Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Tokom nereda u Francuskoj privedeno 3.200 ljudi, prosječna starost 17 godina

Od privedenih 60 odsto nije poznato policiji

Francuske snage reda privele su oko 3.200 osoba između utorka i nedjelje tokom pet uzastopnih noći nereda izazvanih zbog smrti 17-ogodišnjeg Nahela koga je ubio policajac, a od privedenih 60 odsto nije poznato policiji, rekao je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Ministar je rekao tokom posjete Remsu, na sjeveroistoku Francuske, da 60 odsto od tih privedenih 3.200 osoba nema nikakve prethodne sudske postupke i nisu poznati policijskim službama i nikad nisi bili podvrgnuti policijskoj kontroli.

Prosječna starost privedenih je 17 godina, a ponekad se radi i o djeci od 12 do 13 godina, koji su izazivali požare, napadali policiju i izabrane predstavnike naroda, rekao je ministar.

On je insistirao na odgovornosti roditelja i porodice u nadzoru tih mladih osoba, jer, kako je dodao, nije na nacionanoj policiji ili žandarmeriji, ili gradskim vlastima, ili čak na državi da rješava problem kada 12-ogodišnje dijete zapali neku školu.

Ministar je rekao da je konstatovano da u noći od nedjelje na ponedjeljak nije prijavljen nikakav veći incident i da se red ponovo uspostavlja, zahvaljujući najavljenoj čvrstoći snaga reda.

Međutim na zahtjev predsjednika republike policija i žandarmerija će i dalje biti vrlo aktivno mobilisana i narednih noći.

Ministar je rekao da je oslobođeno 20 miliona eura da se postave nove kamere za video nadzor, umjesto starih polomljenih tokom nereda. Rekao je da je državni novac na raspolaganju gradskih vlasti.

U pet noći nereda do nedjelje ujutru Ministarstvo je zabilježilo 5.000 zapaljenih vozila, 10.000 zapaljenih kanti za smeće, gotovo 1.000 zgrada zapaljenih ili oštećenih, 250 napada na policijske stanice i žandarmerije i povrijeđenih više od 700 pripadnika snaga reda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kiks
03.07.2023-16:27 16:27

Sto bi ovaj nas Francuz rekao, ,,Fasizam”.