gornjoj Galileji, u blizini libanske granice, s izvještajima koji ukazuju na mogući upad dronova.

Izraelska vojska je rekla da su se sirene za raketiranje oglasile nakon što je presretač lansiran.

Izraelska vojska takođe je izvijestila o presretanju dolazne vatre iz područja planine Dov i rekla da je granatirala lansirna mjesta u južnom Libanu.

SAD pozvale Hamas da prihvati uslove prekida vatre

Bijela kuća je saopštila da je privremeni prekid vatre u Gazi od suštinskog značaja za sporazum o taocima.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirb je, takođe, rekao da bi Hamas trebalo da prihvati uslove koji su trenutno na stolu, pošto su u Kairu u toku pregovori o sklapanju primirja.

Kirbi rekao je da se SAD i dalje nadaju da će sporazum o šestonedjeljnom prekidu vatre biti zaključen 10. marta, do početka Ramazana, kao i da će Hamas pustiti bolesne, starije i ranjene taoce.

IDF: Preko 450 zaposlenih u UNRVA su operativci Hamasa

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) zaposlila preko 450 “vojnih operativaca” Hamasa i drugih naoružanih grupa, kao i da je Izrael poslao te obavještajne podatke UN-u.

“Preko 450 zaposlenih u UNRVA su vojni operativci u terorističkim grupama u Gazi. Preko 450. Ovo nije puka slučajnost. Ovo je sistematično”, rekao je Hagari.

Bajden odgovorio na kritike podrške SAD Izraelu

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da bi kritičari američke podrške Izraelu tokom rata u Gazi trebalo da bolje razumiju ono što je Hamas počinio 7. oktobra.

“Ne želim da vidim ubijene Palestince. Mislim da je to u suprotnosti sa onim u šta mi, vjerujemo kao Amerikanci. Mislim da ovome treba da daju samo malo vremena i shvate šta bi se desilo da (teroristi) dođu u njihovu državu ili komšiluk”, rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, pritisak na izraelsko rukovodstvo da se svim silama pokrene protiv Hamasa je stvaran, ali to ne znači da treba nastaviti.

“Razumijem ljutnju i bijes, ali ne možete dozvoliti da vas bijes proždire do te mjere da izgubite moralni nivo”, naveo je Bajden.

Huti: Gađan izraelski brod u Arabijskom moru

Portparol vojske Huta Jahja Sarea izjavio je da je ta jemenska grupa gađala izraelski brod u Arabijskom moru.

“Pomorske Oružane snage Jemena izvele su operaciju gađanja izraelskog broda MSC SKY u Arabijskom moru sa više projektila. Pogodak je bio precizan i direktan”, rekao je Sarea.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 30.534 od početka sukoba

Najmanje 30.534 Palestinca je ubijeno, a 71.920 njih ranjeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

Borelj se pridružio pozivu Kamale Haris na hitan prekid vatre

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da je saglasan sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris koja je pozvala na prekid vatre u Gazi, dodavši da je vrijeme da SB UN reaguje.

“Pridružujem se pozivu Kamale Haris. U tom slučaju ne bi trebalo da postoji bilo kakva prepreka za usvajanje rezolucije SB UN”, napisao je Borelj na društvenoj mreži Iks.

SAD: Primirje neće nužno uticati na sukobe duž granice sa Libanom

Specijalni izaslanik SAD za Bliski istok Amos Hohštajn rekao je u Bejrutu da primirje u Pojasu Gaze neće nužno dovesti do okončanja neprijateljstava duž granice Izraela i Libana.

Hohštajn je, međutim, izrazio nadu da je moguće diplomatsko rješavanje izraelsko-libanskog pograničnog sukoba.

“Eskalacija nasilja nikome nije u interesu i ograničeni rat nije održiva opcija”, rekao je Hohštajn poslije sastanka sa predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem, koji je blizak Hezbolahu.

Hohštajn je upozorio da su se posljednjih nedjelja sukobi na izraelsko-libanskoj granici intenzivirali.

Hamas: Ne znamo koliko je talaca živo, niti gdje se nalaze

Zvaničnik političkog krila Hamasa Basim Naim izjavio je da ta palestinska grupa ne može Izraelu da dostavi spisak talaca u Gazi, jer ne zna ko je od njih živ i gdje se nalaze.

“Nijesmo do sada predali nijednu listu”, Naim.

Naim je rekao da se taoci “nalaze u različitim oblastima sa različitim grupama, kao i da su zato pozvali na prekid vatre da bi mogli da prikupe podatke”.

Šef SZO u posjeti bolnicama u sjevernom dijelu Gaze

Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je na platformi X da je posjetio bolnice Al-Awda i Kamal Adwan u sjevernoj Gazi tokom vikenda.

Rekao je da je zatekao “ozbiljan nivo pothranjenosti, djecu koja umiru od gladi, ozbiljne nestašice goriva, hrane i medicinskih potrepština, kao i uništene bolničke zgrade”.

“Situacija u bolnici Al-Awda je posebno užasna, jer je jedna od zgrada uništena”, rekao je.

“Bolnica Kamal Adwan jedina je pedijatrijska bolnica na sjeveru Gaze i pretrpana je pacijentima. Nedostatak hrane rezultirao je smrću desetero djece. Nedostatak električne energije predstavlja ozbiljnu prijetnju za pacijente, posebno u odjeljenjima intenzivne njege i za novorođenčad”, dodao je Tedros.

Rekao je da je SZO uspjela isporučiti 9.500 litara goriva u svaku bolnicu, te neke osnovne medicinske potrepštine.

“Apelujemo na Izrael da osigura da humanitarna pomoć može biti dostavljena sigurno i redovno. Civilima, naročito djeci, i zdravstvenom osoblju potrebna je hitna veća pomoć. No, ključni lijek koji je potreban svim pacijentima je mir. Prekid vatre”, zaključio je, prenosi AJB.

Izraelski ministar želi da se rat protiv Gaze nastavi i tokom ramazana

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da će “samo veći pritisak na Hamas tokom ramazana natjerati da pokleknu” i oslobode izraelske zarobljenike.

“Ne smijemo dopustiti Hamasu da bira koga će osloboditi od otetih ljudi. Zahtjev mora biti oslobađanje svih”, rekao je.

Njegovi komentari uslijedili su dok su se katarski i egipatski posrednici sastali s izaslanicima SAD-a i Hamasa u Kairu tokom drugog dana razgovora koji za cilj imaju pauzu u borbama prije nego što sljedeće sedmice počne ramazan, muslimanski mjesec posta.

Izrael do sada nije poslao delegaciju.

Izraelska vlada podijeljena od formiranja ratnog kabineta

Prema izvještajima izraelskih medija, premijera Benjamina Netanjahua “razbjesnila” je pomisao da se Beni Gantz sastaje s američkim zvaničnicima, a neki su otišli toliko daleko da su rekli da je Netanjahu rekao da “postoji samo jedan premijer za državu Izrael”.

Međutim, Gantzov Kabinet je objavio saopštenje u kojem je navedeno da je bivši ministar odbrane u petak obavijestio Netanjahua o svojim putovanjima, s kim će se sastati i koliko dugo će biti odsutan.

No, podjele u izraelskom ratnom kabinetu uslijedile su nakon što su Gantz i njegova stranka Nacionalnog jedinstva ušli u hitnu ratnu vladu s izraelskim premijerom.

Takođe, Gantz je imao različita mišljenja o tome kako treba voditi rat i kakvu politiku Netanjahu omogućava kada podliježe pritisku ekstremno desnih članova vlade, poput ultranacionalističkog ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira.

Organizacija za ljudska prava: Izraelski ljekari odbijaju pružiti njegu zatvorenicima iz Gaze

Nevladina organizacija Liječnici za ljudska prava-Izrael kaže da je dokumentovala slučajeva u kojima su medicinski radnici odbili pružiti njegu zatvorenicima iz Gaze.

Organizacija je navela da je dokumentovala neetičke mjere i ograničenu primjenu analgetika pacijentima iz opkoljene obalske enklave.

Osim toga, pacijenti su dehumanizirani, navela je grupa; ne zovu ih njihovim imenima, već im dodjeljuju broj, oslovljavajući ih sa “Almoni” (anonimno). Takođe ih tretiraju s vezanim rukama i dogama, sa povezima na očima i minimalnom količinom odjeće.

“Mnogi medicinski radnici u Izraelu smatraju da zatočeni stanovnici Gaze zaslužuju minimalnu zaštitu, tek kako bi spriječili njihovu smrt, dok su neki zagovarali apsolutnu zabranu pristupa medicinskim ustanovama”, navela je organizacija u saopštenju.

Zvaničnik Hamasa: Nastavak pregovora u Kairu uprkos odsutnosti Izraela

Zvaničnik Hamasa rekao je da palestinska grupa nastavlja pregovore o primirju u Gazi uprkos odluci Izraela da im ne prisustvuje.

“Razgovori u Kairu nastavljeni su i danas, bez obzira na prisustvo okupatorskog predstavništva u Egiptu”, rekao je zvaničnik Hamasa novinskoj agenciji Rojters.

Izrael bombardovao groblje u kampu Jabalia na sjeveru Gaze

Izrael je bombardovao privremenu masovnu grobnicu u izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, ostavljajući tijela razbacana po groblju, javlja ekipa Al Jazeere.

“Masovna grobnica ne pruža otpor i nema projektile. Ovdje su samo šehidi iz ovog i drugih krajeva. Gađao ih je avion F16”, rekao je Palestinac koji je tu sahranio nekoliko članova svoje porodice.Izraelska vojska: Nove operacije u Khan Younisu, deseci uhapšenih

Izraelske snage su proteklih dana izvele nove operacije u stambenom kompleksu Hamad Town u južnom gradu Kan Junisu u Gazi, navela je vojska u saopštenju.

U objavi na društvenoj mreži X, vojska je navela da su njene snage ciljale, kako je rekla, “Hamasovu infrastrukturu u susjedstvu”, rekavši da su mnogi Hamasovi borci pobjegli tu iz drugih područja Kan Junisa.

Napadi izraelskih komandosa na Hamasova “skladišta oružja, skrovišta i drugu infrastrukturu izvedeni su nakon velikog koncentrisanog talasa zračnih napada u tom području”, dodaju.

Vojska je navela da je 80-ak osumnjičenika uhapšeno i ispitano u tom području, uključujući borce Hamasa i Islamskog džihada.

Prema izvještajima obje strane, intenzivni sukobi izraelske vojske i boraca traju u Kan Junisu posljednjih nekoliko sedmica.​

Mediji: Postignut značajan napredak u pregovorima o prekidu vatre

Posrednici i predstavnici Hamasa postigli su “značajan napredak” u pregovorima o primirju u Gazi, javlja egipatska državna televizija, pozivajući se na izvore u egipatskoj vladi, a prenosi Al džazira.

Egipat, Katar i Sjedinjene Države, nakon dvije nedjelje diplomatskih napora, pokušavaju da dogovore predloženo primirje u ratu između Izraela i Hamasa prije početka ramazana.

IDF: Likvidirana grupa boraca Islamskog džihada u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala pripadnike Islamskog džihada u Kan Junisu, nakon što su borci ove organizacije prethodno ispalili četiri rakete dugog dometa ka kibucu Hatzeri u pustinji Negev.

“Vojska je locirala jedinicu Islamskog džihada koja je ispalila rakete na Hatzeri i pola sata nakon udara eliminisala grupu”, saopštila su Izraelske odbrambene snage, a prenosi Al džazira.

Navodi se da je u izraelskom napadu poginulo najmanje 15 pripadnika Islamskog džihada.

Ben Gvir: Kamala, vrijeme je da uništimo Hamas

Izraelski ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir reagovao je na komentare potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Haris, koja je pozvala Izrael da omogući priliv humanitarne pomoći Pojasu Gaze i obezbijedi prekid vatre, i istakao da je u ovom trenutku prioritet da se uništi Hamas.

“Kamala, vrijeme je da uništimo Hamas”, napisao je Gvir na mreži X.

Novi napadi na Rafu – poginulo najmanje 10 Palestinaca

Najmanje šest Palestinaca poginulo je u najnovijem izraelskom napadu na Rafu, čime je ukupan broj stradalih u izraelski udarima na taj grad u posljednja 24 sata porastao na 13.

Ranije je sedam Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuću u četvrti Kirbet el Adas u Rafi.

Civilne službe u Rafi pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima i tijelima žrtava.

U još jednom izraelskom napadu na Rafu ubijeno šestero Palestinaca

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Rafi, čime je ukupan broj ubijenih u noćnim napadima na južni grad porastao na 13.

Najnoviji napad bio je usmjeren na kuću porodice Madi na istoku Rafaha.

Nekoliko ranjenih Palestinaca prevezeno je u obližnju bolnicu al-Najjar.

Ranije je najmanje sedam Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuću u četvrti Khirbet al-Adas u Rafahu. Spasioci u tom području pretražuju ruševine kako bi pronašli preživjele i izvukli tijela.

Blinken pozvao na dopremanje više pomoći Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da Washington ”na sve moguće načine” pokušava dopremiti više humanitarne pomoći u Gazu.

“Imperativ je da proširimo dotok pomoći u Gazu kako bismo ublažili katastrofalnu humanitarnu situaciju”, napisao je Blinken na društvenoj mreži X.

“Ljudima je hitno potrebno više hrane, vode i druge pomoći. Zato SAD radi na tome da dopremi više pomoći putem svih dostupnih kanala, uključujući i zračnim putem.”

Kamala Haris poziva na hitan prekid vatre u Gazi

Potpredsjednica SAD Kamala Haris povazala je na momenatalni prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtijevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći uslijed “nehumanih uslova” i “humanitarne katastrofe” koja je pogodila palestinski narod,prenosi Rojters.

Agencija navodi da su komentari Kamale Haris jedni od najoštrijih koje je imao neki visoki zvaničnik SAD, kada je riječ o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Gazi.

Potpredsjednica, koja je govorila na događaju u Selmi, u saveznoj državi Alabami na obiljeležavanju “krvave nedelje”, kada su državni truperi prebili mirne demonstrante, apelovala je na Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca, čime bi počeo šestonedeljni prekid vatre i ušla veća količina humanitarne pomoći.

“Ljudi u Gazi gladuju. Uslovi su nehumani, a naša zajednička humanost nas tjera da djelujemo. Izraelska vlada mora da uradi mnogo više kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Tu nema izgovora”, rekla je Haris.

Kako prenose mediji, izraelski zvaničnici vjeruju da šef Hamasa Jahja Sinvar nema namjeru da pristane na privremeni prekid vatre u narednim danima, već da želi dodatnu eskalaciju.

Sa druge strane, izvor iz Hamasa rekao je za Si-En-En da bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima.

Nakon što je Hamas odbio da odgovori na zahtjev Izraela za dobijanje spiska živih talaca, Izrael je odlučio da juče ne pošalje tim na pregovore o primirju u Kairo.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Nikaragva je tužila Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zato što je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UNRWA. Ova država u centralnoj Americi podnela je tužbu protiv Njemačke zbog “omogućavanja genocida” u Pojasu Gaze.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve