Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Uhapšeni šef italijanske mafije i njegova desna ruka

Raduano je pobjegao iz zatvora prošle godine, gdje je izdržavao 24-godišnju kaznu zatvora zbog pripadnosti mafijskoj organizaciji, trgovine drogom, ilegalnog držanja oružja i drugih prestupa

Šef italijanske mafijaške grupe Marko Raduano, opisan kao “opasan” na sajtu najtraženijih ljudu u Evropskoj uniji, uhapšen je na Korzici, u Francuskoj, objavile su danas francuske i italijanske vlasti.

Marko Raduano (40) koji je pobjegao iz zatvora 2023. godine, vođa je „Sočieta Fođane“ – mafijaške grupe aktivne u južnom italijanskom okrugu Fođa. Navedeno je da je uhapšen juče.

Njegova „desna ruka“ Đanluiđi Trojano istovremeno je uhapšen u Oturi, na jugu Španije, navodi se u saopštenju karabinjera.

Po izvoru bliskom istrazi, Marko Raduano uhapšen je sinoć u Aleriji, na istoku Korzike, dok je večerao s devojkom. Mirno je priveden, a izvor je rekao da je živio „prilično štedljivo“, imao lažna dokumenta i koristio ukradeno vozilo s lažnom registracijom.

Raduano je izdržavao 24-godišnju kaznu zatvora zbog pripadnosti mafijskoj organizaciji, trgovine drogom, ilegalnog držanja oružja i drugih prestupa.

U drugom slučaju koji je u toku, on je pod istragom zbog dva ubistva 2017. godine, za koja se tereti i Đanluiđi Trajano.

Europol navodi da je on bio šef bande – „komandant, organizatori i bespoštedni ubica“.

Njegovo bjekstvo krajem februara 2023. godine iz dijela u zatvor pod visokim obezbjeđenjem Nuoro na Sardiniji bilo je nevjerovatno, a snimljeno je nadzornim kamerama. Pomoću više čaršava vezanih jedan za drugi on se spustio sa zida zatvora i pobjegao.

Trojano je bio u bjekstvu od 2021. godine. Pobjegao je dok je izdržavao kaznu od devet godina i dva mjeseca kućnog zatvora. Sada će morati u pravi zatvor.

Dugo potcijenjena mafijska grupa Fođa, nazvana „četvrta mafija“ – ostale su: Koza Nostra sa Sicilije, Ndrangeta iz Kalabrije i Kamora iz Napulja, smatra se jednom od najnasilnijih u Italiji.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve