Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Tonga prekrivena pepelom, prijeti humanitarna katastrofa

Došlo do erupcije vulkana i cunamija

Ostrvska država Tonga pretrpjela je veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija. Prekinut je podmorski kabl i zemlja je odvojena od ostatka svijeta. Zalihe vode su zagađene, a zbog pepela koji je prekrio zemlju avioni sa humanitarnom pomoći ne mogu da slete na aerodrom. Strahuje se od moguće humanitarne krize. Potvrđeno je da su stradale dvijee osobe, ali se ne zna da li je to konačan broj žrtava.

U Tongi je u subotu došlo do erupcije podvodnog vulkana, koja je dovela do cunamija. Prema saopštenju UN, poziv za pomoć detektovan je u izolovanoj grupi ostrva Haapai, za koje je mornarica Tonge prijavila veliku štetu zbog udara talasa visine od pet do deset metara.

Postoji posebna zabrinutost za ostrva Fonoi i Mango, na kojima živi 36, odnosno 69 ljudi.

Snimci koje su napravile novozelandske odbrambene snage i koji su kružili društvenim mrežama u Tongi pokazali su “katastrofalnu štetu” na udaljenom ostrvu Atata.

Ostrva Fonoifua, Niniva, Nomuka i Mango imaju oštećenja u rasponu od velikih do katastrofalnih, pri čemu je jedno selo na Mangu potpuno uništeno.

Vulkanska prašina i pepeo prekrili su Tongu, pa se vjeruje i da su zalihe vode zagađene.

U međuvremenu, stigla je i vijest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, doveli do izlivanja nafte duž obala Perua.

Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomjerili brod i da se gorivo izlilo, prenio je Rojters.

Erupcija je poslala talase cunamija preko Tihog okeana i čula se čak i na Novom Zelandu, na udaljenosti od oko 2.300 kilometara.

Posledice erupcije i u Republici Srpskoj

“Udarni talas” nakon erupcije kod Tonge zabilježen je sinoć i u Evropi, više od 15 sati posle vulkanske erupcije na udaljenosti od čak 17.000-18.000 kilometara.

“Udarni talas” je registrovan u vidu nagle promjene vazdušnog pritiska u kratkom vremenskom periodu.

Promjena pritiska registrovana je i na stanicama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Kako je saopšteno, u periodu od 20 do 22 sata došlo je do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibra, prenose Nezavisne novine.

Ta neobična i rijetka pojava nije uticala na vremenske prilike.

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Haapai, koji je eruptirao u subotu, nalazi na na seizmički aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu i na oko 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge.

Tonga je kraljevina od 176 ostrva, od kojih je 36 naseljeno, s populacijom od 104.494 ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve