Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Snijeg pao u Pakistanu nakon 30 godina: Poginulo 35 ljudi

Nevrijeme iznenadilo sve

Najmanje 35 osoba je poginulo, a nekoliko desetina je povrijeđeno kada su Pakistan pogodile ledena kiša i neočekivane snježne padavine.

Među poginulima je 22 djece, od kojih su neka stradala u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopštile su vlasti za upravljanje u vanrednim situacijama.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su sjeverne i zapadne regione Pakistana, zatrpavši puteve i oštetivši stotine kuća. Stručnjake je iznenadio snijeg jer je Pakistan u martu obično vlažan, prenosi BBC.

Muštak Ali Šah, bivši direktor meteorološkog odjeljenja zemlje, pripisao je neobične uslove klimatskim promjenama. Dodao je da slabo nevrijeme sa gradom koje traje “nekoliko trenutaka” ne bi bilo toliko iznenađujuće, ali je neobično da to traje više od 30 minuta.

Hadžit Šah, stanovnik okruga Kirk u sjeverozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva, rekao je da je samo jednom doživio snijeg u svom kraju.

– Koliko se sjećam, bilo je slabih snježnih padavina nekoliko minuta prije otprilike 25 ili 30 godina – rekao je on za BBC.

Obilne kiše potpuno su uništile najmanje 150 kuća i djelimično oštetile 500 kuća, uglavnom u Hajber Pahtunkvi i jugozapadnoj provinciji Beludžistan, saopštile su vlasti. U pojedinim okruzima više dana je potpuno isključena struja.

Pokrajinska vlada Hajber Pahtunkve obezbijedila je pomoć pogođenim oblastima i najavila finansijsku pomoć povrijeđenima i porodicama poginulih.

Pakistansko meteorološko odjeljenje je u svojoj nedjeljnoj prognozi saopštilo da se u većem dijelu ove nedjelje očekuje “uglavnom hladno i suvo vrijeme”, iako bi u nekim dijelovima Beludžistana i Kašmira trebalo da očekuju “snježne padavine iznad brda”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve