Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

U Italiji odobravaju treću dozu vakcine za ranjive kategorije stanovništva

Treću dozu potrebno je primiti najmanje šest mjeseci nakon druge doze za sve grupe osim imunokompromitovanih, kojima bi trebalo dati nakon 28 dana, prema preporuci AIFA

Italijanska agencija za ljekove AIFA odobrila je upotrebu treće doze vakcina protiv virusa korona za ranjive kategorije stanovništva.

Agencija je odobrila takozvanu buster dozu za one koji će vjerovatno imati slabiju zaštitu od dvije doze, poput osoba sa oslabljenim imunitetom, za starije od 80 godina, kao i za štićenike domova za stara lica.

Treća doza odobrena je i za zdravstvene radnike koji su često izloženi virusu.

Treću dozu potrebno je primiti najmanje šest mjeseci nakon druge doze za sve grupe osim imunokompromitovanih, kojima bi trebalo dati nakon 28 dana, prema preporuci AIFA.

Odobrenje će sada biti proslijeđeno Ministarstvu zdravlja, koje bi trebalo da ga potvrdi u narednim danima.

Evropska agencija za ljekove /EMA/ saopštila je ranije ovog mjeseca da procjenjuje potencijalnu buster dozu protiv virusa korona koja bi se mogla dati šest mjeseci nakon druge.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na moratorijum na buster doze najmanje do kraja septembra, kako bi se ostavilo više vakcina na raspolaganju ljudima u zemljama sa slabim pristupom cjepivu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve