Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Tusk: EU da se osvijesti – po broju stanovnika i BDP je moćnija od Rusije

Poljski premijer rekao je da je među predlozima njegove vlade poljoprivrednicima i pomoć u otkupu i kompenzacije za štete od nekontrolisanog uvoza iz Ukrajine

Poljski premijer Donald Tusk apelovao je danas na Evropsku uniju da se osvijesti da je i po broju stanovnika i BDP-u moćnija od Rusije i da konačno povjeruje da može da garantuje bezbjednost i svojim članicama i susjedima.

„Stanovništvo EU je brojnije od ruskog, naš BDP je veći. Evropa kao cjelina mora da povjeruje da jeste sila koja može da garantuje bezbjednost i Evropi i svojim susjedima. Sada je vrijeme da se djela“, kazao je Tusk poslije razgovora sa norveškim premijerom Jonasom Garom Stjoreom u Varšavi.

Poljski i norveški premijer obećali su da su spremni da povećaju finansijsku pomoć Ukrajini, a poljski premijer upozorio je da iako u Poljskoj nema klasičnog rata hibridni rat je poljska svakodnevica.

Poljski premijer obećao je takođe da neće prihvatiti zahtjeve najradikalnijih među poljskim poljoprivrednicima koji blokiraju granice i puteve tražeći da se zatvori granica sa Ukrajinom zbog nekontrolisanog uvoza poljoprivrednih proizvoda, bez limita i carina, što je solidarno uvela EU da se Ukrajini olakša finansiranje odbrane od Rusije i svakodnevnog života Ukrajinaca.

„To nisu zahtjevi o kojima može da se pregovara. Nisam premijer zbog toga da izvedem Poljsku iz EU ili da Poljska postane zemlja koja blokira granice sa Ukrajinom. Ali spremni smo da razgovaramo o limitima, ovi koje predlažu Brisel i Kijev za nas nisu prihvatljivi“, rekao je Tusk.

Poljski premijer saopštio je da u četvrtak organizuje susret sa liderima poljoprivrednika koji protestuju, a kazao je da je takođe spreman da privremeno zatvori granicu sa Ukrajinom za uvoz, ali samo u dogovoru sa zvaničnim Kijevom, kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije.

„Jedan broj će vam pokazati koliki imamo problem. U Evropi je u magacinima preko 20 miliona tona viška žitarica, u Poljskoj devet. A nije ni počela žetva. Nemamo trenutno infrastrukturu koja bi omogućila da se te žitarice izvezu. Tražićemo rješenje i sa EU i sa Ukrajinom i našim poljoprivrednicima“, kazao je Tusk.

Jedan od predloga Brisela i Kijeva da se riješe burni protesti poljoprivrednika širom Evrope jeste da se uvedu limiti čim uvoz pređe količine uvožene 2022/2023. godine, ali Tusk je kazao danas da je to za Poljsku neprihvatljivo i da insistira da se uvođenje limita procjenjuje na osnovu uvoza iz vremena prije ruskog napada na Ukrajinu dok su još važila carine i kvote i kada je bio osjetno manji.

Poljski premijer rekao je da je među predlozima njegove vlade poljoprivrednicima i pomoć u otkupu i kompenzacije za štete od nekontrolisanog uvoza iz Ukrajine.

Kako se bliže lokalni izbori početkom aprila radikalizuju se i protesti poljskih poljoprivrednika protiv Zelenog dogovora o klimatskim ciljevima EU iako je Evropska komisija u ključnim pitanjima zemljišta koje se ne obrađuje i pesticida i đubriva već popustila, kao i protiv uvoza iz zemalja van EU.

Sve češći su izgredi kada se na protestima pojavluju antiukrajinske poruke pa čak i jednom baner na traktoru sa pozivom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zavede red u Ukrajini, Briselu i u poljskoj vladi premijera Tuska.

Na protestu u utorak u Varšavi, na kome se po procjenama organizatora okupilo 50.000 poljoprivrednika, a, prema saopštenju gradskih vlasti, 10.000 demonstranata, učestvovali su i neki političari poljske opozicije ili radikalnih nacionalističkih pokreta poznati po antiukrajinskoj retorici, koju su pojačali pred lokalne poljske i izbore za Evropski parlament.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve