Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Suspendovan ruski pravoslavni sveštenik koji je održao parastos za Navaljnog

U saopštenju objavljenom na službenoj web-stranici u utorak Eparhija nije rekla zašto je kažnjen sveštenik Dmitrij Safronov. Njemu je zabranjeno davanje blagoslova, nošenje odore i crkvenog svešteničkog krsta do 2027. godine

Ruski pravoslavni sveštenik koji je u martu održao službu za mrtve za pokojnog ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog suspendovan je sa svešteničkih dužnosti na tri godine, saopštila je Moskovska eparhija Ruske pravoslavne crkve.

U saopštenju objavljenom na službenoj web-stranici u utorak Eparhija nije rekla zašto je kažnjen sveštenik Dmitrij Safronov. Njemu je zabranjeno davanje blagoslova, nošenje odore i crkvenog svešteničkog krsta do 2027. godine.

Safronov bi, takođe, trebao biti premješten u drugu crkvu u Moskvi kako bi obavljao dužnosti čitača psalama.

“Po isteku razdoblja pokore, na temelju povratnih informacija s mjesta poslušnosti, donijeće se odluka o mogućnosti njegove dalje svešteničke službe”, stoji u saopštenju Eparhije.

Safronov je 26. marta održao parastos kojem su prisustvovale hiljade ljudi koji su došli oprostiti se s Navaljnim, najžešćim kritičarom predsjednika Vladimira Putina u Rusiji.

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, imao je 47 godina kada je preminuo u ruskom zatvoru.

Služio je 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam koje je osudio kao politički motivisane. Zatvoren je po povratku iz Njemačke u januaru 2021. i umro je u udaljenoj kaznenoj koloniji iznad Arktičkog kruga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve