Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Unuk Indire Gandi postao poslanik

Raul je unuk Indire Gandi, indijske premijerke i ćerke Džavaharlala Nehrua. Sonjin suprug i Raulov otac Radživ Gandi, takođe je bio premijer Indije

Predsjednik stranke Indijskog nacionalnog kongresa i član indijskog parlamenta Raul Gandi danas je ponovo stupio na dužnost poslanika, posle dvije godine provedene u zatvoru zbog vrijeđanja premijera Narendre Modija i drugih poslanika.

Vrhovni sud Indije suspendovao je tu presudu i dozvolio Gandiju da se vrati na poslaničku funkciju, da učestvuje u glasanju o nepovjerenju vladi i na izborima naredne godine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da glasanje o nepovjerenju vjerovatno neće negativno uticati na popularnost vladajuće Narodne partije Narendre Modija, ali da se očekuje da će povratak Raula Gandija u parlament, kao potomka jedne od najpoznatijih indijskih političkih dinastija, ojačati glas novoformiranog, 26-partijskog opozicionog saveza na čelu sa Gandijevim Kongresom.

Gandi je danas ušao u zgradu parlamenta pošto je ukazao poštovanje statui Mahatme Gandija u kompleksu, ali se nije obratio novinarima.

Predsednik Kongresa Malikardžun Kardž rekao je da odluka da se Gandi vrati na funkciju “donosi olakšanje narodu Indije, a posebno Vajanadu”, izbornoj jedinici u južnoj državi Kerala, iz koje Gandi dolazi.

Sud je Gandija proglasio krivim za klevetu i osudio ga na dvije godine zatvora zbog ismijavanja prezimena premijera Nerende Modija u predizbornom govoru 2019. godine.

Tada je Raul Gandi povezao premijera Narendru Modija sa dvojicom kriminalaca visokog profila, rekavši: „Zašto se svi lopovi prezivaju Modi?”

Raul Gandi je od 2017. na mjestu lidera Indijskog nacionalnog kongresa. Stranku je naslijedio od majke Sonje Gandi koja je vodila Kongresnu partiju 19 godina.

Kongresna partija nije na vlasti od 2014. kada je na izborima većinu osvojila nacionalistička partija premijera Narendre Modija.

Raul je unuk Indire Gandi, indijske premijerke i ćerke Džavaharlala Nehrua. Sonjin suprug i Raulov otac Radživ Gandi, takođe je bio premijer Indije.

I Indira i Radživ Gandi su ubijeni u atentatima.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve