Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Uhapšen direktor u Turskoj zbog nesreće u rudniku: Devet radnika nestalo u klizištu

Ogromno klizište zahvatilo je prije šest dana taj rudnik, u gradu Ilič u turskoj planinskoj provinciji Erzindžan, koji je u vlasništvu kompanije ''Anagold Madencilik''

Vlasti u Turskoj uhapsile su danas Čengiza Demirčija, direktora kompanije koja upravlja rudnikom zlata “Copler” u kojem je zbog ogromnog klizišta na istoku zemlje devet radnika nestalo, prenosi Asošijeted pres pisanje lokalnih medija.

Ogromno klizište zahvatilo je prije šest dana taj rudnik, u gradu Ilič u turskoj planinskoj provinciji Erzindžan, koji je u vlasništvu kompanije „Anagold Madencilik“.

Radnici su ostali zarobljeni ispod tone obrušene zemlje, a klizište je postalo i potencijalna ekološka katastrofa.

„Klizište je nastalo od gomile zemlje izvađene iz rudnika“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaj.

Demirči je zbog toga priveden rano jutros, a ranije ove nedjelje, pritvoreno je još osam zaposlenih u rudniku „Copler“, od kojih je šestoro zvanično uhapšeno.

Za radnicima koji se vode kao nestali već šest dana i dalje tragaju stotine spasilaca.

Tursko ministarstvo životne sredine saopštilo je u subotu da poništava ekološku dozvolu i licencu koja je izdata kompaniji „Anagold Madencilik“.

Stručnjaci su upozorili da bi klizište moglo predstavljati opasnost po životnu sredinu, jer je tlo prožeto opasnim supstancama, uključujući cijanid, koji se koristi za vađenje zlata. Rekli su da bi to moglo uticati na obližnju reku Eufrat koja se proteže preko Turske, Sirije i Iraka.

Ministarstvo je zatvorilo potok koji vodi do rijeke kako bi spriječilo zagađenje vode.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve