Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Stoltenberg: Kijevu ”vezane ruke” jer ne smije da napadne Rusiju oružjem zapadnih saveznika

Nekoliko država je upotrebu oružja koje isporučuje Ukrajini ograničilo samo na njenu teritoriju, uključujući Krim i Donbas, ali zabranjujući im da njime napadnu rusko tlo

Ukrajini su “vezane ruke” zbog ograničenja u da oružjem koje dobija od svojih zapadnih saveznika napadne teritoriju Rusije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nekoliko država je upotrebu oružja koje isporučuje Ukrajini ograničilo samo na njenu teritoriju, uključujući Krim i Donbas, ali zabranjujući im da njime napadnu rusko tlo.

„Zbog toga su Ukrajincima ‘vezane ruke’ i to ima veoma otežava odbranu“, rekao je Stoltenberg na početku sastanka NATO-a u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

„Mislim da je vreme da se preispitaju neka od tih ograničenja“, rekao je Stoltenberg jer, kako je ukazao, Kijev „ima pravo da se brani“ i „ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine“.

Sjedinjene Američke Države, glavni snabdijevač vojne pomoći Ukrajini, i Njemačka i neke druge države Evropske, nisu da daju oružje bez ikakvih ograničenja.

Međutim, državni sekretar SAD-a Entoni Blinken je nedavno u Kijevu ocijenio da je na Ukrajini odluka o tome kako će koristiti oružje.

„Nismo podsticali napade izvan Ukrajine, ali na kraju krajeva, na Ukrajini je da donese odluke o tome kako će se boriti u ovom ratu“, rekao je Blinken.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve