Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Tehnički kvar uzrok eksplozije na gasovodu u Litvaniji

Litvanija je prekinula sav uvoz ruskog gasa u aprilu 2022. godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Zemlja uvozi gas iz više zemalja preko terminala za tečni prirodni gas Klaipeda izgrađenog prije jedne decenije. Taj terminal zadovoljava porebe Litvanije za prirodnim gasom i omogućuje isporuke susjednim zemljama

Eksplozija na gasovodu na sjeveru Litvanije zbog koje je evakuisano jedno selo je najvjerovatnije izazvana tehničkim kvarom, rekao je šef litvanske kompanije zadužene za transport gasa.

U eksploziji koja se dogodila sinoć oštećen je gasovod kompanije Amber Grid na sjeveru Litvanije, ali nije bilo stradalih, objavio je lokalni operator na svom portalu.

U vrijeme eksplozije se širio plamen visok 50 metara. Iz predostrožnosti evakuisano je oko 250 ljudi iz obližnjeg sela Valakeliaja.

Požar je ugašen do ponoći i meštani su se danas vratili u svoje domove, a počeli su radovi na popravci oštećenog gasovoda.

„Jedan od mogućih uzroka eksplozije je da je izazvana greškama na zavarenim spojevima gasovoda ali istraga će dati sve odgovore u narednih nekoliko dana“, rekao je Nemunas Biknius, šef grupe AB Amber Grid, operatora litvanskog sistema prenosa prirodnog gasa.

On je rekao da ne vjeruje da je eksplozija rezultat neke namjerne aktivnosti i da vjeruje da se radi o nesrećnom slučaju.

Gasovod prevozi gas od litvanske baltičke luke Klaipeda do susjedne Letonije.

Susjedna gasovodna cijev nije oštećena i njom je nastavljeno snabdijevanje gasom potrošačima u toj oblasti, saopštila je grupa Amber Grid.

Litvanija je prekinula sav uvoz ruskog gasa u aprilu 2022. godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Zemlja uvozi gas iz više zemalja preko terminala za tečni prirodni gas Klaipeda izgrađenog prije jedne decenije. Taj terminal zadovoljava porebe Litvanije za prirodnim gasom i omogućuje isporuke susjednim zemljama.

 

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve