Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Usrijed tenzija, gruzijski parlament nastavlja raspravu o ‘stranim agentima’

Bio je to posljednji u nizu masovnih protesta u protekle dvije sedmice protiv zakona koje je uvela vladajuća partija Gruzijski san.

Gruzijski parlament ostao je u stanju pripravnosti nakon sukoba u ranim satima 1. maja između policije i demonstranata koji se protive zakonu o stranim agentima. Mnogi smatraju da ovaj zakon odražava zakon koji ruska vlada koristi za gušenje neslaganja u toj zemlji.

Planirano je da poslanici nastave raspravu o nacrtu tokom sjednice 1. maja i očekuje se da će glasati u drugom čitanju.

U kasnim satima 30. aprila, gruzijske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i vodene topove kako bi rastjerale hiljade demonstranata.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je 1. maja da su 63 osobe uhapšene, a šest policajaca je povrijeđeno. Nije poznato koliko je demonstranata povrijeđeno.

Poslanici Aleko Elisašvili i Levan Khabeišvili su povrijeđeni tokom sukoba, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandre Darakhvelidze.

Khabeishvili, šef Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), odveden je u bolnicu, a fotografije pokazuju da je imao modrice i posjekotine na glavi i torzu. UNM je rekao da ga je policija “otela” i tvrdi da je “pomagao povrijeđenom građaninu” kada je priveden.

Novinar gruzijskog servisa Radija Slobodna Evropa izvijestio je o dva incidenta u kojima je maskirana osoba udarila demonstrante u lice.

Bio je to posljednji u nizu masovnih protesta u protekle dvije sedmice protiv zakona koje je uvela vladajuća partija Gruzijski san.

Kritičari prijedlog zakona nazivaju “ruskim zakonom”, a predsjednica Salome Zurabishvili, koja se distancirala od politike vladajuće stranke, obećala je da će staviti veto na zakon ako bude zvanično odobren u trećem čitanju, kako se očekuje.

Međutim, vlada ima glasove da nadjača veto. Poslanici su završili sjednicu 30. aprila bez glasanja.

Levan Ioseliani, ombudsman Gruzije, rekao je da na društvenim mrežama kruže izvještaji o prekomjernoj upotrebi sile od strane službenika za provođenje zakona i pozvao demonstrante da “ne idu dalje od mirnog okupljanja”.

Ioseliani je upozorio da upotreba bilo koje vrste sile ili specijalnih sredstava od strane službenika za provođenje zakona “mora ispuniti strogi test nužnosti i proporcionalnosti”. Nije dozvoljeno koristiti biber sprej na licu, rekao je on i dodao da upotrebi bilo kog specijalnog sredstva mora prethoditi upozorenje.
Međunarodni hakerski kolektiv Anonymous je 30. aprila izrazio podršku demonstrantima i upozorio gruzijsku policiju da će “napad na demonstrante rezultirati objavljivanjem informacija o svim zvaničnicima vaše vlade”.

U postu na X, ranije poznatom kao Twitter, grupa je zaprijetila da će hakovati i objaviti baze podataka i mejlove, rekavši “ovo je prvo i jedino upozorenje”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve