Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Sud u Londonu danas odlučuje o izručenju Asanža Americi

Asanžov pravni tim kaže da su otvorene opcije – da bi mogao da se nađe u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, da bi mogao biti oslobođen ili da bi njegov slučaj mogao da ide u novu, višemjesečnu pravnu proceduru

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž danas bi trebalo da sazna da li je izgubljena 13 – godišnja pravna bitka koju vodi protiv izručenja iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države, koja ga tereti za špijunažu.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu trebalo bi da odluče da li britanski sud prihvata uvjeravanja Vašingtona da se Asanž (52) tokom suđenja za špijunažu u SAD neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava o pravu na slobodu govora, prenosi Rojters.

Asanžov pravni tim kaže da su otvorene opcije – da bi mogao da se nađe u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, da bi mogao biti oslobođen ili da bi njegov slučaj mogao da ide u novu, višemjesečnu pravnu proceduru.

„Imam osjećaj da bi bilo šta moglo da se dogodi u ovoj fazi. On bi mogao biti izručen ili mogao bi da bude oslobođen“, rekla je prošle nedjelje Asanžova supruga Stela.

Vikiliks je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice u svijetu ocjenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albanez, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao povjerljive ili osjetljive informacije.

Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve