Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

U Rusiji počinju predsjednički izbori

Riječ je o prvim predsjedničkim izborima na kojima glasaju stanovnici četiri ukrajinske regije – Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija anketirala u septembru 2022. godine.

U Rusiji danas počinju predsjednički izbori koji će trajati do 17. marta, na kojima se aktuelni predsjednik Vladimir Putin bori za peti mandat, u utrci u kojoj skoro da nema protivnika.

Riječ je o prvim predsjedničkim izborima na kojima glasaju stanovnici četiri ukrajinske regije – Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija anketirala u septembru 2022. godine.

Putinova borba za peti mandat

Prema zakonu o izborima za predsjednika Ruske Federacije, državljani Rusije mogu učestvovati na predsjedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka.

Ankete i istraživanja javnog mnijenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 posto građana, što je više nego prije početka rata u Ukrajini.

Njegova kandidatura za peti mandat omogućena je nakon što je Ruska duma 2021. godine usvojila amandmane na Ustav prema kojima se, između ostalog, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsjednika Rusije odnosi na aktuelnog lidera zemlje, bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsjedničkih mandata.

Pravo glasa ima gotovo 110 miliona građana

Pored Putina, na izborima učestvuju predsjednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slutski, kandidat Komunističke partije Nikolai Karitonov i kandidat stranke „Novi ljudi” Vladislav Davankov.

Na izborima neće učestvovati opozicioni političar Boris Nadeždin, koga je prošlog mjeseca diskvalifikovala Centralna izborna komisija Rusije zbog propusta koji su navodno počinjeni tokom prikupljanja potpisa za kandidaturu.

Vrhovni sud Rusije odbacio je žalbu Nadeždina na odluku Centralne izborne komisije, koju je on ocijenio političkom.

Opozicija je izbore nazvala nepoštenim, a pobjedu Putina unaprijed napisanom.

Predsjedničke izbore će posmatrati delegacije iz 36 država i pet međunarodnih organizacija, a akreditovano je više od 200 parlamentarnih posmatrača i nekoliko desetina stručnjaka za izborni proces.

Rezulati predsjedničkih izbora trebali bi biti objavljeni najkasnije do 28. marta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZNAM
15.03.2024-10:48 10:48

PREDSJEDNICKI IZBORI SA JEDNIM KANDIDATOM DIKTATOROM! ONE & ONLY !