Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Udar na milione investitora: Indija predlaže zakon o zabrani kriptovalute

U Indiji obim transakcija raste i osam miliona investitora sada prema procjenama drži približno 1,4 milijarde dolara u kripto-investicijama

Indija će predložiti zakon kojim se zabranjuju kriptovalute, kažnjava svakog ko trguje ili čak drži takvu digitalnu imovinu, što bi mogao biti udar za milione investitora.

Nacrt zakona, jedan od najstrožijih u svijetu koji je do sad predložen, zabranio bi posjedovanje, izdavanje, rudarenje, trgovanje i prenos kripto-imovine, rekao je zvaničnik u Indiji, za agenciju Rojters.

Predložena mjera je u skladu s planom vlade koja je tražila zabranu privatnih virtuelnih valuta poput bitkoina, dok se u isto vrijeme priprema teren za službenu digitalnu valutu. Ipak, nedavni vladini istupi probudili su nadu investitora da bi pristup mogao biti blaži.

Umjesto toga, predlog zakona daje vlasnicima kriptovaluta do šest mjeseci da izađu iz poslova povezanim s istim, nakon čega će biti izrečene kazne. Zvaničnici su sigurni da će zakon biti usvojen, jer vlada premijera Narendre Modija ima značajnu većinu u parlamentu.

Ako predlog bude usvojen, Indija bi bila prva velika ekonomija koja je držanje kriptovaluta učinila ilegalnim. Čak ni Kina, koja je zabranila rudarenje i trgovinu, ne kažnjava posjedovanje.

Uprkos vladinim prijetnjama zabranom, u Indiji obim transakcija raste i osam miliona investitora sada prema procjenama drži približno 1,4 milijarde dolara u kripto-investicijama. Nijesu dostupni zvanični podaci.

“Novac se brzo umnožava, svakog mjeseca i ne želite sjediti po strani. Iako su ljudi u panici zbog potencijalne zabrane, pohlepa je pokretač ovakvih koraka”, rekao je Sumnesh Salodkar, kripto-investitor.

Registracije korisnika i prilivi novca na lokalnoj kripto-berzi Bitbns povećani su 30 puta u odnosu na godinu prije, rekao je Gaurav Dahake, njen izvršni direktor.

Unocoin, jedna od prvih indijskih berzi, dobila je 20.000 korisnika u januaru i februaru, uprkos zabrinutosti zbog zabrane.

Najviši indijski zvaničnici kriptovalutu su nazvali “Ponzijevom šemom“, ali je ministrica finansija Nirmala Sitharaman ovog mjeseca ublažila zabrinutost investitora.

“Mogu vam samo dati informaciju da se ne povlačimo potpuno, već tražimo načine na koje se eksperimenti mogu dogoditi u digitalnom svijetu i kriptovaluti”, rekla je Nirmala, te dodala da će imati iznijansiran pristup.

Visoki indijski službenik je rekao da je plan zabraniti privatnu kripto-imovinu iz istovremeno promovisanje blockchaina-tehnologije koja je okosnica virtualnih valuta, ali i sistem za koji stručnjaci kažu da bi mogao revolucionizirati međunarodne transakcije.

“Nemamo problem s tehnologijom. Nema štete u korišćenju tehnologije”, rekao je on.

Vladina komisija je 2019. godine preporučila zatvor do 10 godina ljudima koji rudare, drže, prodaju, prenose, izdaju ili trguju kriptovalutama.

U martu 2020. godine, indijski Vrhovni sud ukinuo je naredbu centralne banke iz 2018. godine kojom se zabranjuje bankama da trguju kriptovalutama, što je motivisalo investitore da ulažu značajna sredstva. Sud je naložio vladi da zauzme stav i izradi zakon o tom pitanju.

IzvorKlix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve