Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Tramp bijesan, zbog snimka na kojem mu podsmijavaju, pa otkazao pres konferencije na NATO samitu

Novinari su Trampa pitali da prokomentariše snimak na kojem je Trudo komentarisao njegovu dugu konferenciju za novinare riječima: “Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu”

Američki predsjednik Donald Tramp žestoko je reagovao na snimak u kojem se čuje kako mu se Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo, njegov kolega iz Holandije Mart Rute i Boris Džonson podsmijevaju.

Tramp je, ne birajući riječi, Trudoa nazvao dvoličnim, a potom otkazao preostale pres konfernecije na završnom danu NATO samita.

Novinari su Trampa pitali da prokomentariše snimak na kojem je Trudo komentarisao njegovu dugu konferenciju za novinare riječima: “Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu”.

Džastin Trudo je dvoličan. Izgledao mi je kao fin momak, ali iskreno da vam kažem, kada sam ga prozvao zbog činjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, vidim da nije bio srećan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac”,  rekao je Tramp.

Sporni snimak nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

“A zbog toga si kasnio?” pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: “Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.”

“O da, da, najavio je…”, kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da “ostaje pri svojim tvrdnjama” o NATO-u kao savezu koji je u stanju “moždane smrti”, što je Tramp nazvao “uvredljivim”.

Ono što Makron potom kaže opet ne može da se razumije na snimku.

“Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)”, kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

IzvorBlic

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve