Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Šta stoji u Zakonu o legalizaciji kanabisa u Njemačkoj

''Okončaćemo štetnu prohibiciju kanabisa'', najavljuje predsjednica Odbora za zdravstvo u Bundestagu, Kirsten Kapert-Gonter iz stranke Zeleni

Poslaničke grupe stranaka vladajuće njemačke koalicije podržale su Nacrt zakona o legalizaciji kanabisa. On ipak ne bi trebalo da bude onako restriktivan kao što se do sada pretpostavljalo. Šta je njime predviđeno?

„Okončaćemo štetnu prohibiciju kanabisa“, najavljuje predsjednica Odbora za zdravstvo u Bundestagu, Kirsten Kapert-Gonter iz stranke Zeleni. Ona je, kako prenosi Dojče vele (DW), Nacrt zakona ocijenila kao „promjenu paradigme, za koju su se mnogi ljudi zalagali već nekoliko decenija“.

Sudeći po onome oko čega su se usaglasili predstavnici socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP), Zakon će ipak biti nešto blaži nego što se do sada očekivalo. Poslaničke grupe su se između ostaloga dogovorile i oko toga da se zabrana konzumiranja kanabisa u blizini škola i sličnih ustanova smanji na krug od sto metara od same institucije. Do sada se kao granica za konzumiranje kanabisa spominjala distanca od 200 metara.

Koliko je kanabisa (i)legalno?

Osim toga, ublažavaju se i pravila kojima se reguliše uzgoj, odnosno posjedovanje kanabisa. Ubuduće će, kako je predviđeno tekstom zakona, biti dozvoljeno posjedovati do 50 grama, umjesto 25 grama – što se do sada spominjalo kao gornja granica. U privatnom prostoru bi se kažnjavalo posjedovanje više od 60 grama, a u javnom kazne prijete onim osobama kod kojih se pronađe više od 30 grama kanabisa. Sve manje od toga bi se tretiralo kao prekršaj.

Kako je rekla Kapert-Gonter, vladajuća koalicija je postigla dogovor i oko „primjerenih“ krivičnih propisa i novčanih kazni. To konkretno znači da bi novčane kazne s maksimalnih 100.000 eura trebalo da se smanje na maksimalnih 30.000 eura. Stručnjaci iz Ministarstva saobraćaja bi do kraja marta iduće godine trebalo da predlože i maksimalnu, tj. gornju granicu dozvoljene količine THC u organizmu s kojom se može, odnosno smije učestvovati u saobraćaju. THC je sastojak kanabisa koji je odgovoran za njegovo opojno dejstvo.

Zabrana za maloljetnike

„U pregovorima smo uspjeli da dođemo do upotrebljivih rješenja kojima osiguravamo zaštitu mladih i zdravlja, a istovremeno dekriminalizujemo konzumiranje kod odraslih“, naglasila je Kapert-Gonter. To konkretno znači da je za osobe mlađe od 18 godina posjedovanje i konzumacija kanabisa i dalje – zabranjeno.

Iz vladajuće njemačke koalicije poručeno je i da se do daljeg neće realizovati njihov izvorni plan po kojem bi se kanabis ubuduće prodavao i u prodavnicama koje bi bili zvanično licencirane.

Obećanje iz koalicionog ugovora

Legalizacija kanabisa jedno je od obećanja koje su stranke SPD, Zeleni i FDP definisale koalicionim ugovorom. Već duže vrijeme se vodi diskusija o predlogu zakona kojim bi se ta oblast regulisala.

Zakon bi uskoro trebalo da bude usvojen u Bundestagu, a na snagu bi, kako se planira, trebao da stupi u idućoj godini, vjerovatno na proljeće. Ranije je bilo planirano da će stupiti na snagu od 1. januara 2024, ali je ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD) nedavno potvrdio da to neće biti moguće ostvariti u zacrtanom roku.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve