Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Stoltenberg o izjavi Zelenskog: Nijesmo vidjeli ozbiljnije prijetnje Rusije saveznicima, ali ostajemo oprezni

''Posmatramo šta Rusija radi i ostajemo ujedinjeni''

Nijesmo vidjeli ozbiljne prijetnje Rusije saveznicima ili regionu, ali naravno ostajemo oprezni i posmatramo šta Rusija radi i ostajemo ujedinjeni, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon što je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao da Rusija planira otvaranje fronta i na Balkanu.

Ističe da NATO ima vojno prisustvo u regionu kroz misiju KFOR, kroz sjedište u Sarajevu i Beogradu.

“Spremni smo da to pojačamo i da uradimo ono što je neophodno da zaštitimo svakog saveznika od svake prijetnje. Ali ponavljam, za sada nijesmo vidjeli nijednu ozbiljnu vojnu prijetnju saveznicima. Nastavićemo da ponavljamo naše poruke Rusije da bi trebalo da obustave agresivne akcije protiv susjeda i zaustavi agresiju prema Ukrajinu i treba da poštuju nacionalno pravo svake zemlje i njihovi pravo da biraju svoje bezbjednosne aranžmane”, poručio je Stoltenberg tokom posjete Sjevernoj Makedoniji, nakon konferencije sa makedonskim premijerom Kovačevskim.

Podsjetio je da je Putin u rat sa Ukrajinom ušao zato što nije želio da se ta zemlja pridruži savezu.

“On je čak želio i više od toga – da NATO garantuje da se NATO neće širiti i da će povući svoje snage iz istočnog dijela saveza”, naveo je Stoltenberg.

Desilo se, kako ističe, suprotno.

“Imamo više vojnog pristustva u istočnom dijelu saveza i imamo nove saveznice Finsku i švedsku. To je veliki poraz za Putina i to znači da je bila velika greška napad na Rusiju. Drago mi je da imamo zemlje koje najavljuju još dodatne pomoći Ukrajini, bićemo tu da podržimo rusko pravo na samoodbranu u ratu protiv Rusije”, zaključio je Stoltenberg.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve