Svemirska letjelica koju je projektovala i izgradila privatna kompanija Spejseks (SpaceX) stigla je danas sa dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u orbiti Zemlje.

foto: Beta/AP

 

Spejseksova kapsula Dregon (Dragon – zmaj) sletjela je automatski – što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu.

Jučerašnje lansiranje iz Svemirskog centra “Kenedi” u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u SAD, smatra se istorijskim pošto je prvo koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom polijetanja misija “Apolo” na Mjesec, prije pola vijeka.

Kapsula s Harlijem i Benkenom ušla je u orbitu Zemlje nedugo pošto je raketa “Falkon 9” koja ju je ponijela lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

Taj poduhvat je tim revolucionarniji jer se veći, prvi stepen “Falkona 9”, namijenjen za višekratnu upotrebu čime letovi pojeftinjuju, sam automatski vratio na Zemlju i uspravno – kako je i poletio, uz pomoć svojih motora sletio na palubu posebno izgrađenog “broda-drona” “Spejseksa”, nazvanog “Of Course I Still Love You” (Naravno da te još volim).

foto: Beta/AP

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica astronauta su putovala 19 sati.

Osnivač i glavni vlasnik kompanije “Spejseks” je američki inženjer, preduzetnik i inovator Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Lansiranje iz Kejp Kanaverala juče su pratili i predsjednik i potpredsjednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens.

Brojni građani takođe su se okupili da bi posmatrali lansiranje rakete.

Poslije pola vijeka, intenzivna svemirska aktivnost SAD je bila obustavljena iz niza razloga, te je jučerašnji let astronauta NASA u orbitu Zemlje prvi s teritorije SAD poslije skoro čitave decenije prekida. Letjelica s astronautima NASA posljednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

foto: Beta/AP

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti polijetali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronaute su u svemir do sada slale samo Rusija, SAD i Kina, ali nikada do sada to nije učinila privatna kompanija.

NASA je posljednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici pre 40 godina.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve