Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

U Francuskoj podignut prvi spomenik posebnim herojima, civilnim i vojnim psima

Radio Frans enfo javio je da je spomenik otkriven u četvrtak i da u Francuskoj do sada nije postojao spomenik posvećen psima koji su tokom ratova spasili živote hiljada vojnika

U Francuskoj je prvi put podignut spomenik dosad zaboravljenim herojima, civilnim i vojnim psima.

Statua je u mjestu Suip na sjeveroistoku zemlje, poznatom po najvećoj vojnoj odgajivačnici pasa u Evropi, prenijeli su mediji.

Radio Frans enfo javio je da je spomenik otkriven u četvrtak i da u Francuskoj do sada nije postojao spomenik posvećen psima koji su tokom ratova spasili živote hiljada vojnika.

Spomenik je podignut na inicijativu društva „Santral Kanin“, federacije koja svake druge godine dodjeljuje trofeje psima-herojima.

Umjetnicima u svijetu je upućen poziv za pravljenje spomenika, a žiri je izabrao bronzanu skulpturu jednog francusko-kolumbijskog umjetnika, koja prikazuje vojnika iz Prvog svjetskog rata s vjernim prijateljem, psom.

Lokacija spomenika je brižljivo odabrana. Nalazi se u blizini najveće vojne odgajivačnice u Evropi, a to je 132. pseći pješadijski puk. Ovaj puk već 45 godina obučava sve elitne pse vojske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve