Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Tramp: Vrijeme je da Izrael završi rat u Gazi

Izrael mora biti vrlo oprezan, jer gubite puno svijeta, puno podrške, rekao je američki predsjednički kandidat.

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na izborima u SAD-u u novembru, upozorio je Izrael da gubi međunarodnu podršku i da bi trebao “završiti” svoj rat u Gazi.

Tramp je rekao da je, iako bi reagovao na isti način kao Izrael nakon Hamasovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, a više od 200 zarobljeno, vrijeme da se sukob okonča.

Više od 32.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi otkako je Izrael počeo bombardovanje i napad na Pojas Gaze prije gotovo šest mjeseci.

“Morate završiti svoj rat”, rekao je Tramp za Israel Hayom, u intervjuu za koji te desničarske novine kažu da je snimljen tokom vikenda.

“Morate to završiti, morate to obaviti.”

Trampovi komentari objavljeni su nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasalo za trenutni prekid vatre.

Trampova proizraelska politika

Mjera je usvojena nakon što je Washington bio suzdržan na glasanju, ali nije upotrijebio svoje pravo veta, kao što je uradio tri puta ranije.

Izrael je rekao da će nastaviti svoju ofanzivu sve dok Hamas ne bude uništen i preostali zarobljenici ne budu oslobođeni, i želi prodrijeti u južni grad Rafu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

Plan je izazvao zabrinutost u SAD-u.

“Izrael mora biti vrlo oprezan, jer gubite puno svijeta, puno podrške”, rekao je Tramp tokom intervjua.

Tramp se često predstavlja kao pristalica Izraela. Donio je odluku da preseli američku ambasadu u Jerusalem, a poziva se i na ulogu svoje nekadašnje administracije u posredovanju u Abrahamovom sporazumu iz 2020, prema kojem su arapske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, normalizovale veze s Izraelom.

Palestinci su se dugo protivili takvoj politici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve