Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

SNALAŽLJIVI TALIBANI: Potvrdili su svoj prvi međunarodni ugovor, riječ je o megaprojektu

Talibani bi čak trebali biti posrednici u razgovorima s Pakistanom oko gradnje plinovoda, posebno njegovog kraka prema Indiji

Nova afganistanska talibanska vlada potvrdila je svoj prvi međunarodni ugovor. Naime, kako je objavljeno u Ašgabatu, glavnom gradu Turkmenistana, nakon povrataka njihove vladine delegacije iz Kabula, talibani su dali svoju podršku gradnji najvećeg turkmenistanskog strateškog megaprojekta – plinovoda TAPI (Turkmenistan – Afganistan – Pakistan – Indija), piše “Jutarnji list”.

Abdul Slam Hanfi, zamjenik šefa talibanske privremene vlade, kazao je da talibani podržavaju gradnju plinovoda kroz Afganistan te da će dati sigurnosne garancije za njegovu gradnju u nestabilnim dijelovima države.

– Afganistan će postati spona između Srednje i Južne Azije, kazali su talibanski predstavnici u Kabulu.

imageTAPI je najveći projekat turkmenistanske vlade koja bi se gradnjom tog plinovoda pozicionirala na karti svijeta kao jedna od najvažnijih i najvećih energetskih dobavljača jer bi povezala velike azijske potrošače, a pogotovo Pakistan i Indiju. Trenutno su te zemlje plinovodima povezane s Iranom, a ta tržišta su i davni san Rusije.

Gradnja plinovoda

Talibani bi čak trebali biti posrednici u razgovorima s Pakistanom oko gradnje plinovoda, posebno njegovog kraka prema Indiji. TAPI je plinovod vrijedan oko 11 milijardi dolara (Turkmenistanci su ga osmislili još 2015. i sagradili svoj dio do afganistanske granice), njegova dužina do indijske granice je 1735 km (735 km prolazio bi kroz Afganistan trasom kroz Herat i Kandahar), a propusnost bi bila 33 milijarde kubnih metara plina godišnje (poređenja radi Sjeverni tok 2 ima propusnu moć 55 milijardi kulometara plina godišnje).

Turkmenistanu je TAPI važan i zato da bude manje zavisan o Kini, u koju trenutno ide više od 70 posto cjelokupne plinske proizvodnje te pustinjske srednjoazijske despocije koju vodi autoritarni predsjednik Gurbangulii Berdimuhamedov.

– Daćemo sve od sebe da osiguramo sigurnost infrastrukture i ekonomskih projekata između dviju država – kazao je predstavnik talibanske vlade Muhammad Jakub. Afganistan je u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, prema nekim informacijama zemlji prijeti nestašica hrane, a državna blagajna je praktički prazna, piše “Jutarnji list”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve