Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

SZO poziva bogate države da se uzdrže od davanja treće doze vakcine

''Neću ostati nijem kada kompanije i zemlje koje kontrolišu globalnu isporuku vakcina misle da siromašni treba da budu zadovoljni onim što preostane'', naveo je Gebrejesus

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je bogate države sa velikim zalihama vakcina protiv koronavirusa da se uzdrže od davanja treće doze vakcine do kraja godine i učine ih dostupnim siromašnim zemljama.

Gebrejesus je zapravo ponovio raniji apel na „moratorijum“ na davanje treće doze vakcine, koji je u najvećoj mjeri ignorisan.

On je kazao da je „zgrožen“ stavovima koje je u utorak iznijelo vodeće udruženje proizvođača ljekova, da su zalihe vakcina dovoljno velike da omoguće i davanje treće doze ljudima u bogatijim zemljama i davanje prve u siromašnijim, koje se suočavaju sa nedovoljnim brojem vakcina.

„Neću ostati nijem kada kompanije i zemlje koje kontrolišu globalnu isporuku vakcina misle da siromašni treba da budu zadovoljni onim što preostane. Zbog toga što su proizvođači dali prioritet bogatim zemljama ili su sa njima potpisale ugovore, siromašne zemlje su lišene sredstava za zaštitu svog stanovništva“, naveo je Gebrejesus.

Prema podacima SZO, u svijetu je dato 5,5 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, od kojih 80 odsto u zemljama koje ne spadaju u siromašne.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve