Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete dugog dometa

Krstareće rakete su među brojnim manjim oružjem koje je Sjeverna Koreja nedavno razvila za nisko letjenje i manevrisanje s ciljem boljeg izbjegavanja obrane od projektila

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je lansiranje dvije strateške krstareće rakete dugog dometa, izvijestili su državni mediji, nazvavši to testom za potvrdu pouzdanosti i djelovanja nuklearnog oružja.

Probno lansiranje imalo je za cilj „poboljšanje borbene djelotvornosti i snage“ krstarećih projektila raspoređenih u Korejskoj narodnoj vojsci „za djelovanje taktičkog nuklearnog oružja“, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Naglašavajući da je probno lansiranje još jedno jasno upozorenje njenim „neprijateljima“, vođa Kim Džong Un rekao je kako zemlja „treba nastaviti da širi operativnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga kako bi u bilo kojem trenutku odlučno odvratila bilo koju vojnu ili ratnu krizu te potpuno preuzela inicijativu u tome“, navodi KCNA.

U ponedjeljak je KCNA izvijestila kako je DŽong Un tokom posljednje dvije nedjelje provodio taktičke nuklearne vježbe usmjerene prema Južnoj Koreji u znak protesta protiv nedavno održanih zajedničkih pomorskih vježbi južnokorejskih i američkih snaga u kojima je sudjelovao nosač aviona.

KCNA je izvijestila kako su dva projektila, probno ispaljena u srijedu, letjela 10.234 sekunde i „jasno pogodila metu udaljenu 2.000 kilometara“.

Portparol Stejt Departmenta odbio je da komentariše lansiranja i rekao kako je Vašington i dalje usredsijeređen na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se suočio s prijetnjama koje predstavlja Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja prvi je put testirala „stratešku“ krstareću raketu u septembru 2021, za koju su analitičari u to vrijeme rekli kako je to vjerovatno njihovo prvo takvo oružje s nuklearnom sposobnošću.

Testiranje potvrđuje tu nuklearnu ulogu i da je operativno, iako je nejasno može li Sjeverna Koreja napraviti bojeve glave koje su dovoljno male za krstareću raketu.

Krstareće rakete su među brojnim manjim oružjem koje je Sjeverna Koreja nedavno razvila za nisko letjenje i manevrisanje s ciljem boljeg izbjegavanja obrane od projektila.

Kim je prošle godine rekao kako je razvoj manjih bojevih glava glavni cilj.

Sjevernokorejske krstareće rakete obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a.

Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, posebno su destabilizirajuće u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve