Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant Hamasa; Hezbolah ispalio 50 raketa ka Izraelu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene vazdušne snage pogodile 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, dok je Hamas naveo da je jedan od komandanata Muhamed Džaber Abdo ubijen na Zapadnoj obali u borbi sa IDF-om. Hezbolah je ispalio 50 raketa ka Izraelu. Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre. Palestinske vlasti saopštile su da su od 7. oktobra u Gazi ubijene 37.164 osobe.

Rat Izraela i Hamasa – 249. dan.  Savjet bezbjednosti UN-a usvojilo je rezoluciju koju su predložile SAD koje podržavaju plan prekida vatre s ciljem okončanja rata u Gazi.

Hamas kaže da je voljan da se uključi se u indirektne pregovore za sprovođenje načela rezolucije ”koja su u skladu sa zahtjevima našeg naroda i otpora”. Izraelski predstavnik u UN-u rekao je nakon glasanja da se njegova država ”neće upuštati u besmislene i beskonačne pregovore koje može iskoristiti Hamas”.

Čelnik Hamasa Ismail Hanijeh kaže da Izrael pokušava da blokira napore za prekid vatre dok američki državni sekretar Antoni Blinken posjećuje Bliski istok.

Hamas optužuje Izrael da je počinio ”kompleksan ratni zločin” krvavim napadom na izbjeglički kamp Nuseirat, u kojem su oslobođena četiri taoca, tvrdeći da su tri ubijena, od kojih je jedan američki državljanin. Izrael je odbacio optužbe.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u svojoj osmoj posjeti Bliskom istoku od početka rata u Gazi. Blinken je na svojoj prvoj stanici, u Egiptu, pozvao arapske lidere da izvrše pritisak na Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre, koji je pre deset dana iznio američki predsjednik Džo Bajden, kako bi se okončao osmomjesečni rat u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da su četiri njena vojnika ubijena u borbama na jugu Pojasa Gaze.

Šest Palestinaca ubijeno u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali

Izraelske snage su ubile šest Palestinaca u mjestu Kufr Dan, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da su četvorica ubijenih bili naoružani militanti, koji su ubijeni u razmjeni vatre sa vojnicima u selu Kufr Dan, u blizini palestinskog grada Dženin.

Na video-snimku objavljenomn na društvenim mrežama vidi se nenaoružani ranjenik koji leži na putu i ​​viče da okupljeni pozovu hitnu pomoć, a zatim je upucan u butinu.

Video-zapis snimljen je kroz prozor, na visini i iz daljine, prenosi Rojters.

U saopštenju, IDF navodi da su izraelske trupe opkolile zgradu koju koriste militanti i sproveli taktiku poznatu kao “lonac pod pritiskom” koja uključuje eskalaciju vatre usmjerene na zgradu kako bi se osumnjičeni natjerali da izađu.

IDF tvrdi da je jurišni helikopter takođe korišćen za napad na zgradu, a da su u operaciji zaplijenjene dvije jurišne puške i automobil sa nekoliko eksplozivnih naprava, piše Tajms ov Izrael.

Njemački sud odbacio zahtjev za blokiranje izvoza oružja u Izrael

Berlinski sud odbacio je hitan zahtjev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spriječi njemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz njemačkog oružja u Izrael na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestince je podržalo nekoliko organizacija uključujući Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Zakon Palestine i Palestinski institut za javnu diplomatiju.

Oni tvrde da postoje razlozi da se veruje da se takva kršenja dešavaju u ratu Izraela protiv Hamasa. Berlinski Upravni sud je, međutim, saopštio da tužioci nijesu pokazali da su odluke o izvozu oružja u Izrael zapravo na čekanju, jer se Njemačka ove godine uzdržala od izdavanja dozvola, ili da će Njemačka vjerovatno dozvoliti izvoz kršeći svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Sud je takođe naveo da je njemačka vlada imala ovlašćenje da odbije dozvole za izvoz oružja, priloži dodatne uslove ili obezbijedi obavezu zemlje primaoca da ograniči upotrebu oružja.

Grupe advokata su saopštile da je presuda neshvatljiva, dodajući da je vlada držala u tajnosti neriješene zahtjeve za izvoz oružja, što onemogućava da se za njih unaprijed sazna.

Ahmed Abed, advokat pri berlinskom pravnom kolektivu, rekao je da vladino prikrivanje informacija o oružju i ratnim zločinima “dovodi živote naših klijenata u opasnost”.

Nemačka je prošle godine odobrila izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326 miliona eura, 10 puta više nego 2022.

Unicef: Skoro 3.000 djece u Gazi životno ugroženo zbog neuhranjenosti

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 djece je životno ugroženo usljed neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj njezi, poručio je Unicef.

U saopštenju Unicefa se navodi da nasilje i raseljavanje utiču na pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama za porodice.

Ta agencija UN dodaje da, iako je došlo do određenog poboljšanja u isporuci pomoći u hrani na severu, humanitarni pristup na jugu dramatično opao,, prenosi Rojters.

”Iz Gaze nastavljaju da se pojavljuju užasne slike dece koja umiru pred očima svojih porodica zbog stalnog nedostatka hrane, zaliha ishrane i uništavanja zdravstvenih usluga“, rekla je regionalna direktorka Unicefa za Bliski istok i severnu Afriku Adel Hodr.

Rojters: Hamas predao posrednicima odgovor na predlog o prekidu vatre

Hamas je predao posrednicima svoj zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum o taocima za zatvorenike, rekao je danas za Rojters zvaničnik te palestinske grupe.

“Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, izvući izraelske snage, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmeni zatvorenika”, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije danas pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je iznio Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala ”znak nade“, ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum, prenosi Tajms ov Izrael.

Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala ”znak nade“, ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum.

Blinken je poručio da postoji “snažan konsenzus” u Izraelu i na međunarodnom planu da se krene napred sa primjenom predloga, ali da “u ovom trenutku to zaista zavisi od jedne osobe”, misleći na vođu Hamasa, Jahju Sinvara.

“Ako Hamas ne kaže ‘da’, onda je to na njima – na njima u smislu glasanja za nastavak rata, a ne za njegovo okončanje; na njih u smislu bezbjednosti, dobrobiti stotina hiljada, miliona palestinskih žena, djece i muškaraca u Gazi”, zaključio je državni sekretar.

Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri potvrdio je ranije danas za Rojters da ta grupa prihvata rezoluciju i da je spremna da pregovara o detaljima.

IDF pogodio 35 ciljeva širom Gaze, u borbama ubijen komandant grupe Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene vazdušne snage pogodile 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, dok je grupa Hamas navela da je jedan od njenih komandanata Muhamed Džaber Abdo ubijen na Zapadnoj obali u borbi sa IDF.

Među ciljevima koje je IDF pogodio su skladišta oružja Hamasa, lokacije za lansiranje raketa, pozicije za snajperiste i “ćelije terorističkih operativaca”.

Istovremeno, Hamas je saopštio da je jedan od komandanata te militantne grupe ubijen u borbi sa IDF zajedno sa troje operativaca u selu u blizini grada Ramala, prenosi RTS.

Stejt department: Još 404 miliona dolara pomoći palestinskim civilima u Gazi

Sjedinjene Američke Države obezbijediće dodatnih 404 miliona dolara humanitarne pomoći palestinskim civilima u Gazi, na Zapadnoj obali i u regionu, čime će ukupna američka pomoć dostići iznos veći od 674 miliona dolara u posljednjih osam mjeseci, prenosi RTS.

“Kao najveći pojedinačni humanitarni donator palestinskog naroda, prepoznajemo hitnu potrebu za većom pomoći kako bi se došlo do civila s obzirom na katastrofalne humanitarne uslove i pozivamo sve donatore da podrže operacije spasavanja života Palestinaca u Gazi i regionu”, naveo je Stejt department u saopštenju.

Novi paket finansijske pomoći će u snabdijevanju hrane, vode za piće, kao i u pružanju zdravstvene zaštite i psihosocijalne podrške, u obrazovanju i skloništima.

IDF: Na Izrael ispaljeno oko 50 raketa iz Libana, nema povrijeđenih

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ispaljeno oko 50 raketa iz Libana ka oblasti Golanske visoravni i da niko nije povrijeđen u tom napadu.

IDF je oborila nekoliko raketa, dok su ostale pale na otvoreni prostor.

Hezbolah je saopštio da je lansirala desetine raketa “Kaćuša” na vojnu bazu u Golanskoj visoravni, odgovarajući na sinoćni napad IDF na severoistok Libana, prenosi RTS.

Izrael i grupa Hezbolah u Libanu razmenjuju napade poslednjih mjeseci dok traje rat u Izraela i palestinske militantne grupe Hamas Gazi, a u tim napadima je poginulo 10 izraelskih civila i 15 vojnika, dok je Hezbolah saopštio da je poginuo 331 pripadnik te grupe.

Sukobi dvije strane su najgori od 2006. godine, kada su Izrael i Liban vodili rat zbog kojeg su desetine hiljada ljudi sa obje strane morale da napuste svoje domove u blizini granice.

Gutereš pozvao obje strane da postignu sporazum o primirju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sve strane u sukobu da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi koji je izneo predsjednik SAD Džo Bajden.

“Pozdravljam mirovnu inicijativu koju je nedavno izneo predsjednik Bajden i pozivam sve strane da iskoriste ovu priliku i postignu sporazum“, rekao je Gutereš na konferenciji o hitnoj pomoći u Jordanu dan nakon što je Savjet bezbjednosti UN u ponedeljak podržao predlog, prenosi RTS.

Opisao je uslove u Gazi kao “žalosne”, rekavši da su brzina i razmere pokolja i ubistava nešto najgore što je video od početka svog mandata na mjestu šefa UN 2017.

Palestinske vlasti: Od 7. oktobra u Gazi ubijene 37.164 osobe

iMinistarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je više od 37.164 Palestinca je ubijeno, a 84.832 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra.

Izrael napao konvoj tankera na sirijsko-libanskoj granici, poginulo pet osoba

Pet ljudi je ubijeno u izraelskim napadima na tankere na sirijsko-libanskoj granici, saopštila je nevladina Opservatorija za ljudska prava.

„Tri Sirijca koji rade sa Hezbolahom i dva Libanca ubijeni su u izraelskom napadu na konvoj tankera koji je ulazio u Liban, na granici sa Sirijom, na putu između Hermela i Kuseira“, rekao je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Od početka rata u Pojasu Gaze proiranski Hezbolah redovno razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom, u znak podrške palestinskom Hamasu. Napadi između proiranskog pokreta i Izraela intenzivirani su poslednjih nedelja.

Zvaničnik Hamasa: Spremni smo za razgovor o detaljima Rezolucije

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da ta militantna organizacija prihvata rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o prekidu vatre i da je spremna da pregovara o detaljima, dodajući da je na Vašingtonu da osigura da se Izrael pridržava toga.

“Hamas prihvata rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa prekidom vatre, povlačenjem izraelskih trupa i razmjenom talaca za pritvorenike koje drži Izrael”, naveo je Zuhri.

Blinken: Stav Hamasa o Rezoluciji SB UN “znak nade”

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je izjava Hamasa o podršci rezoluciji UN koja podržava predlog za prekid vatre u Gazi “znak nade”.

“Razgovori o planovima za Gazu nakon prekida vatre biće nastavljeni popodne i u narednih nekoliko dana”, dodao je Blinken.

Komandant Hamasa ubijen na Zapadnoj obali, četiri izraelska vojnika ubijena u Rafi

Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je da je jedan od njegovih komandanata na okupiranoj Zapadnoj obali poginuo u sukobu sa izraelskim snagama, dok je Izrael naveo da su četiri njegova vojnika poginula u eksploziji u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, u saopštenju kasno u ponedeljak naveo je da je Mohamed Džaber Abdo ubijen zajedno sa još tri borca u selu blizu Ramale, gde je sedište Palestinske uprave koju podržava Zapad.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije ranije u ponedeljak navodi se da su njihovi pripadnici ušli u trag osumnjičenom koji se traži zbog napada na obližnje jevrejsko naselje.

Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali od početka rata u Pojasu Gaze, koji je pokrenut napadom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od tada je više od 530 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Većina je ubijena tokom nasilnih protesta ili izraelskih racija.

Hamas i palestinske vlasti na Zapadnoj obali pozdravili usvajanje Rezolucije u SB UN

Hamas, njen saveznik Islamski džihad i rivalska palestinska uprava predsjednika Mahmuda Abasa pozdravili su rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja podržava predlog za prekid vatre u Gazi.

Ta palestinska militantna grupa u svom saopštenju navela da je spremna da sarađuje sa posrednicima u sprovođenju principa plana.

Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja je potvrdila trajni prekid vatre u Gazi, potpuno povlačenje, razmjenu zarobljenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih u mjesta gdje su boravili, odbijanje bilo kakve demografske promjene na području te enklave i isporuku potrebne pomoći “, navodi se u saopštenju.

Islamski džihad je naveo da gleda “pozitivno” na ono što Rezolucija uključuje, “posebno u smislu otvaranja vrata za postizanje sveobuhvatnog prekida agresije i potpunog povlačenja izraelskih snaga” iz Pojasa Gaze.

Hamas je takođe rekao da je spreman da se uključi u indirektne pregovore o primjeni principa “koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda i otporom“.

Na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci, palestinsko predsjedništvo je pozdravilo rezoluciju rekavši da stoji “uz bilo koju rezoluciju koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi i čuva jedinstvo palestinske zemlje”.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je sinoć američki nacrt rezolucije koji podržava predlog koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden za primirje u Pojasu Gaze.

Rusija se uzdržala od glasanja, dok je preostalih 14 članica SB glasalo “za”.

Blinken pozvao arapske lidere da “pritisnu” Hamas

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u svojoj osmoj posjeti Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Blinken je na svojoj prvoj stanici, u Egiptu, pozvao arapske lidere da izvrše pritisak na Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre, koji je pre deset dana iznio američki predsjednik Džo Bajden, kako bi se okončao osmomjesečni rat u Gazi.

Blinken

Bajden je iznio trofazni predlog o prekidu vatre koji predviđa trajni prekid neprijateljstava, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i rekonstrukciju Gaze.

Reagujući na Blinkenove riječi, viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri ocijenio je da američki državni sekretar “pristrasan prema Izraelu”, kao i da je njegov stav prava prepreka postizanju sporazuma.

U međuvremenu, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koju su sačinile SAD o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Rusija je bila uzdržana, dok je preostalih 14 članova SB UN-a glasalo “za.”

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) istakla je da je nivo razaranja u Gazi “neopisiv”, dodajući da je u akcijama izraelskih snaga uništeno više od polovine zgrada utoj palestinskoj enklavi.

Hamasove brigade Kasam tvrde da su napravile zasjedu izraelskim snagama u jednoj stambenoj zgradi u Rafi.

Kako navodi Al Džazira, raznijeli su zgradu dok su vojnici IDF još bili unutra. Nekoliko vojnika je poginulo, a drugi su ranjeni.

Ubijena četiri izraelska vojnika u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da su četiri njena vojnika ubijena u borbama na jugu Pojasa Gaze.

Vojnici su “ubijeni u borbama u južnoj Gazi” u ponedjeljak, navela je vojska u saopštenju, ne navodeći okolnosti njihove smrti.

Vojni radio javio je da su poginuli u eksploziji koja se dogodila u zgradi u četvrti Shabura u Rafi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve