Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Šolc obećava rješenje budžetske krize

Njemački kancelar Olaf Šolc  obećao je u utorak da će njegova vlada raditi “što je brže moguće” na rješavanju budžetske krize, ali je ponudio malo detalja kako će ostvariti svoje ciljeve promovisanja čiste energije nakon što je odlukom suda budžet ostao bez desetina milijardi eura.

Šolc je rekao da će uprkos budžetskoj krizi Njemačka nastaviti da pomaže Ukrajinu i pokušao da uvjeri građane da će vlada ispuniti svoje obaveze prema njima.

Pored ekonomije u problemu, Njemačka sada mora da nađe način da popuni praznine u potrošnji izdvojenih za projekte obnovljive energije i pomoći kompanijama i potrošačima koji se suočavaju sa visokim računima za komunalne usluge zbog ruskog rata u Ukrajini.

Budžetska kriza u Njemačkoj je nastala kada je Ustavni sud 15. novembra presudio da je vlada djelovala u suprotnosti s takozvanom ustavnom “dužničkom kočnicom” koja ograničava budžetski deficit na 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Time je sud izbrisao oko 60 milijardi eura potrošnje za ovu i sljedeću godinu, navodeći da vlada ne može da prebaci neiskorišćena sredstva namijenjena za pomoć poslije pandemije kako bi podstakla projekte vjetra i sunca, pomogla u računima za energiju i podstakla ulaganja u proizvodnju kompjuterskih čipova.

Šolc je u utorak u parlamentu rekao da vlada neće odustati ni od jednog od svojih ciljeva, koji takođe uključuju promovisanje ulaganja u fabrike kompjuterskih čipova i baterija za električne automobile kako bi se modernizovala ekonomija.

On je rekao da bi bila “ozbiljna, neoprostiva greška… zanemariti modernizaciju zemlje”.

Pomoć Ukrajini

Šolc je takođe rekao da je vojna i finansijska podrška Ukrajini od “egzistencijalne važnosti” za Evropu, braneći obaveze potrošnje na odbranu dok se Berlin suočava s domaćom budžetskom krizom.

Njemačka je bila jedan od najvećih podržavalaca Ukrajine zajedno sa SAD, snabdjevajući Kijev oružjem za borbu protiv ruskih snaga, rekao je Šolc.

“Nastavićemo sa ovom podrškom sve dok je to neophodno”, rekao je Šolc.

“Niko od nas ne želi da zamisli kakve bi još ozbiljnije posljedice imalo po nas da Putin pobijedi u ovom ratu”, rekao je njemački kancelar.

Uvjeravanje građana

Šolc je rekao da budžetska kriza neće uticati na pouzdane državne usluge i da ona neće uticati na tekuće rashode.

“Država će nastaviti da ispunjava svoje zadatke”, rekao je on.

“Presuda Ustavnog suda ništa ne mijenja u vašem svakodnevnom životu ovdje i sada – bez obzira da li primate dječiji dodatak ili stipendije za studiranje, penziju ili stambenu naknadu”, rekao je kancelar obraćajući se građanima koji su bili uznemireni nekim neosnovanim tvrdnjama.

On je dodao da građani mogu da vjeruju da će država ispuniti svoje obećanja.

“Nikoga ne ostavljamo samog sa izazovima sa kojima se trenutno suočavamo”, dodao je kancelar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve