Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

UNICEF: Trećina korisnika interneta su djeca

UNICEF-ovo istraživanje "Bezbjedan internet" za cijelu porodicu je pokazalo da manje od 10 odsto djece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godine

Trećina internet korisnika su djeca, a najčešći izazovi sa kojima su izloženi su prikupljanje ličnih podataka, lažne vijesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je danas digitalna agencija “Namics”, povodom Dana za bezbjedniji internet.

Podaci pokazuju da 80 posto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice (Foto: EPA)

UNICEF-ovo istraživanje ‘Bezbjedan internet’ za cijelu porodicu je pokazalo da manje od 10 odsto djece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godine”, istakao je predstavnik Namicsa Filip Gort, navedeno je u saopštenju.

Kako je ocijenjeno, zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama, današnja djeca se smatraju “digitalnim domorocima” (eng. digital natives). Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koji se razlikuju od onih koji su se sa modernim tehnologijama upoznali tek u odraslom dobu.

“Najčešće aktivnosti djece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primjer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji djeca komuniciraju i na koji se druže”, naveo je Gort.

On je dodao da je zato važno da djeca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog doba.

Podsjetio je i da su djeca koja nemaju pristup internetu mahom iz nerazvijenih i siromašnih područja.

“Ona uglavnom ne posjeduju uređaje pomoću kojih mogu pristupiti internetu ili ne znaju engleski – jezik najvećeg broja internet sadržaja. U modernom svijetu, nemogućnost korišćenja interneta, samo produbljuje razlike, jer nijesu svi u prilici da pristupe istim obrazovnim sadržajima, niti da koriste prednosti mobilnosti prilikom zapošljavanja”, kazao je Gort.

U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svijesti o internetu, bezbjednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti.

“Moderno doba zahtijeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom djece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka. Svi nivoi bi trebalo da pošalju poruku da internet nije sam po sebi loš, ali da se mora upotrebljavati na određen način koji podrazumijeva odgovornost, kritičko razmišljanje i kreativnost”, zaključio je Gort.

Dan za bezbjedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obilježava se u više od 150 država širom svijeta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Cilj Dana za bezbjedniji internet, koji se sjutra obilježava se pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, jeste da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve