Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

U Evropi će 2024. biti više starijih od 65 nego mlađih od 15 godina

Procjenjuje se da će sljedeće godine populacija starijih od 65 godina biti brojnija od onih do 15 godina u evropskom regionu SZO, saopštila je ta organizacija

2024. u Evropi će biti više ljudi starijih od 65 godina nego onih mlađih od 15 godina, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja poziva na poboljšanje mjera za zdravije starosti.

Procjenjuje se da će sljedeće godine populacija starijih od 65 godina biti brojnija od onih do 15 godina u evropskom regionu SZO, saopštila je ta organizacija. Na globalnom nivou, takva situacija će se vjerovatno dogoditi oko 2064. prema projekcijama instituta

Ovaj trend ukazuje na nove društvene, ekonomske i epidemiološke izazove, dodala je organizacija čiji evropski region okuplja 53 zemlje, od kojih se neke nalaze i u centralnoj Aziji.

Širom Starog kontinenta produženi životni vijek često ide ruku pod ruku sa narušenim zdravljem. Da bi ublažila uticaj starenja stanovništva, SZO poziva vlasti da preduzmu mjere kako bi „omogućili starijim ljudima da održe i poboljšaju svoje fizičko i mentalno zdravlje, nezavisnost, socijalno blagostanje i kvalitet života“. Među preporučenim mjerama izdvajaju se uravnotežena ishrana i fizička aktivnost od najmanje 150 minuta nedjeljno. Još intenzivnija fizička aktivnost može smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka za 35 odsto, navela je SZO.

IzvorHRT

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve