Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Turski parlament nakon višesatne debate odložio glasanje o ulasku Švedske u NATO

Predsjedavajući Komisije Fuat Oktay rekao je da bi komisija mogla vratiti nacrt zakona na svoj dnevni red sljedeće sedmice, ali nije odredio jasan vremenski okvir

Parlamentarna komisija za vanjske poslove Turske odlučila je u četvrtak da odloži raspravu o odobrenju pristupanja Švedske NATO-u.

Predsjedavajući Komisije Fuat Oktay rekao je da bi komisija mogla vratiti nacrt zakona na svoj dnevni red sljedeće sedmice, ali nije odredio jasan vremenski okvir. Dalji razgovori o nacrtu zakona biće vođeni jer sadašnje rasprave još nisu konačne.

“Da bi svi naši zakonodavci odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni. O svemu tome ćemo raspravljati na našem sljedećem sastanku komisije o tom pitanju”, rekao je Oktay nakon višesatne debate.

Komisija može donositi zakone običnom većinom. Može pozvati švedskog ambasadora da izvijesti zakonodavce ako je potrebno i ako to dozvoljavaju propisi parlamenta, dodao je Oktay.

Podsjećamo, Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO u maju prošle godine, suočene sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Švedska vjeruje da je učinila sve kako bi riješila zabrinutost Turske, ali njen zahtjev za članstvo u NATO-u sada je u rukama zakonodavaca.

Prijedlog zakona mora odobriti parlamentarna komisija za vanjske poslove prije glasanja u punoj generalnoj skupštini. Erdogan bi ga tada potpisao kao zakon.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve