Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Stela Asanž: Džulijan neće preživjeti ako bude izručen Americi

Stela Asanž je za radio BBC rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako u utorak Visoki sud u Londonu odbije žalbu Asanža odluku o izručenju Sjedinjenim državama, dodajući da je eventualna posljednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, izjavila je danas da on neće preživjeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da sjutrašnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti posljednje za njega.

Stela Asanž je za radio BBC rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako u utorak Visoki sud u Londonu odbije žalbu Asanža odluku o izručenju Sjedinjenim državama, dodajući da je eventualna posljednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

Stela navodi da je on fizički i psihički izuzetno slab.

“Ovo saslušanje će, u suštini, odrediti da li će on živjeti ili umrjeti“, rekla je ona.

Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine. Prethodno je, u januaru 2021. godine, londonski sud donio presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promijenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uvjeravanja da će Asanža adekvatno tretirati.

Portal Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih dokumenata i diplomatskih depeša, za šta američki tužioci tvrde da je “ozbiljno ugrozilo“ živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on “žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD“.

Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu prije nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije, nakon čega je prebačen u zatvor u Londonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jony
19.02.2024-19:11 19:11

Bajden da ukine USA izručenje , nećekati sudbinu Navaljnog.