Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Statue Kristofera Kolumba na meti napada demonstranata u Bostonu i u Virdžiniji

Moreplovac dugo predstavljan kao čovjek koji je otkrio Ameriku se sada često smatra figurom genocida američkih Indijanaca i domorodaca uopšte

Jednoj statui Kristofera Kolumba skinuta je glava sinoć u Bostonu, a druga njegova statua je bačena u jezero u američkoj državi Virdžiniji u jeku antirasističkog pokreta ponovo pokretnutog u SAD poslije smrti Afroamerkanca Džordža Flojda pod rukama bijelog policajca.

Foto: AP

Statua u čast italijanskog istraživača nalazi se u parku Kristofera Kolumba u centru tog grada. Ona je već ranije bila vandalizovana pošto je Kristofer Kolumbo osporavan u SAD već nekoliko godina.

Moreplovac dugo predstavljan kao čovjek koji je otkrio Ameriku se sada često smatra figurom genocida američkih Indijanaca i domorodaca uopšte. On se osporava isto kao i robovlasnici ili generali konferederacije za vrijeme američkog građanskog rata.

Desetine američkih gradova više tako ne zovu praznik Kolumbov dan, koji se slavi u oktobru i koji je postao savezni praznik 1937. godine, već ga nazivaju Danom sjećanja na domorodačke narode. Ali to nisu uradili Boston i Njujork gdje su jake zajednice italijanskog porijekla kojima taj dan odaje počast.

Druga statua Kristofera Kolumba sklonjena je sinoć u Ričmondu u Virdžiniji i odvučena i bačena u jezero.

Guverner Virdžinije, gdje su se smjestili prvi engleski kolonisti prije nego što je postala srce američkih robovlasnika, rekao je prošle nedjelje da želi što prije da skloni drugu statuu u gradu, glavnom komandantu južne vojske genralu Robertu I. Liju.

Gradonačelnik Bostona Martin Volš rekao je da će Kolumbova statua biti sklonjena već danas dok se čeka konačna odluka o tome šta će biti sa njom, prenose lokalni mediji.

Pokret koji se obrušio na simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogađa i druge zemlje, kao što su Velika Britanija i Belgija gdje su statue kolonijalnih ličnosti napadnute posljednjih dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve