Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Sjeverna Koreja šalje balone sa smećem ka Južnoj Koreji

Baloni su pronađeni u osam od devet provincija u Južnoj Koreji i sada ih analiziraju nadležni organi, prenosi BBC

Sjeverna Koreja je bacila najmanje 150 balona koji nose propagandne letke i smeće iznad Južne Koreje, što je navelo vlasti da upozore svoje stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.

Vojska Južne Koreje takođe je u srijedu upozorila javnost da ne dodiruje bijele balone i plastične kese zakačene za njih jer sadrže “prljav otpad i smeće”.

Baloni su pronađeni u osam od devet provincija u Južnoj Koreji i sada ih analiziraju nadležni organi, prenosi BBC.

Sjeverna i Južna Koreja su koristile balone u svojim propagandnim kampanjama još od Korejskog rata 1950-ih.

Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da će uzvratiti na “često razbacivanje letaka i drugog smeća” u pograničnim oblastima od strane aktivista na jugu.

“Hrpe otpadnog papira i đuvreta uskoro će biti razbacane po graničnim oblastima i unutrašnjosti Republike Koreje i direktno će osjetiti koliko je napora potrebno da se oni uklone”, rekao je zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje Kim Kang Il u saopštenju državnim medijima u nedjelju.

U balonima toalet papir i fekalije

Kasno u utorak, stanovnici koji žive sjeverno od Seula i u pograničnom regionu primili su tekstualne poruke od svojih pokrajinskih vlasti u kojima se od njih traži da se “uzdrže od aktivnosti na otvorenom”.

Od njih je zatraženo i da podnesu prijavu u najbližu vojnu bazu ili policijsku stanicu ukoliko uoče “neidentifikovani predmet”.

Južnokorejske vlasti su saopštile da su kese “sadržale prljavi otpad i smeće” i da ih analiziraju nadležni organi.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se kese pričvršćene kanapom za bijele prozirne balone koji nose toalet papir, tamnu zemlju i baterije, između ostalog.

Na nekim od ovih fotografija vide se policajci i vojni službenici.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je da su “neki od palih balona nosili nešto što izgleda kao fekalije, sudeći po tamnoj boji i mirisu”.

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao “očigledno kršenje međunarodnog prava”.

“To ozbiljno ugrožava bezbjednost naših ljudi. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se dešava zbog balona i mi ih strogo upozoravamo da odmah prekine ovu nehumanu i grubu akciju”, saopštila je vojska.

A s juga šalju čoko-pite i pop muziku

Pored propagande protiv Pjongjanga, aktivisti u Južnoj Koreji lansirali su balone koji su, između ostalog, nosili gotovinu, zabranjeni medijski sadržaj, pa čak i čoko-pite – južnokorejski specijalitet koji je zabranjen na sjeveru.

Ranije ovog mjeseca, grupa aktivista sa sjedištem u Južnoj Koreji izjavila je da je preko granice poslala 20 balona sa lecima protiv Pjongjanga i USB stikovima koji sadrže korejsku pop muziku i muzičke spotove.

Parlament Seula je u decembru 2020. usvojio zakon koji kriminalizuje lansiranje letaka protiv Pjongjanga, ali kritičari su izrazili zabrinutost u vezi sa slobodom govora i ljudskim pravima.

S druge strane, Sjeverna Koreja je još ranije slala balone koji su uznemiravali politilare iz Seula . U jednom takvom lansiranju 2016, baloni su navodno nosili toalet papir, opuške cigareta i smeće. Policija u Seulu ih je tada opisala kao “opasne biohemijske supstance”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve