Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

U Poljskoj uhapšeno 18 ljudi zbog sumnje da su planirali napade za račun Rusije i Bjelorusije

Poljske vlasti su neke nedavne paljevine ili pokušaje paljenja povezale s agentima koje sponzoriše Rusija. Među uhapšenima posljednjih mjeseci su državljani Poljske, Bjelorusije i Ukrajine, navodi se u saopštenju Agencije za unutrašnju bezbjednost

Poljske vlasti su uhapsile 18 osoba zbog sumnje da su planirali neprijateljske aktivnosti i sabotaže za račun Rusije i Bjelorusije, uključujući ubistvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog – saopštilo je danas ministar unutrašnjih poslova Tomaš Siemoniak.

Poljske vlasti su neke nedavne paljevine ili pokušaje paljenja povezale s agentima koje sponzoriše Rusija. Među uhapšenima posljednjih mjeseci su državljani Poljske, Bjelorusije i Ukrajine, navodi se u saopštenju Agencije za unutrašnju bezbjednost.

Siemoniak je rekao da su akti sabotaže očigledno dio šireg plana koji uključuje sajber napade, potiskivanje migranata da iz Bjelorusije pređu u Poljsku i prijetnju njenoj bezbjednosti jer podržava Ukrajinu u odbrani od invazije Rusije.

Poljak je uhapšen u aprilu zbog optužbi da je bio spreman da špijunira za ruske vojne obavještajne službe i da učestvuje u navodnoj zavjeri za ubistvo Zelenskog, saopštili su poljski tužioci. On je navodno tražio kontakt s Rusima koji su direktno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će prenijeti detaljne informacije o strateškom aerodromu Žešov-Jasionka na jugoistoku Poljske, kod granice s Ukrajinom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve