Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Uhapšen Njemac zbog sumnje da je spremao teroristički napad

Državno tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičeni 36-godišnjak uhapšen tokom vikenda nakon što je u pijanom stanju iz stambene zgrade uzvikivao rasističke slogane i prijetio oružjem, prenio je njemački javni servis MDR

Njemačka policija privela je jednu osobu u Haleu zbog sumnje da je pripremala teroristički napad sa ekstremno desničarskom pozadinom, prenijeli su danas njemački mediji.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičeni 36-godišnjak uhapšen tokom vikenda nakon što je u pijanom stanju iz stambene zgrade uzvikivao rasističke slogane i prijetio oružjem, prenio je njemački javni servis MDR.

Prilikom hapšenja pronađena je eksplozivna naprava koja je bila spremna za upotrebu, prenosi Nova.

Istraga o motivu je u toku, a osumnjičeni je zadržan u pritvoru.

Tužilac Denis Černota izjavio je da je tokom pretresa stana osumnjičenog policija pronašla dokaze da 36-godišnji Nijemac prezire ljude koji se ne uklapaju u njegov pogled na svijet.

Istražitelji pretpostavljaju da čovjekov životni ambijent nije bio lak jer u Haleu postoji nekoliko žarišta kriminala, među kojima je i četvrt Šloserštrase.

Stanovnici su izjavili za televiziju da postoje tenzije u naselju u kojem žive Afrikanci.

Istražitelji, takođe, pretpostavljaju da je 36-godišnji muškarac sam napravio eksplozivnu napravu kako bi ranio i ubio ljude.

Ovaj 36-godišnjak je uhapšen prošle subote i nalazi se u pritvoru.

Tokom naknadne policijske akcije, oko 50 stanovnika moralo je da napusti svoje domove. Osumnjičeni nije nepoznat istražiteljima, pošto je ranije osuđivan za imovinske i nasilne zločine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve