Sjeverna Koreja nema nijednog zaraženog virusom korona, rekao je agenciji Frans pres visoki zvaničnik zadužen za zdravstvo u Pjongjangu, mada neke zemlje sumnjaju u te tvrdnje.

Foto: Beta/AP

Sjeverna Koreja koja je diplomatski izolovana, a graniči se sa Kinom gdje je izbila epidemija korona virusa, i Južnom Korejom koja je teško pogođena pandemijom, zatvorila je granice krajem januara i uvela drastične mjere izolacije.

Direktor antiepidemijskog odeljenja u Centru za borbu protiv epidemija Pak Miong Su insistirao je na naporima zemlje da postigne jedan takav uspjeh.

“Nijedna osoba u našoj zemlji do sada nije zaražena korona virusom”, rekao je Pak agenciji Frans pres.

Ovaj sjevernokorejski zvaničnik je dodao da su preduzete “preventivne i naučne mjere poput inspekcija i stavljanja u karantin svih osoba koje ulaze u našu zemlju, kompletne dezinfekcije svih pijaca, kao i zatvaranja granica i obustave pomorskih i vazdušnih veza”.
Kako Frans pres podsjeća, samo nekoliko zemalja u svijetu, uglavnom izolovana ostrva ili zemlje razorene ratom, nema zaraženih korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da će narednih dana biti probijena granica od milion zaraženih širom svijeta. Od virusa je umrlo više od 45.000 ljudi širom planete.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji Robert Abrams je prošlog mjeseca rekao da je “gotovo siguran” da u Sjevernoj Koreji ima zaraženih korona virusom.

Sejverna Koreja koja je pod međunarodnim sankcijama zbog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, zatražila je pomoć u borbi protiv korona virusa.

UN je prihvatio da Unicef ili organizacije poput Ljekara bez granica pošalju opremu za dijagnostiku, maske, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju, ali nema potvrde da su ta sredstva dopremljena Sjevernoj Koreji.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments