Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Slovaci danas biraju predsjednika: Favorit saveznik slovačkog premijera, glavni rival bivši ministar spoljnih poslova

Većina anketa očekuje tijesnu pobedu Pelegrina u prvom krugu. Prognozira se da će bivši ministar pravde i sudija Štefan Harabin (66) koji je otvoreno podržao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, biti treći

Slovaci su danas počeli glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora na kojima se bira nasljednik Zuzane Čaputove, prve žene na tom mjestu, koja je snažno podržavala susjednu Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske invazije. Čaputova se nije kandidovala za drugi mandat.

Peter Pelegrini bliski saradnik slovačkog populističkog premijera Roberta Fice smatra se favoritom u trci za, uglavnom ceremonijalno, mjesto predsjednika. On prema anketama vodi među devet kandidata u prvoj rundi predsjedničkih izbora koja se danas održava.

Birališta se zatvaraju u 22.00 po srednjeevropskom vremenu, a rezultati se očekuju sjutra.

Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova, dvoje sa najvećim brojem glasova će ići u drugi krug – 6. aprila.

Pelegrini (48) koji se zalaže za jaku ulogu države, vodi ljevičarsku partiju Hlas (Glas) koja je bila treća na parlamentarnim izborima 30. septembra.

Njegova stranka priključila se vladajućoj koaliciji sa Ficovom ljevičarskom partijom Smjer i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom. Nova vlada je odmah zaustavila isporuku oružja Ukrajini.

Njegov glavni rival je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok (58) prozapadni karijerni diplomata.

„Sa mog stanovišta uradio sam sve što mogu“ rekao je Korčok danas poslije glasanja u mjestu Senak, blizu glavnog grada Bratislave.

„Sada je na narodu da pažljivo razmotri kako treba da izgleda budući šef države“, dodao je on.

Korčok je bio ambasador u SAD i Njemačkoj i čvrsto podržava članstvo Slovačke u EU i NATO.

Većina anketa očekuje tijesnu pobedu Pelegrina u prvom krugu. Prognozira se da će bivši ministar pravde i sudija Štefan Harabin (66) koji je otvoreno podržao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, biti treći.

Još jedan ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Jan Kubiš, i ekstremnodesničarski lider Marijan Kotleba su među ostalim istaknutim kandidatima.

IzvorNova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve