Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

U Njujorku proglašeno vanredno stanje zbog majmunskih boginja

Njujork bilježi 1.400 slučajeva majmunskih boginja, pa se smatra epicentrom zaraze u SAD-u

Guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila je vanredno stanje zbog majmunskih boginja, a istovremeno je počela i užurbana distribucija vakcina ne bi li se suzbilo širenje tog virusa. Naime, Njujork bilježi 1.400 slučajeva majmunskih boginja, pa se smatra epicentrom zaraze u SAD-u, prenosi Jutarnji list.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus proglasio je virus globalnom zdravstvenom krizom krajem prošle sedmice kad je zabilježeno više od 20.000 slučajeva majmunskih boginja širom svijeta u 77 zemalja.

SAD trenutno ima oko 4.600 prijavljenih slučajeva, izvijestio je USA TODAY.

Nova odluka guvernerke Njujorka proširuje među ostalim krug kvalifikovanih osoba koje mogu davati vakcine protiv majmunskih boginja, uključujući osoblje hitne medicinske pomoći, apotekare i babice. Takođe dopušta ljekarima i ovlašćenim medicinskim sestrama da od pružaoca usluga zahtjeva slanje podataka o vakcini državnom Ministarstvu zdravstva.

U međuvremenu i gradonačelnik San Franciska proglasio je vanredno stanje zbog sve većeg broja novih slučajeva u tom gradu, koji ima 261 od 800 slučajeva majmunskih boginja u Kaliforniji.

No, savezni zdravstveni zvaničnici rekli su da još uvijek vagaju hoće li majmunske boginje proglasiti javno-zdravstvenim vanrednim stanjem za planetu, što bi oslobodilo više resursa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve